Ga naar de inhoud

Overstappen op plantaardig eten, niet eenvoudig

Update:

Wil jij overstappen op plantaardig eten? Dit is niet zo makkelijk als het lijkt, blijkt uit een recent verschenen onderzoek. Het moet lekker én goedkoop zijn en dat is het vaak niet. Ook weten veel Nederlanders niet hoe ze met plantaardige producten moeten koken of recepten kunnen aanpassen. 

Lees hier alles over plantaardig eten.

Plantaardig eten niet zo makkelijk als het lijkt

Uit onderzoek van de Agrifoodmonitor 2022 van de Universiteit van Wageningen blijkt dat heel veel Nederlanders graag plantaardig willen eten. In de praktijk doen maar heel weinig mensen dat. Hoe dit komt? Het is niet zo lekker als de dierlijke varianten, het is niet goedkoop, mensen weten niet hoe ze ermee moeten koken en wat voor lekkers je allemaal kunt maken met plantaardige producten. Het volgen van een gebalanceerd plantaardig dieet is lastiger dan het lijkt. 

Persoonlijk voordeel belangrijker dan duurzaamheid

Duurzaam voedsel en het tegengaan van voedselverspilling wordt steeds belangrijker. Wanneer Nederlanders kiezen wat ze gaan eten, wordt hier steeds meer naar gekeken. Natuurlijke en diervriendelijke producten worden ook steeds meer gekocht. Maar echt plantaardig eten komt er niet van. De smaak van het eten, versheid, betaalbaarheid en gezondheid staan bij ons hoog in het vaandel. En daar voldoen nog lang niet alle plantaardige producten aan. 

Voordelen plantaardig dieet

Toch is het heel goed om wél (zoveel mogelijk) plantaardig te eten. Plantaardig eten is meestal gezonder dan het dierlijke alternatief. Plantaardige vetten zijn vaker onverzadigd. Deze vetten zijn beter voor je hart dan verzadigde vetten. Ook eten veganisten meer groente en fruit dan de doorsnee Nederlander. Volgens het Voedingscentrum moet je minimaal 250 gram groenten per dag eten. Met een plantaardig dieet eet je er al snel 400 gram. Tot slot verlaag je door plantaardig te eten de kans op verschillende soorten kanker en loop je een lager risico op hart- en vaatziekten. 

Waaruit bestaat een plantaardig dieet?

  • Groenten
  • Fruit
  • Peulvruchten
  • Tofu
  • Tempeh
  • Volkoren granen
  • Noten
  • Zaden
  • Avocado

Tip: Als je nog niet zo gewend bent aan het koken met plantaardige producten is het een idee om een plantaardig kookboek aan te schaffen. Zo maak je steeds lekkere en gezonde maaltijden.

Meer over: