Ga naar de inhoud

Op deze leeftijd begin je op je moeder te lijken

Update:
Op deze leeftijd begin je moeder te lijken

Op een bepaald moment gaan vrouwen steeds meer op hun moeder lijken, terwijl mannen meer op hun vader gaan lijken. Dit is een leeftijd waarop onze ouders tevoorschijn lijken te komen in onszelf. Het is een natuurlijk proces dat plaatsvindt naarmate we ouder worden. Vrouwen en mannen werden onderzocht en dit is eruit gekomen.

Op welke leeftijd beginnen vrouwen op hun moeder te lijken?

Veel mensen geloven dat vrouwen op een bepaald moment in hun leven op hun moeder beginnen te lijken.

Een recent onderzoek, uitgevoerd door Harley Street, suggereert dat vrouwen en mannen rond hun dertigste levensjaar beginnen te veranderen in hun ouders. Dr. Julian De Silva, de onderzoeker uit Londen achter deze studie, ondervroeg 2000 mannen en vrouwen om dit fenomeen te onderzoeken. De leeftijd kan variëren, maar volgens onderzoeker Julian de Silva zou dit zich vaak voordoen rond de 33e levensfase.

Zijn er specifieke factoren die dit proces bepalen?

Uit het onderzoek bleek dat vrouwen gemiddeld op hun 33ste op hun moeder beginnen te lijken, terwijl mannen dit vanaf hun 34ste doen met hun vader. “We veranderen allemaal in onze ouders op een bepaald moment in ons leven – en dat is iets om te vieren,” zegt Dr. De Silva.

Deze transformatie in uiterlijk en in gedrag wordt deels verklaard doordat je je ouders niet jonger kent dan deze leeftijd. Maar het gaat niet alleen om genetische factoren; bepaalde levensstijl keuzes spelen ook een rol.

Zowel genetica als omgevingsinvloeden kunnen een trigger zijn voor het beginnen te lijken op onze moeder of vader.

Invloed van het ouderschap

Voor vrouwen lijkt het krijgen van een kind een katalysator te zijn voor deze transformatie. De paar jaren nadat ze hun eerste kind hebben gekregen, gaan vrouwen zich meer gedragen en krijgen ze dezelfde smaak als hun moeder. “Vrouwen gaan meer op hun moeder lijken wanneer ze zelf moeder worden,” aldus het onderzoek.

Voor die tijd willen vrouwen zich vaak afzetten tegen hun moeder, maar vanaf hun dertigste gaan ze het gedrag van hun moeder juist (onbewust) nadoen.

Herkenbare tekenen

Denk je dat je echt niet op je moeder of vader lijkt? De volgende tekenen kunnen je verrassen:

  • Vrouwen kijken na hun 33ste vaak dezelfde televisieprogramma’s als hun moeder, hebben dezelfde hobby’s, gedragen zich op dezelfde manier en beginnen dezelfde dingen te zeggen.
  • Mannen merken dat ze meer op hun vader gaan lijken als ze dezelfde maniertjes als hun vader krijgen en dezelfde (politieke) overtuiging ontwikkelen.

Mama, ik lijk steeds meer op jou

Etos speelde hier leuk op in, een unieke Moederdagreclame.

De tekst gaat onder de video verder >>

Zelfvertrouwen en de wijsheid van onze ouders

Naast het overnemen van uiterlijke kenmerken en gedrag van onze ouders, speelt zelfvertrouwen ook een belangrijke rol in deze transformatie.

Wat blijkt? Naarmate we ouder worden en meer op onze ouders gaan lijken, kunnen we ook meer toegeven dat ze vaak gelijk hadden.

De wijsheid van moeder

Denk bijvoorbeeld aan die momenten dat je als kind niet wilde luisteren naar je moeder. Ze had gelijk toen ze zei dat het irritant was dat je nooit iets mee naar boven nam, wat al klaarlag op de trap. Of dat het niet aardig is om te klagen over het eten dat ze met liefde en zorg had bereid. Ze benadrukte het belang van samen zijn als gezin tijdens vakanties, het leren van hard werken en het belang van zelfstandigheid. Ze moedigde je aan om te doen wat je gelukkig maakt en herinnerde je eraan dat je uniek en precies goed bent zoals je bent.

De oppepper voor zelfvertrouwen

Als er iemand is die een oppepper kan geven aan je zelfvertrouwen, dan is het wel je moeder. Ze geloofde in je, ook op de momenten dat je dat zelf misschien niet deed. Haar vaak wijze woorden en (onvoorwaardelijke) liefdevolle steun hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van je zelfvertrouwen en eigenwaarde.

Proces van gelijkenis

Het proces van op je ouders gaan lijken is niet alleen een kwestie van uiterlijke gelijkenis en gedragsverandering, maar het biedt ook een kans om de wijze lessen en het vertrouwen dat je van hen hebt gekregen, te omarmen. Naast het herkennen van die kleine trekjes en gewoontes die je van je ouders hebt overgenomen, is het ook een goed moment om dankbaarheid te tonen voor de wijsheid en steun die ze je hebben gegeven.

De volgende keer dat je merkt dat je iets zegt of doet dat je aan je moeder of vader doet denken, onthoud dan niet alleen dat het een teken is van je eigen persoonlijke groei en volwassenwording, maar ook een erkenning van de waardevolle lessen en het zelfvertrouwen dat je van hen hebt geërfd. Het is vaak maar goed dat we onze ouders hebben, of ze nu fysiek aanwezig zijn of voortleven in onze herinneringen en harten. Al geldt dat natuurlijk niet voor iedereen, helaas!

Papa, ik lijk steeds meer op jou!

Uit de oude doos, maar nog steeds erg mooi is deze klassieker van Stef Bos.

Stef Bos, papa ik lijk steeds meer op jou

Meer over: