Ga naar de inhoud

Heeft je huis overwaarde? Zo gebruik je het slim


Als de marktwaarde van jouw huis hoger is dan het bedrag van de resterende hypotheek, is er sprake van een overwaarde. Misschien is je woning in waarde gestegen of heb je recent afgelost op je hypotheek. Je kunt die overwaarde op je huis slim besteden.

Van het verbouwen van je huis tot een pensioen-buffer opbouwen: Wij hebben 6 slimme dingen die je kunt doen met je overwaarde op een rij gezet.

Bepaal jouw overwaarde

Het is verstandig om eerst je overwaarde te bepalen voordat je plannen maakt. Dit bereken je eigenlijk heel simpel: trek je openstaande hypotheekschuld af van de huidige waarde van jouw woning. Als er een positief getal uit de berekening komt, is er sprake van een overwaarde. Dit bedrag is op verschillende manieren te  gebruiken. 

1. Verbouwen van je huis

De overwaarde van je huis is te investeren in je huidige woning. De overwaarde geeft de bank een soort garantie dat je deze extra lening kunt terugbetalen. Wat dacht je van een nieuwe keuken, een uitbouw, een veranda of een opknapbeurt voor je tuin? 

2. AOW aanvullen

Je kunt de overwaarde op je woning gebruiken als aanvulling op je (pensioen)inkomen. Dit geeft een hoop zekerheid voor de toekomst. Zo genriet je met een fijn en gerust gevoel van je pensioen.

3. Je huis verkopen met overwaarde

De overwaarde op je woning komt vrij als je je huis verkoopt. Met de opbrengst van deze verkoop los je de nog openstaande hypotheekschuld af. Het bedrag dat je overhoudt, mag je vrij besteden. Let wel op, dit geldt alleen als je niet binnen 3 jaar een nieuwe woning koopt. Als je dit wel doet, krijg je te maken met een bijleenregeling van de Belastingdienst.

4. Een schenking

Je kunt de overwaarde op je huis ook gebruiken voor een schenking. Zo kan je een bedrag aan je (klein)kinderen schenken. Wist je dat het fiscaal een stuk voordeliger is om een deel van je vermogen te schenken dan om als erfenis achter te laten? Als je voor je dood een bedrag schenkt, ontloop je de erfbelasting. 

5. Een vakantiewoning

Heb je altijd al een tweede woning willen hebben? Als een vakantiewoning jou als muziek in de oren klinkt, is het slim om de overwaarde op je huis te gebruiken voor een tweede woning. Deze kan je vervolgens aanbieden voor de verhuur, waardoor je er nog aan verdient ook. 

6. Vrije besteding

Je hebt het recht om de overwaarde op je huis vrij te besteden. Er is vast wel iets wat je altijd al heb willen hebben. Wat dacht je van een nieuwe auto of een caravan om mee op reis te gaan? De opties zijn eindeloos.

10 luxe dingen die je kunt kopen met overwaarde

  1. Boot
  2. Horloge
  3. Auto
  4. Sieraad
  5. Camera
  6. Laptop
  7. Designer tas
  8. Bed
  9. Fiets
  10. Airco 

Meer over: