Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Handbagage: wat mag wel en niet mee in het vliegtuig

Handbagage, hoe zat het ook alweer? Welke koffer, trolley of tas mag mee en wat mag je er allemaal wel en juist niet instoppen? We geven je alle informatie die je nodig hebt als je met handbagage in het vliegtuig op reis gaat. Zorg dat je goed voorbereid het vliegtuig instapt door de volgende punten te controleren.

Wat mag er mee in je handbagage?

In je handbagage mag je vloeistoffen in verpakkingen van elk 100 milliliter meenemen. Neem je enkel handbagage mee op reis en geen ruimbagage? Zorg dan dat je een shampoo, douchegel en crème hebt die voldoen aan het reisformaat. In totaal mag je maximaal 1 liter aan vloeistoffen meenemen. Heb je medicijnen nodig op reis? Alleen vloeibare medicijnen mogen in grotere verpakkingen zitten. Dan moet je wel kunnen aantonen dat deze medicijnen op jouw naam staan. Bijvoorbeeld aan de hand van een medicijnoverzicht. Stop al je vloeistoffen bij elkaar in een doorzichtige plastic zak. Dat maakt het voor de douane gemakkelijker om je koffer te controleren.

Waarom laptop in de handbagage?

Je laptop, tablet en andere elektronica mogen mee als handbagage. Sterker nog, het wordt afgeraden om in de ruimbagage te stoppen. Onder andere omdat er brandgevaar kan ontstaan. En voor jezelf is het misschien ook geen fijn idee om waardevolle spullen in het ruim te hebben. Zeker niet als je geen stevige koffer hebt met een slot, aangezien de koffers op elkaar worden gestapeld en op de bagageband tegen elkaar stoten. 

Mag mijn huisdier mee als handbagage?

Soms mogen kleine honden, katten of andere huisdieren die ouder zijn dan 3 maanden met je mee in het vliegtuig. Dit hangt af van het gewicht en de grootte van je dierenvriend en de draagtas waarin je je huisdier meeneemt. Je hebt vaak een draagtas met gaatjes nodig zodat je huisdier normaal naar lucht kan happen, zonder dat je hem of haar uit de tas hoeft te halen. De regels wat betreft een huisdier verschillen per luchtvaartmaatschappij en moet je zelf goed controleren.

Hoe groot mag mijn handbagage zijn?

Een trolley of rugzak mee? De handbagage mag maximaal 55x35x35 centimeter groot zijn. Je plaatst je handbagage in de bagagebakken boven je stoel. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mag je naast je handbagagekoffer nog een accessoire meenemen. Denk hierbij aan een cameratas, laptoptas of een kleine handtas van maximaal 40x30x20 centimeter. Deze afmetingen verschillen per luchtvaartmaatschappij verschillen. Check dit dubbel bij de maatschappij(en) waar jij mee vliegt. En weet dat je het bij 2 luchtvaartmaatschappijen moet controleren, als je op de heenweg met een andere maatschappij vliegt dan de terugweg. 

TIP: controleer voor vertrek of je handbagage niet meer dan 10 kilo weegt, dan weet je zeker dat je goed zit.

Mag ik eten en drinken in mijn handbagage meenemen?

Je mag eten en drinken meenemen in je handbagage. Of het er lekkerder op wordt is een tweede. Voor drinken gelden dezelfde regels als andere vloeistoffen. Oftewel, maximaal 1 liter en in verpakkingen van maximaal 100 milliliter. De drankjes die je op het vliegveld koopt nadat je bij de douane bent geweest, mag je meenemen aan boord als ze in een grotere verpakking zitten. Plus de drankjes die je aan boord bestelt, natuurlijk. Wil je Hollandse kaas meenemen als cadeau voor iemand die je in het buitenland bezoekt? Dat mag bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mee in je handbagage. Let wel op dat vloeibare kaas of smeerkaas onder de vloeistoffenregeling vallen.

Top 10 verrassende artikelen die niet mee mogen in handbagage

  1. Tentharingen
  2. Vishengels
  3. Fakkels
  4. Badmintonrackets
  5. Schaatsen
  6. Duikuitrusting
  7. Darts
  8. Soldeerlamp
  9. Booraccessoires
  10. Zaag

Lees ook:

Bronnen: Skyscanner, BENU Apotheek, Schiphol
Auteur: Anouk Bruel