Ga naar de inhoud

Zo kun je geld belastingvrij schenken

In samenwerking met:

Stel je vóór: je wint geld in een loterij en je wil dit geld graag delen met de mensen die dicht bij je staan. Kun je dit geld dan zomaar schenken, of gaat de helft dan naar de belasting? We leggen graag uit waar je rekening mee moet houden in 2022. Zo kun je geld belastingvrij schenken!

Hoeveel je kunt belastingvrij aan iemand kunt schenken, hangt af van de relatie tussen de schenker en de ontvanger van het geld, en ook van het doel van de schenking.

Ouders aan hun kind

Zo kunnen ouders het meest belastingvrij schenken aan hun kind. Ze kunnen een eenmalige verhoogde vrijstelling aanvragen, het maximale bedrag zonder specifiek bestedingsdoel dat dan geschonken kan worden is €27.231. Buiten deze eenmalige verhoogde vrijstelling is het maximale belastingvrije bedrag zonder bestedingsdoel geschonken kan worden €5.667 per jaar.

Als er wel een specifiek bestedingsdoel aan het bedrag wordt gehangen, veranderen de regels. Zo is er een eenmalige verhoogde vrijstelling voor een dure studie, waarbij het maximale te schenken bedrag €56.724 mag zijn. Ook is er een eenmalige verhoogde vrijstelling voor een koopwoning, met een maximaal bedrag van €106.671.

De voorwaarde hiervoor is dat de ontvanger, dus het kind, tussen de 18 en 40 jaar oud moet zijn, of een partner moet hebben die tussen de 18 en 40 jaar oud is. Ook zijn beide ouders een schenker, ook als ze gescheiden zijn. Dit bedrag kan dus niet dubbel geschonken worden.

Overige schenkingen

Is de relatie tussen de schenker en ontvanger anders, dus bijvoorbeeld kind-ouder, grootouder-kleinkind, broer-zus of geen familie? Dan bedraagt het jaarlijkse belastingvrije bedrag dat maximaal geschonken kan worden €2.274. Hier geldt één eenmalige verhoogde vrijstelling, en dat is een schenking voor een koopwoning. Dat bedrag is in dit geval hetzelfde als bij ouders aan hun kind, dus €106.671.

Overzicht belastingvrij schenken

Om het duidelijker te maken hebben we de regels overzichtelijk voor je op een rij gezet:

Relatie schenker – ontvanger

Bestedingsdoel

Hoe vaak?

Maximale belastingvrije schenking

Ouder(s) aan kind

Willekeurig

Jaarlijks

€5.667

Ouder(s) aan kind

Willekeurig

Eenmalig

€27.231

Ouder(s) aan kindStudieEenmalig€56.724
Ouder(s) aan kindKoopwoningEenmalig€106.671
AndersWillekeurigJaarlijks€2.274
AndersKoopwoningEenmalig€106.671

In samenwerking met:

Meer over: