Ga naar de inhoud

Rol moderne man onder druk: het ontbreekt hem aan daadkracht en zelfvertrouwen

Update:
Moderne man

Het wordt tijd dat de moderne Nederlandse man zijn traditionele rol weer opeist in de huidige samenleving die steeds vrouwelijker wordt. Zijn mannelijkheid en daarmee de typische mannelijke eigenschappen staan onder druk. Dat blijkt uit een onderzoek van de EO.

Volgens ruim 60 procent van de Nederlandse mannen tussen 18 en 35 jaar ontbreekt het de moderne man aan daadkracht, zelfvertrouwen en leiderschap. Eigenschappen die als typisch mannelijk worden beschouwd en die de traditionele man – als hoeder van het gezin – vroeger wel of in elk geval meer bezat. Mannen kunnen daardoor niet meer zichzelf zijn. Dat moet anders.

Lange tijd de leiding gehad 

Jeroen Biegstraaten, programmaleider van het coachingsprogramma ‘Mannenkracht‘ en medeauteur van het boek dat dezelfde titel draagt, zijn de resultaten van het onderzoek herkenbaar. “Wat ik waarneem, is dat mannen het gevoel hebben dat er andere verwachtingen aan hen worden gesteld”, zegt Biegstraaten.

Man moet zich opnieuw uitvinden

“De man is van een stabiele positie gestoten waarin hij lange tijd de leiding heeft gehad. We moeten ruimte maken, maar ook onze plaats als gezonde man innemen. Ik zie het als een uitdaging om onszelf als man opnieuw te definiëren.”

Mannelijkheid geen vaststaand concept

Genderhistoricus Geertje Mak zegt tegen RTL Nieuws dat het niet eenvoudig is om vast te stellen wat man-zijn inhoudt. Mannelijkheid is geen vaststaand concept, dat maakt het lastig er precieze eigenschappen aan toe te kennen. “Je kunt het niet los zien van het concept vrouwelijkheid”, aldus Mak.

De rol van MeToo

Vrouwelijkheid heeft ook geen vaststaande definitie. Maar de stem van vrouwen is wel steviger geworden. MeToo speelt daarin een rol, legt Mak uit. “Vrouwen zeggen nu wanneer ze bepaald gedrag verschrikkelijk vinden, niet mannelijk of juist stoer. Dat voedt het idee over mannelijkheid.”

Gaat het om de vaderlijke figuur of spierbundel

Vanwege de verschillende oer-ideeën over mannelijkheid is de vraag volgens Mak: “Wat voor soort mannelijkheid staat eigenlijk onder druk? Aan de ene kant heb je de traditionele vaderfiguur, aan de andere kant gaat het heel erg over de de man als spierbundel.” 

Verschil per doelgroep

De betekenis van mannelijkheid kan in een onderzoek bovendien ook per doelgroep verschillen. Iemand met een praktijkopleiding vindt het misschien belachelijk als een man hockeyt. Verder spelen etnische achtergrond, seksuele voorkeur en maatschappelijke klasse een rol.

Bronnen: EO, RTL Nieuws. Foto: NoSystem images by Canva

Meer over: