Ga naar de inhoud

STAP-regeling geeft 1.000 euro voor een opleiding: Meld je vóór 18 september aan

Update:

Denk je er al een tijdje over na om weer een opleiding te volgen of heb je een (korte) cursus op het oog? Via de STAP-regeling kan je een aanvraag indienen voor maximaal 1.000 euro om dit te financieren.

Sinds 2022 bestaat deze nieuwe regeling voor financiering van scholingskosten. Je moet er op tijd bij zijn, want wie het eerst komt, wie het eerst maalt en vanaf aankomend jaar vervalt deze methode.

Lees hier alles over de zogeheten STAP-regeling van de overheid en tips.

Maximaal 1.000 euro subsidie om wat nieuws te leren 

Vanaf 1 maart 2022 trad de STAP-regeling in werking. Deze afkorting staat voor Stimulering Arbeidsmarktpositie. Zoals de naam al een beetje verklapt, is deze regeling in het leven geroepen om ons allemaal te stimuleren om door te leren. Iedereen heeft recht op maximaal 1.000 euro subsidie, afhankelijk van je opleiding of cursus. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de kosten van de gekozen opleiding. Deze regeling komt in plaats van de scholingsaftrek. Hierbij kreeg je achteraf geld terug van de Belastingdienst. Het terugvragen via de belastingdienst gaf soms wat problemen. De STAP-regeling is toegankelijker: iedereen komt ervoor in aanmerking – of je nou studeert, werkt of niet. 

Maar de nieuwe regeling zorgde, door zijn gebruiksgemak, voor lange online wachtrijen. Die problemen schijnen nu verholpen te zijn, waardoor alsnog een poging doen om een gratis cursus of opleiding te volgen een slim idee is.

Hoe werkt de STAP-regeling? 

Schrijf je eerst in voor een opleiding of cursus naar keuze. Let er wel op dat deze opleiding onder de nieuwe regeling valt. Vervolgens vraag je het STAP-budget aan. Dit kan je doen bij het UWV, op het hiervoor speciaal ontwikkelde STAP-portaal. Hier vind je ook het scholingsregister, waar je duidelijk kan zien welke opleidingen en cursussen onder de nieuwe regeling vallen. Let wel op, meerderjarige opleidingen en EVC-trajecten komen (vooralsnog) niet in aanmerking. 

STAP-regeling per 2024 afgeschaft

In de Voorjaarsnota 2023 staat te lezen dat de scholingssubsidie per 2024 wordt afgeschaft. Er was achteraf veel kritiek op de regeling, omdat het systeem zo was opgezet dat het budget niet beschikbaar was voor veel mensen en er bijvoorbeeld geen langdurige scholing in de regeling viel. Bovendien waren er problemen met cursussen die ten onrechte werden gesubsidieerd en niet bijdroegen aan het doel om werkenden vaardigheden te geven, die hun positie op de arbeidsmarkt vergroten.

UWV bezorgd over afschaffing

Het UWV is bezorgd over de afschaffing. “Zeker nu we weten dat er nog langdurig krapte zal zijn op de arbeidsmarkt,” zegt Maarten Camps, voorzitter van de Raad van Bestuur van het UWV. “Scholing speelt een belangrijke rol bij het verkleinen hiervan en bij de ontwikkeling van werkenden om werkloosheid te voorkomen. Het STAP-budget biedt voor veel mensen, voor wie dit eerst niet mogelijk was, de mogelijkheid om scholing te volgen die hen verder helpt op de arbeidsmarkt. Het vervallen van deze mogelijkheid is niet goed voor mensen, bedrijven en de arbeidsmarkt en baart ons dan ook zorgen.”

Update – STAP-Budget – Meld je vóór 18 september aan

Als je een opleiding wilt volgen of je een cursus op het oog hebt, is het slim om je te verdiepen in de mogelijkheden. Uit onderzoek blijkt dat een heleboel 50-plussers de voorkeur hebben op latere leeftijd te leren, om bij te blijven en nieuwe inzichten op te doen. Je bent immers nooit te laat om te leren en studeren na je vijftigste is helemaal van deze tijd.

In de aanvraagperiodes van september en november 2023 is er voor elk tijdvak slechts 10 miljoen euro beschikbaar voor deelname aan OCW-erkende opleidingen. Gedetailleerde informatie over het beschikbare budget en de aanvraagperioden is te vinden op het STAP-portaal.

Belangrijk om te vermelden is dat de komende aanvraagperiode op maandag 18 september om 10.00 uur van start gaat. Dit is een van de laatste kansen om gebruik te maken van het STAP-budget, zorg ervoor dat je op tijd je aanvraag indient!

De laatste keer is op 14 november. Noteer alvast in de agenda!

TIP: stel een STAP-alert in op stap.opleiding, zodat je er direct bij bent als de aanvraagprocedure online opent. 

Video met toelichting STAP-budget aanvragen

Meer over: