Ga naar de inhoud

Tekort aan personeel? 6 slimme oplossingen

Update:

Nooit eerder was er zo’n groot tekort aan personeel. Uit onderzoek van de NOS blijkt dat er 6 oplossingen zijn voor het huidige personeelstekort. Onder andere gaat meer werken, hoger loon en het krijgen van mensen op de juiste plek dit probleem oplossen. Lees hier meer! 

1. Mensen moeten meer gaan werken

Zomaar ergens extra mensen vandaan halen, is bijna niet te doen. Het is makkelijker om de mensen die al werken, meer te laten werken. In Nederland werken veel mensen in deeltijd. Als al deze mensen 1 dag extra zouden werken, zou het personeelstekort voor een groot deel opgelost zijn. In de praktijk hebben veel mensen hier geen zin in. Door het introduceren van een voltijdsbonus (hoe meer je werkt, hoe hoger je salaris), het gratis maken van de kinderopvang en het aannemen van senioren en gepensioneerden, wordt meer werken wellicht aantrekkelijker.

2. Het betrekken van buitengesloten groepen

Mensen met een arbeidsbeperking, een migratieachtergrond, asielzoekers, ouderen en mensen in de bijstand hebben vaker last van arbeidsmarktdiscriminatie. Dit leidt tot onbenut arbeidspotentieel. Als deze groepen meegenomen worden in de sollicitatieprocedures, zijn er veel minder vacatures te vervullen zijn.

3. Aantrekkelijker maken van de arbeidsmarkt

Hoe je het snelst mensen vrijwillig meer laat werken? Door het aantrekkelijker maken van de arbeidsmarkt. Denk aan hogere lonen, vaste contracten, bijscholing, betere doorgroeimogelijkheden, vaste roosters, lagere werkdruk, waardering en betere werkomstandigheden.

4. Mensen op de juiste plek krijgen

Het krijgen van mensen op de juiste plek is ook een goede oplossing voor het personeelstekort volgens de NOS. We staan voor de radicale keuze om beroepsgroepen te verkleinen of zelfs uit te laten sterven. Denk aan lijfstijlcoaches, YouTubers of consultants. Van deze banen zijn er niet zoveel nodig. Deze mensen kunnen vervolgens een functie vervullen die harder nodig is.

5. Door automatisering effectiever werken

Door met dezelfde mensen meer werk te doen, verhoog je de arbeidsproductiviteit. Automatisering speelt hier een grote rol in. Door gebruik te maken van slimme toepassingen en technologische hulpmiddelen is dubbel zoveel werk te doen met het huidige aantal personeelsleden.

6. Arbeidsmigranten moeten aan de slag

Er zijn veel arbeidsmigranten in Nederland. Echter is er nog een grotere groep die graag in Nederland aan het werk wil, maar dit niet kan door het niet krijgen van huisvesting. Als hier een oplossing voor gevonden wordt, kunnen een heleboel vacatures gevuld worden.

Lees ook:

Meer over: