Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

1.000 euro subsidie voor een opleiding? Alles over de STAP-regeling

Denk je er al een tijdje over na om weer een opleiding te volgen of heb je een (korte) cursus op het oog? Wacht dan nog eventjes, want na 1 maart kan je een aanvraag indienen voor maximaal 1.000 euro om dit te financieren. Er treed namelijk een nieuwe regeling in werking voor financiering van scholingskosten. Zorg wel dat je er op tijd bij bent, want wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Lees hier alles over de zogeheten STAP-regeling van de overheid.

Maximaal 1.000 euro subsidie om wat nieuws te leren 

Vanaf 1 maart 2022 treed de STAP-regeling in werking. Deze afkorting staat voor Stimulering Arbeidsmarktpositie. Zoals de naam al een beetje verklapt, is deze regeling in het leven geroepen om ons allemaal te stimuleren om door te leren. Iedereen heeft recht op maximaal 1.000 euro subsidie, afhankelijk van je opleiding of cursus. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de kosten van de gekozen opleiding. Deze regeling komt in plaats van de scholingsaftrek. Hierbij kreeg je achteraf geld terug van de Belastingdienst. Het terugvragen via de belastingdienst gaf soms wat problemen. De STAP-regeling is toegankelijker: iedereen komt ervoor in aanmerking - of je nou studeert, werkt of niet. 

Hoe werkt de STAP-regeling? 

De nieuwe regeling staat nu al bekend om zijn gebruiksgemak. Schrijf je eerst in voor een opleiding of cursus naar keuze. Let er wel op dat deze opleiding onder de nieuwe regeling valt. Vervolgens vraag je het STAP-budget aan. Dit kan je doen bij het UWV, op het hiervoor speciaal ontwikkelde STAP-portaal. Hier vind je ook het scholingsregister, waar je duidelijk kan zien welke opleidingen en cursussen onder de nieuwe regeling vallen. Let wel op, meerderjarige opleidingen en EVC-trajecten komen (vooralsnog) niet in aanmerking. 

Wie het eerst komt, wie het eerst maalt

Voor de STAP-regeling is er per jaar 218 miljoen euro beschikbaar. Dit komt er op neer dat er per jaar ongeveer 300.000 mensen de subsidie kunnen aanvragen. Als je een opleiding wilt volgen of je een cursus op het oog hebt, is het slim om je te verdiepen in de mogelijkheden. Uit onderzoek blijkt dat een heleboel 50-plussers de voorkeur hebben op latere leeftijd te leren om bij te blijven en nieuwe inzichten op te doen. Je bent immers nooit te laat om te leren en studeren na je vijftigste is helemaal van deze tijd.

TIP: stel een STAP-alert in op stap.opleiding, zodat je er direct bij bent als de aanvraag-procedure online opent. 

Lees ook:

Auteur: Ilse Bloemendal