Ga naar de inhoud

Parkeerkosten bedreiging voor politiekorps binnensteden

Update:
Parkeerkosten politie

In diverse binnensteden, waaronder Utrecht, lopen politiecorpsen aan tegen hoge parkeerkosten, wat leidt tot flinke problemen. Politiebonden slaan alarm over de angst voor een leegloop onder agenten.

Als de gemeenteraad instemt met verhogingen tot 5 euro per uur voor parkeren nabij het werk, overweegt maar liefst 30% van het korps Midden-Nederland de stad te verlaten voor een baan elders.

Zorgen over toekomst personeel

Harrie Dijkhuizen, operationeel specialist bij de politie Midden-Nederland, deelt zijn zorgen tijdens een uitzending van Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij onderstreept hoe parkeerkosten het werken in grote steden onaantrekkelijker maken. Een voorbeeld hiervan is een recente vacature voor wijkagent waarbij een kandidaat zich terugtrok, mede door zorgen over parkeerkosten.

Dijkhuizen roept gemeenten op tot actie: ofwel door maatregelen te treffen of een degelijke compensatieregeling voor politiepersoneel op te zetten. Voor Utrecht is dit een cruciaal moment; zonder passende oplossingen vreest hij voor een significante uitstroom uit het korps.

De tekst gaat onder de video verder >>

Gemeentes aan zet

Op 21 maart komt de kwestie aan bod tijdens een gemeentelijke raadscommissie, waarna een stemming volgt. De gemeente Utrecht houdt zich tot dan gereserveerd. Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) reageert bezorgd en hoopt op een constructief gesprek tussen gemeente en politieagenten om tot een oplossing te komen.

Andere steden, zoals Rotterdam, hebben al speciale parkeerregelingen voor agenten. Er is optimisme dat Utrecht een dergelijke oplossing zal vinden, gericht op het behoud van politiepersoneel in de stad.

Bron: WNL

Meer over: