Ga naar de inhoud

Elektrische fiets: 5 tips om je E-bike te onderhouden

Update:
Onderhoud E-bike, elektrische fiets

Een rib uit je lijf, die elektrische fiets, maar wat is het heerlijk om daarmee lange fietstochten te maken! Als je ‘m goed onderhoudt, heb je er veel langer plezier van. Dit kun je doen om je E-bike in topconditie te houden. Dat is genieten met nog een lange zomer voor de boeg.

5 tips voor goed onderhoud van je E-bike

Een elektrische fiets vraagt niet veel meer onderhoud dan een gewone fiets. Je bent misschien net wat zuiniger op je nieuwe e-bike dan op je roestige, oude barreltje. Met deze tips zorg je goed voor je E-bike, zodat je er lang plezier van hebt.

Tip 1: Ketting van je E-bike goed smeren

De ketting van je fiets moet je regelmatig smeren. Ook weer niet té vaak, want aan een vette ketting blijft juist meer vuil hangen. Als je hebt gefietst door de regen en door plassen, dan mag de ketting wel weer een likje vet hebben. Neem dan meteen de derailleur mee, dat stapeltje tandwielen bij je achterwiel, zodat die ook gesmeerd blijven lopen.

TIP van professionele wielrenners: gebruik een olie die je op de ketting druppelt terwijl je de trapper ronddraait, en niet zo’n spray, want daarmee komt ook kettingolie op stukken van de fiets waar je het niet wilt hebben. Resultaat: vieze benen of broekspijpen en een vieze fiets.

Tip 2: Lucht in de bandjes, fietst lekkerder

Ik heb de banden vol met wind, nee ik heb niks te klagen,’ zingt Daniël Lohues in zijn nummer ‘Op fietse’. En zo is het: op volgepompte banden fiets je veel lekkerder en lichter dan banden die een beetje leeg zijn. Fiets je elektrisch, dan gaat je accu ook langer mee als je niet op zachte banden rijdt.

Tip 3: Remblokjes nakijken van je E-bike voor de veiligheid

Controleer de remblokjes regelmatig, want die slijten bij elektrische fietsen véél sneller. Het zijn die vierkante blokken die tegen je voor- of achterwiel aan worden geklemd. Ben je toch bezig met de remmen, kijk dan ook de remkabels na: die mogen niet geroest of geknakt zijn of rafeltjes vertonen. Fanatieke fietsers vervangen de remkabels elke twee jaar, om zeker te weten dat ze in topconditie zijn.

Tip 4: Zet je fietsenmaker aan het werk voor onderhoud

Met een gewone fiets doe je dat niet zo regelmatig, maar voor een elektrische fiets is het echt een goed idee: breng je fiets elk jaar naar de fietsenmaker voor een servicebeurt. Fiets je heel veel en neem je de fiets ook mee op vakantie? Breng hem dan vaker voor een controle, en laat hem voor de fietsvakantie helemaal nalopen.

Tip 5: Wees zuinig op de accu van je E-bike

Heb je een accu die je van de fiets kunt halen? Leg die dan binnen als het buiten flink koud is. Een accu kan niet goed tegen kou, daardoor wordt het vermogen minder. Laad de accu ook op tijd weer op, want door een accu echt helemaal leeg te laten lopen, kan hij beschadigen. En ga regelmatig een rondje fietsen: de accu wordt slechter als je hem langere tijd niet gebruikt.

Ben je aan het nadenken over de aanschaf van een e-bike? Vergelijk dan ook de verschillende verzekeringen.

Bron: Anwb.nl, FietsenOpFietsen.

Meer over: