Ga naar de inhoud

Onjuiste stuurhouding in de auto is levensbedreigend

Update:
Stuurhouding

Recente internationale studies wijzen naar het potentieel levensgevaar van de traditionele ’10 voor 2′ handplaatsing op het stuur tijdens ongelukken. Belangrijkste oorzaak is dat verwondingen ontstaan door de schuin uit het stuur komende airbag.

Risicoverklaring en advies van specialisten

De Amerikaanse verkeersinstantie, de NHTSA, onderschrijft dat een incorrecte plaatsing van de handen op het stuur ernstige schade kan veroorzaken. De airbag, die op het moment van een botsing uit het stuur springt, kan aanzienlijke schade aanrichten zoals gekneusde ledematen, geamputeerde vingers, en afgescheurde huid bij de traditionele handpositie.

Veiliger en soepeler

Een bijkomstig risico is dat je handen door de kracht van de explosie ook tegen je hoofd kunnen klappen, wat risico geeft op een zware hersenschudding of gebroken neusbeentjes. Om dit soort ongelukken te voorkomen, raden specialisten nu aan de handen op ‘kwart voor 3’ aan het stuur te plaatsen. Dit vermindert niet alleen de kans op verwondingen door de airbag, maar maakt het sturen ook aanzienlijk soepeler.

Bekijk deze video over de juiste stuurhouding. De tekst gaat onder de video verder >>

De gedachtegang van auto-ontwerpers

Instructeur Jense onderschrijft dit advies en voegt een extra argument toe. Hij wijst erop dat autofabrikanten de richtingaanwijzers en ruitenwisserhendels op die hoogte plaatsen. Zij doen dit met de bedoeling om het de bestuurder zo makkelijk mogelijk te maken.

9 tips voor een veilige autorit

Naast een veilige stuurhouding is het ook handig om op de volgende punten te letten tijdens het autorijden:

  1. Zorg voor een ontspannen zitpositie: Stel de stoel goed in voor comfort en ontspanning tijdens het rijden.
  2. Stel de spiegels goed af: Minimaliseer blinde vlekken door zij- en achteruitkijkspiegels correct te plaatsen.
  3. Houd een breed beeld op de weg: Anticipeer op verkeer en gevaren door vooruit te kijken en niet alleen naar het voertuig voor je.
  4. Handhaaf een veilige volgafstand: Houd (ook tijdens files) voldoende afstand tot het voertuig voor je om tijdig te kunnen reageren.
  5. Pas je snelheid aan: Rijd aangepast aan de verkeersomstandigheden en vermijd te hoge snelheden.
  6. Gebruik richtingaanwijzers: Geef duidelijk aan welke richting je opgaat door tijdig richtingaanwijzers te gebruiken.
  7. Voer regelmatig voertuigonderhoud uit: Zorg ervoor dat je auto in goede staat verkeert door regelmatig onderhoud uit te voeren.
  8. Vermijd afleiding tijdens het rijden: Houd je aandacht op de weg en voorkom afleiding, zoals het gebruik van een mobiele telefoon.
  9. Pas je rijstijl aan op weersomstandigheden: Wees voorzichtig bij verschillende weersomstandigheden en pas je rijstijl aan.

Bron: BD. Foto: Suthep Onsrithong by Canva

Meer over: