Ga naar de inhoud

Kankerverwekkende stoffen in sojasaus? Dit zijn de gezondheidsrisco’s

Update:
sojasaus

Een scheutje sojasaus maakt die sushi gelijk een stuk lekkerder. Bijna iedereen gooit het wel over zijn Aziatische gerecht. Maar of dit wel zo slim is. Uit recent onderzoek blijkt dat er schadelijke elementen in de sojasaus zitten. Hoe dat precies zit, lees je hier.

Kankerverwekkende elementen in sojasaus, zorgwekkende onthulling

Het nieuws is onthutsend: onderzoek heeft aangetoond dat sommige sojasauzen schadelijke stoffen bevatten. Deze bevindingen werpen een schaduw op een van de meest populaire sauzen in de Aziatische keuken en roepen vragen op over de veiligheid ervan.

Productiemethoden en kankerverwekkende elementen

Het proces van het brouwen van sojasaus kan op 2 manieren plaatsvinden: natuurlijk en kunstmatig. Intrigerend genoeg beweren veel flesjes ‘natuurlijk gebrouwen’ te zijn, maar recent onderzoek onthult dat dit niet altijd het geval is.

Bij een reeks tests uitgevoerd door de Keuringsdienst van Waarde, kwam naar voren dat 5 van de 10 geteste sojasauzen schadelijke stoffen bevatten, waaronder het kankerverwekkende stofje 3-MCPD.

Gezondheidsrisico’s: moeten we zich zorgen maken?

Hoewel de aanwezigheid van schadelijke stoffen in enkele sojasauzen is bevestigd, is de hoeveelheid in de meeste gevallen volgens de wettelijke normen. Dit zou betekenen dat het gebruik ervan geen direct gevaar vormt voor de gezondheid. Echter, 1 van de geteste sauzen overschreed de toegestane limieten, wat wél schadelijk kan zijn. Deze wordt waarschijnlijk uit de schappen gehaald.

Bescherming en keuzes voor de consument

De vraag die veel consumenten nu hebben: Hoe beschermen we onszelf tegen potentieel schadelijke sojasaus?

Een mogelijke optie is om alleen sojasaus te kopen die expliciet als ‘natuurlijk gebrouwen’ is gelabeld, maar zelfs dit kan niet altijd garanderen dat er geen schadelijke elementen aanwezig zijn. Lastig!

De sojasauzen waarin 3-MCPD is aangetroffen: 

  1. Blue Elephant
  2. Amoy dark
  3. Jumbo
  4. Datu Puti (zat boven de norm. De producent heeft dit product inmiddels geschrapt) 

In onderstaande sauzen is géén 3-MCPD in aangetroffen:

  1. Albert Heijn
  2. Yellow label
  3. Yellow label black soy nr. 1
  4. Haiyin bridge
  5. Sempio

Moet je nu geen sojasaus meer eten?

Hoewel het onderzoek schadelijke elementen in sommige sojasauzen heeft aangetoond, is de meerderheid nog steeds binnen veilige grenzen om het e nuttigen. Het is verstandig om bewust te blijven van je keuzes en indien mogelijk te kiezen voor natuurlijk gebrouwen varianten. Raadpleeg altijd de recentste onderzoeken en informeer jezelf om gezonde keuzes te maken voor jou en je familie.

Let op: Startpagina.nl geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Bron: npo

Meer over: