Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Ook zonder zon een stralende tuin: Dit zijn de mooiste schaduwplanten

In samenwerking met:

Heb je een tuin aan de schaduwkant? Jammer, maar dat hoeft niét te betekenen dat je hem helemaal vol moet gooien met tegels. Er zijn namelijk een heleboel mooie planten die ook in een schaduwrijke tuin heel goed bloeien.

Sterker nog, sommige planten vinden schaduw juist fijner. Margriet.nl legt uit waar je op moet letten.

Humusrijke grond

Als je planten in (diepe) schaduw wilt laten groeien, zijn er twee dingen belangrijk: de juiste plantensoort kiezen, en ervoor zorgen dat het vochtig genoeg is. Dit heeft ermee te maken dat de meeste schaduwplanten van een humusrijke grond houden. Dit is grond die ontstaat wanneer er bladeren van bomen vallen die op de grond verteren, wat voor een luchtig en vochtig klimaat zorgt. Het is belangrijk om voor goede grond te zorgen, als je wil dat ook je planten in de schaduw blijven groeien. Je kunt hier zelfs oude potgrond voor hergebruiken: hoe dat zit, lees je hier.

Soort schaduw herkennen

Daarnaast is het handig om te weten wát voor soort schaduw je in je tuin hebt. Sommige planten kunnen wel in halfschaduw staan, maar niet in diepe schaduw. Ook hierin kun je dus onderscheid maken.

• Halfschaduw: planten die in halfschaduw kunnen staan hebben drie tot zes uur per dag zon nodig. Het liefst de ochtend- of avondzon, en geen hete zon in het midden van de dag. Ook de ‘vlekkerige’ schaduw, bijvoorbeeld onder een boom, is halfschaduw.

• Diepe schaduw: diepe schaduw betekent dat er minder dan twee uur per dag zon op een plek komt. Planten met vruchten of bloemen hebben het moeilijk op deze plek, maar niet-bloeiende planten kun je hier prima plaatsen.

De mooiste schaduwplanten

Hieronder een lijstje met planten die goed in (half)schaduw groeien. Lees natuurlijk altijd even de verzorgingstips van iedere individuele plant door, om ervoor te zorgen dat ze optimaal kunnen groeien. Heb je weinig ruimte in je schaduwrijke tuin? Dat is ook geen probleem: dan kun je verticaal tuinieren proberen.

Bloeiende schaduwplanten

Bloeiende planten kun je het beste in halfschaduw zetten. Als er érgens in je tuin een plekje is waar af en toe de zon schijnt, zet daar dan vooral een paar van de prachtige onderstaande exemplaren neer voor wat kleur. Bovendien lok je zo vlinders en bijen naar je tuin, wat weer goed is voor de insectenwereld.

1. Longkruid (Pulmonaria)
2. Monnikskap (Aconitum)
3. Akelei (Aquilegia)
4. Ooievaarsbek (Geranium)
5. Gebroken hartje (Dicentra)
6. Kruipend zenegroen (Ajuga reptans)
7. Kerstrozen (Helleborus orientalis)

Bladplanten

Bladplanten zijn er in alle vormen en maten en kunnen je tuin net dat beetje extra geven. De onderstaande plantensoorten kun je overal in je schaduwrijke tuin neerzetten.

1. Hartlelie (Hosta)
2. Elfenbloem (Epimedium)
3. Kaukasisch vergeet-me-nietje (Brunnera)

Wintergroene schaduwplanten

Natuurlijk wil je ook in de winter iets moois hebben om naar te kijken. De onderstaande planten zijn het hele jaar door aanwezig.

1. Goudaardbei (Waldsteinia)
2. Schuimkaars (Tiarella)
3. Dikkemanskruid (Pachysandra)
4. Mansoor (Asarum)
5. Siergrassen zoals zegge (Carex)
6. Varens zoals de schildvaren (Polystichum)

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Margriet.nl.

In samenwerking met: