Ga naar de inhoud

Moet je je auto wassen als er gestrooid is vanwege vrieskou?

Update:
Auto wassen gestrooid door vrieskou

De vrieskou is voorbij en blijft voorlopig even weg. Het is verstandig om je auto nu naar de wasstraat te brengen. Het zout – dat tijdens de wintermaanden wordt gebruikt om de wegen begaanbaar te houden en vaak achterblijft op je auto – is namelijk schadelijk voor oudere auto’s.

De gevaren van gestrooid zout voor je auto

Zout kan zich hechten aan talrijke onderdelen van je auto, vooral als deze wat ouder is. Het bijt zich een weg in verschillende onderdelen, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant van het voertuig.

Strak blauwe luchten en regenbuien betekenen niet automatisch dat het zout ook vanzelf verdwijnt. Eigenlijk moet je zo snel mogelijk actie ondernemen om het aangekoekte zout van de wielkasten en lak te verwijderen. Zout heeft namelijk een negatief effect op zowel de lak als het metaal van je auto.

Maar dat is niet het enige, het kan ook rubberen onderdelen en lichtmetalen wielen aantasten. Het zout droogt het rubber uit en kan zich ingraven in beschadigingen van de lichtmetalen velgen.

Schoonmaakopties voor je auto na de winter

Om al het zout uit alle hoekjes en kieren van de auto te krijgen, is een bezoek aan de autowasstraat aan te raden. Moderne wasstraten maken gebruik van hoogwaardige borstels die de kans op beschadigingen aan je auto minimaliseren. Kies daar altijd een programma met een voorwas. Deze stap breekt het vastzittende zout, waardoor het zich makkelijker laat verwijderen.

Ontdek ook onze autotips voor de auto in de winter.

Aanvullende schoonmaaktips auto wassen

Naast een standaard wasprogramma is een periodieke nabehandeling met hotwax ook een goed idee. Waxen bereikt plekken waar je zelf met een spons of doek niet kan komen en voegt een beschermende laag toe aan je auto.

Bodemreiniging is een andere optie om van hardnekkig zout af te komen, maar wees voorzichtig als je auto al wat jaartjes mee gaat. Ondanks moderne wasstraten die deze reiniging met lage druk uitvoeren, bestaat het risico op schade aan de onderkant van je auto, op onderdelen of zelfs roest.

Het belangrekkende van grondige schoonmaak

Of je nu kiest voor de wasstraat of zelf de handen uit de mouwen steekt in de wasbox, grondig schoonmaken van de auto is de boodschap. Simpelweg de auto afspoelen met water is niet voldoende. Zout hecht zich goed aan het oppervlak van de carrosserie van de auto en is vastberaden om te blijven zitten, waardoor een grijswitte laag kan achterblijven na het opdrogen.

Wees grondig en besteed tijd en aandacht aan deze belangrijke taak. Hoe sneller je het doet na de vrieskou, hoe beter het is voor je wagen.

Video zelf je auto wassen

Tips hoe je het beste zelf je auto kunt wassen. Bekijk de video hieronder >>

Bron: bndestem

Meer over: