Ga naar de inhoud

Niet aankomen tijdens de feestdagen? Dan moet je dit (niet) eten

Update:
niet-aankomen-feestdagen

De feestdagen zijn vaak synoniem met een overvloed aan eten. Voor wie zich niet tonnetje rond wilt eten (letterlijk en figuurlijk) kan het lastig zijn om te weten welke voedingsmiddelen nu wel of niet bijdragen aan extra kilo’s. Niet aankomen tijdens de feestdagen doe je zo.

Tijdens deze periode van uitgebreide ontbijten, lunches, borrelplanken en verleidelijke tussendoortjes rijst de vraag: welke voedingsmiddelen zijn echte dikmakers en welke kunnen met een gerust hart genuttigd worden?

Vetrijke keuzes: roomboter en witte (afbak)broodjes

Roomboter en witte (afbak)broodjes, veel geziene gasten tijdens de feestdagen, bevatten aanzienlijke hoeveelheden vet en minder verzadigende vezels dan hun volkoren varianten. Denk aan volkoren stokbrood of roggebrood als alternatieven met meer voedingsstoffen.

Aardappels, veelzijdig maar ook mogelijk een dikmaker?

Aardappels zelf zijn laag in calorieën en vetvrij. Maar de manier van bereiding kan het verschil maken. Toevoeging van olie, boter en sauzen kan de calorische inhoud snel verhogen. Ook de knapperig gebakken variant is niet de beste keuze als je niet wilt aankomen. Kies voor lichtere bereidingsmethoden, zoals stomen of grillen.

Tussendoortjes en hun impact

Niet alle tussendoortjes zijn direct dikmakers, maar overmatige consumptie kan het totale caloriegehalte flink verhogen. Verse stukken fruit, ongezouten noten of groentesnacks (met yoghurt-dip) zijn gezondere alternatieven voor calorierijke opties.

Niet aankomen tijdens de feestdagen? Denk dan goed na over lightproducten

Lightproducten lijken minder calorieën te bevatten, maar dit kan leiden tot overmatige consumptie, waardoor het totale calorieverbruik toeneemt. Lees de etiketten zorgvuldig en consumeer met mate. De beste keuze is zoveel mogelijk water te drinken. Maak het wat feestelijker door bevroren fruit, schijfjes limoen of geschaafd ijs toe voegen.

Impact van alcoholische dranken

Mixdrankjes en cocktails kunnen niet alleen het caloriegehalte verhogen maar ook de eetlust aanwakkeren. Afwisselen met alcoholvrije opties kan slim zijn voor wie op de lijn wil letten.

Koffieopties en calorieën

Feestelijke koffievarianten met siropen bevatten aanzienlijk meer calorieën dan een standaard kopje koffie zonder toevoegingen. Overweeg zwarte koffie of light-varianten van siropen.

Oliebollen: die kunnen gewoon!

Oliebollen staan bekend als dikmakers, maar het vergt aanzienlijke consumptie voordat er sprake is van significante gewichtstoename. Geniet gerust van deze traditionele lekkernij, maar met mate.

Checklist tips niet aankomen tijdens de eetdagen:

  1. Matig portiegroottes: Geniet van je favoriete gerechten, maar houd de portiegroottes in de gaten om overmatig eten te voorkomen.
  2. Blijf gehydrateerd: Drink voldoende water, vooral tussen maaltijden door. Soms wordt dorst verward met honger.
  3. Kies verstandig: Maak bewuste keuzes bij het kiezen van voedsel. Ga voor magere eiwitten, groenten en fruit.
  4. Beweeg regelmatig: Probeer actief te blijven, zelfs als het koud is. Maak een wandeling na het eten of plan wat lichaamsbeweging in je dagelijkse routine.
  5. Slaap voldoende: Een goede nachtrust kan je metabolisme helpen reguleren en je helpen om gezonde eetgewoonten te handhaven.
  6. Beperk alcoholinname: Alcoholische dranken bevatten vaak veel calorieën. Beperk je consumptie en kies voor lichtere opties.
  7. Geniet met mate: Geniet van de feestdagen en trakteer jezelf op lekkernijen, maar doe dat met mate.
  8. Plan vooruit: Als je weet dat er een feestmaaltijd komt, eet dan vooraf een gezonde snack zodat je minder geneigd bent om te veel te eten.
  9. Luister naar je lichaam: Stop met eten wanneer je je verzadigd voelt. Luister naar de signalen van je lichaam.
  10. Wees niet te streng voor jezelf: Het is normaal om tijdens de feestdagen wat meer te eten. Wees niet te hard voor jezelf en focus op een gezonde balans.

Video: afvallen of in ieder geval niet aankomen tijdens de feestdagen

@pamindegym Afvallen of in ieder geval niet aankomen tijdens de feestdagen🤝👏 #afvallen #afvallentips #calorietekort #voedingtips #kerst #feestdagen #afvallenzonderdieet #afvallenzonderhonger #vetverlies #afvallenopeennatuurlijkemanier ♬ ROCKIN’ AROUND THE CHRISTMAS TREE – BRENDA LEE

Hopelijk helpen deze tips je om de feestdagen op een gezonde en evenwichtige manier door te komen.

Ontdek nog meer tips in dit artikel: aankomen tijdens de feestdagen, hoeveel zwaarder ben je na kerst?

Meer over: