Ga naar de inhoud

Censuur: gedetineerden krijgen kranten met gaten erin

Update:
Kranten met gaten

In een poging om de invloed van topcriminelen zoals Ridouan Taghi vanuit de gevangenis te beperken, komt de Nederlandse regering met nieuwe wetgeving. Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) stelt voor om het contact van deze gedetineerden met de buitenwereld aanzienlijk te beperken.

Dit plan omvat onder meer restricties op bezoek, telefoongesprekken en zelfs de inhoud van kranten en tijdschriften die zij mogen lezen. De voorgestelde maatregelen zijn geïnspireerd op de Italiaanse anti-maffiawetten. Ze richten zich op het voorkomen van ernstige misdrijven en het tegengaan van levensbedreigende of ernstig intimiderende activiteiten.

Beperkingen op communicatie en informatie

Topcriminelen die een levenslange straf uitzitten of zich in een zwaarbeveiligde inrichting bevinden, zoals de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, kunnen onder de nieuwe wet significant meer isolatie ervaren. Activiteiten zoals het versturen van brieven, het ontvangen van bezoek, telefoneren, het lezen van kranten en het kijken van televisie worden beperkt. Bijzonder is dat kranten en tijdschriften die aan gedetineerden worden verstrekt, speciaal zijn bewerkt, door advertenties te verwijderen, op advies van de politie, om gecodeerde berichten te voorkomen.

De gecodeerde communicatie van de Heineken ontvoering

Het meest bekende verhaal in de Nederlandse geschiedenis is het verhaal van de Heineken ontvoering. Hierbij is gebruik gemaakt van gecodeerde berichten. In het roemruchte hoofdstuk van de Heineken Ontvoering in 1983, onthulden criminelen Willem Holleeder en Cor van Hout hun onconventionele en gewaagde tactiek. Het gebruik van gecodeerde boodschappen via krantenadvertenties. Deze meesterzet, uitgevoerd in de kolommen van De Telegraaf’s ‘kleine advertenties’, bracht niet alleen de spanning van de ontvoering naar een hoogtepunt. Het zorgde ook voor een onvergetelijk hoofdstuk in de Nederlandse misdaadgeschiedenis.

Verraderlijk communicatiemiddel

Terwijl Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer werden vastgehouden, dienden de krantenadvertenties als het verraderlijke communicatiemiddel tussen ontvoerders en de familie Heineken, en zelfs met de politie. Codewoorden en instructies zijn subtiel geplaatst om de betaling van het losgeld te coördineren, waardoor dit criminele spektakel een complex en intrigerend karakter kreeg.

Het verhaal van de Heineken Ontvoering onthult niet alleen de duistere kant van misdaad. Het toont ook de creativiteit en brutale slimheid van criminelen die gecodeerde boodschappen gebruikten in een schaakspel met de autoriteiten. Deze unieke episode blijft een gedenkwaardige bladzijde in de annalen van de Nederlandse misdaadgeschiedenis. Niet zo gek dus dat de regering dit soort communicatie wil voorkomen.

Impact op de rechten van gedetineerden en advocaten

Een opmerkelijke verandering die met de wet wordt geïntroduceerd, is de beperking op het aantal advocaten dat een gedetineerde mag inschakelen tot maximaal 2. Deze maatregel is bedoeld om misbruik te voorkomen. In het verleden zijn gevallen geweest waarin criminele boodschappen zijn overgebracht via advocaten. Daarnaast mag gevangenispersoneel onder bepaalde omstandigheden gesprekken tussen cliënt en advocaat onderbreken. Deze gesprekken zijn overigens wel vertrouwelijk en mogen ze niet afluisteren.

Kritiek en zorgen over nieuwe regels

Hoewel de maatregelen worden ingevoerd om de veiligheid en het tegengaan van criminaliteit te verbeteren, zijn er ook kritische geluiden. De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming uit zorgen dat de nieuwe wet kan leiden tot vergaande sociale isolatie van gedetineerden. Doordat de getroffen maatregelen elke 3 maanden vernieuwd kunnen worden zonder een maximum, vrezen critici voor inhumane situaties.

De discussie rondom deze nieuwe wet weerspiegelt de complexiteit van het beheersen van criminele netwerken. Bij het waarborgen van zowel veiligheid als mensenrechten, zowel binnen en buiten de gevangenismuren, komen de uitdagingen kijken. Met de parlementaire behandeling op komst zal blijken in hoeverre deze maatregelen uitvoerbaar en effectief zijn in de strijd tegen georganiseerde misdaad in Nederland.

Bron: BD

Meer over: