Ga naar de inhoud

Postbezorging onder het vereiste niveau

Update:
Postbezorging onder niveau


Het gaat niet goed met de postbezorging in ons land. Oorzaak: hoog ziekteverzuim en duizend vacatures. De bezorging bevindt zich hierdoor onder het vereiste niveau en dreigt vast te lopen.
 

Oplossing ligt niet direct voor de hand

Vanwege de onderbezetting voldoet PostNL momenteel niet aan de wettelijke eis om 95 procent van de particuliere post binnen 1 dag te bezorgen. Een oplossing voor het personeelsprobleem ligt niet direct voor de hand. Voornamelijk omdat contracten veelal op parttime basis zijn. “Met 10 uren werken per kom je als postbezorger moeilijk rond. Je hoeft dan niet te raden wat de oorzaak van het personeelsgebrek is”, zo stelt Manners.nl.

Eerzaam beroep

Vroeger was niet alles beter maar de postbezorging wel, zo wordt op de website van De Telegraaf op de ontwikkeling gereageerd. “Bij de PTT werkten postbodes, dat was een eerzaam beroep. Ze hadden ook een sociale functie. Nu is het een slecht betaalde baan en kan iedereen post bezorgen. Een mislukte vorm van privatisering.”

Gelukkig is het niet alleen kommer en kwel. Postbezorgers worden ook tegenwoordig nog enorm gewaardeerd. Dat laat bijvoorbeeld onderstaande Instagram-post zien.

Tekst gaat onder de foto verder >>

Salaris postbezorger

Het werk van een bezorger bij PostNL bestaat uit het bezorgen van vooraf gesorteerde brieven. Zij bezorgen geen pakketten meer en voeren geen autoritten uit. Alles gaat per fiets. Daarmee verdient een postbezorger per uur:

Loonschaal Salaris

0 € 11,14

1 € 11,74

2 € 11,95

3 € 12,07

Het zijn bruto bedragen, zonder toeslagen en vakantiegeld. Iedereen tot en met 22 jaar oud verdient als postbezorger het wettelijk minimumloon. Oudere bezorgers starten in schaal 0 en stijgen – bij goed functioneren – na 1 jaar 1 schaal.

Bronnen: Manners.nl, De Telegraaf

Meer over: