Ga naar de inhoud

Handbagage: wat mag wel en niet mee?

Update:
handbagage-wel-of-niet-mee-regels-2

Ga je binnenkort op reis en wil je weten wat je wel en niet in je handbagage mag meenemen? We hebben alle informatie die je nodig hebt om goed voorbereid het vliegtuig in te stappen. Van toegestane items tot verboden voorwerpen, we zetten alles voor je op een rijtje.

Was je al op de hoogte van het nieuwe beleid van Transavia?

Wat mag er mee in je handbagage?

In principe mag je bijna alles meenemen in je handbagage, tenzij het op de lijst van gevaarlijke en verboden voorwerpen staat. Wist je dat zelfs kleine scharen, nagelvijlen en pincetten zijn toegestaan, zolang ze niet langer zijn dan 6 centimeter?

Vloeistoffen zijn ook toegestaan, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Je mag vloeistoffen meenemen in verpakkingen van maximaal 100 milliliter per stuk, en deze moeten worden verpakt in een hersluitbaar zakje van maximaal 1 liter. Zorg ervoor dat je shampoo, douchegel, zonnebrandcrème en andere vloeistoffen voldoen aan deze eisen. In totaal mag je per persoon maximaal 1 liter aan vloeistoffen meenemen, allemaal verpakt in het doorzichtige plastic zakje. Dit maakt het voor de douane gemakkelijker om je bagage te controleren.

Extra tip: Vloeistoffen in verpakkingen van meer dan 100 ml mogen alleen mee als ze bij de securitycontrole worden goedgekeurd door de handbagagescan en de securitymedewerker. Volg altijd de aanwijzingen van het personeel op, aangezien zij een voorwerp om veiligheidsredenen kunnen weigeren.

Regels omtrent vloeistoffen versoepelt, maar let goed op

Met de introductie van nieuwe technologieën op luchthavens, zoals op Schiphol, zijn de regels omtrent vloeistoffen versoepeld. Dat is fijn als je vertrekt, maar als je terugvliegt dan mag bijvoorbeeld je flesje water weer niet mee het vliegtuig in. Hierdoor ontstaat er vaak verwarring bij passagiers op een luchthaven: mag ik nou wel of niet meer dan 100 ml in mijn handbagage? Het is daarom altijd verstandig om op de hoogte te zijn van de geldende regels op de luchthaven van vertrek.

Nieuw handbagagebeleid bij Transavia per 3 april 2024, dit moet je erover weten

Vleig je met Transavia? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van hun nieuwe handbagagebeleid. Vanaf 3 april 2024 zijn er enkele veranderingen doorgevoerd, met name wat betreft het meenemen van cabinebagage.

Voor boekingen met vertrekdatum vóór 3 april verandert er niets. Je kunt nog steeds je hand- en cabinebagage gratis meenemen volgens de oude voorwaarden. Echter, voor boekingen met vertrekdatum op of na 3 april gelden de nieuwe regels. Je moet nu betalen voor het meenemen van cabinebagage aan boord van Transavia. Het tarief begint vanaf €10 en hiermee ben je verzekerd van een plekje voor je bagage in de cabine. Handbagage (voorheen accessoire) blijft gratis en kan zonder extra kosten mee aan boord worden genomen. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van deze nieuwe regels voordat je op reis gaat, om eventuele verrassingen op de luchthaven te voorkomen.

Wat mag niet mee in je handbagage?

Er zijn echter een aantal voorwerpen die ten strengste verboden zijn in je handbagage. Deze omvatten onder andere:

  • Vuurwapens of voorwerpen die daarop lijken
  • Verdovingsapparaten
  • Voorwerpen met scherpe punten
  • Slagvoorwerpen
  • Explosieven
  • Brandgevaarlijke stoffen
  • Lithiumbatterijen

Controleer voor de laatste update ook even deze lijst met spullen die verboden zijn.

Waarom je laptop in de handbagage mee moet?

Het wordt ten zeerste aanbevolen om je laptop, tablet en andere elektronica mee te nemen als handbagage. Dit komt omdat het opbergen van deze items in ingecheckte bagage kan leiden tot brandgevaar. Bovendien is het voor de meeste mensen geruststellender om waardevolle spullen bij zich te houden tijdens de reis.

Kan mijn huisdier mee als handbagage?

Sommige luchtvaartmaatschappijen staan toe dat kleine huisdieren, zoals honden of katten ouder dan 3 maanden, in de cabine worden vervoerd. Dit is afhankelijk van het gewicht en de grootte van het dier, evenals de draagtas waarin het wordt vervoerd. De specifieke regels kunnen variëren per luchtvaartmaatschappij, dus controleer dit altijd van tevoren.

Hoe groot mag mijn handbagage zijn?

Je handbagage mag over het algemeen maximaal 55x35x35 centimeter groot zijn. Daarnaast mag je meestal nog een accessoire meenemen, zoals een cameratas of laptoptas, met afmetingen van maximaal 40x30x20 centimeter. De exacte afmetingen kunnen verschillen per luchtvaartmaatschappij, dus controleer dit altijd voor vertrek.

Mag ik eten en drinken mee in de handbagage?

Ja, je mag eten en drinken meenemen in je handbagage, maar er gelden wel beperkingen voor vloeistoffen. Dranken moeten verpakt zijn in verpakkingen van maximaal 100 milliliter per stuk en mogen in totaal niet meer dan 1 liter bedragen. Voor eten gelden geen specifieke regels, maar wees je ervan bewust dat sommige voedingsmiddelen mogelijk moeten worden gecontroleerd door de douane.

Top 10 verrassende artikelen die niet mogen mee in handbagage

Naast de standaard verboden voorwerpen zijn er ook enkele verrassende items die niet mee mogen in je handbagage. Deze omvatten onder andere:

  1. Tentharingen
  2. Vishengels
  3. Fakkels
  4. Badmintonrackets
  5. Schaatsen
  6. Duikuitrusting
  7. Darts
  8. Soldeerlamp
  9. Booraccessoires
  10. Zaag

Het is altijd verstandig om een goede reisverzekering af te sluiten, omdat zelfs handbagage soms kan verdwijnen op de luchthaven of tijdens je vakantie. We hopen dat deze gids je helpt om goed voorbereid op reis te gaan!

Meer over: