Ga naar de inhoud

4 mei: De Nationale Herdenking op de Dam, extra maatregelen en het programma

Update:
Nationale Herdenking, Dodenherdenking

De Amsterdamse autoriteiten nemen dit jaar, in overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), extra maatregelen om een beheerst en veilig verloop van de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam te waarborgen. Lees hier welke maatregelen dit zijn en ontdek het programma van deze dag.

De spanningen nemen toe, kans op protestacties is groot

Deze beslissing voor extra maatregelen komt voort uit de toenemende maatschappelijke spanning en het potentieel voor protest onder de bevolking. Mede als gevolg van de recente gebeurtenissen in het Midden-Oosten.

Hoewel de terrorisme dreigingsanalyse van de NCTV vergelijkbaar is met voorgaande jaren, is er dit jaar een verhoogde kans op protestacties en verstoringen. Net zoals voorgaande jaren kondigt de burgemeester een noodverordening af.

  • Dit betekent dat bewoners met uitzicht op de Dam hun ramen en deuren dicht moeten houden tijdens de herdenking.
  • Ook mag niemand op de aangrenzende balkons of dakterrassen staan.
  • Daarnaast is het dit jaar verboden om vlaggen, borden of geluidsversterkende apparatuur mee te nemen naar de herdenking.
  • De politie is aanwezig en fouilleert iedereen die de Dam betreedt. 
  • De Dam is openbaar toegankelijk. De toegang wel beperkt tot ongeveer 10.000 mensen (in tegenstelling tot de geschatte 20.000 mensen in voorgaande jaren).

Minder kans op verdrukking op de Dam

Deze beperking biedt de politie meer bewegingsruimte, waardoor ingrijpen makkelijker is bij eventuele verstoringen. Bovendien vermindert het de kans op verdrukking in geval van een incident.

De autoriteiten en het Comité 4 en 5 mei zijn ervan overtuigd dat deze maatregelen bijdragen aan een respectvol, beheerst en veilig verloop van de herdenking op 4 mei, terwijl het openbare karakter van het evenement behouden blijft. Zij erkennen ook dat verstoringen nooit volledig zijn uit te sluiten, gezien de openbare aard van de herdenking, en behouden zich het recht voor om, indien nodig voorafgaand aan de herdenking, aanvullende beperkingen op te leggen. 

Demonstraties nabij de Dam zijn verboden

Demonstraties in de nabijheid van de Dam zijn 4 mei niet toegestaan. Organisatoren die zich melden voor een demonstratie krijgen van de burgemeester een geschikte locatie aangewezen: op gepaste afstand om verstoring van de herdenking te voorkomen.

Gebruik 4 mei niet voor jouw politieke standpunt: Caroline van der Plas

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Nationale Herdenking te volgen op de televisie

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei benadrukt dat het beperken van het aantal deelnemers aan de Nationale Herdenking op de Dam de herdenkingen elders in het land niet zal beïnvloeden. Zo is de herdenking traditioneel live op televisie te zien.

  • Liever thuis de Dodenherdenking bijwonen? Kijk dan vanaf 18.45 op NPO1 naar de uitzending van de NOS met onder andere de 2 minuten stilte.

Kranslegging bij Nationaal Monument

Na afloop van de bijeenkomst van de Nationale Herdenking leggen Koningin Willem-Alexander en Koningin Máxima een krans bij het Nationaal Monument op de Dam.

De voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer leggen ook een krans namens de Staten-Generaal. De minister-president, de minister van Defensie, de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de gevolmachtigde ministers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten leggen een krans namens de Rijksministerraad.

De Commandant der Strijdkrachten en zijn Operationele Ondercommandanten leggen een krans namens de gehele krijgsmacht. De burgemeester en locoburgemeester van Amsterdam leggen een krans namens de gemeente Amsterdam.

100-den comités verzorgen hun eigen herdenking

En er zijn talloze herdenkingen door het hele land, zowel in Amsterdam als elders in het land. Hier mag iedereen aan deelnemen.

Tijdens de Nationale Herdenking herdenkt Nederland alle Nederlandse slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. De militairen en burgers die zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties daarna.

Sluiting van winkels tijdens Dodenherdenking

De Nederlandse vlag hangt half stok van 18.00 tot zonsondergang. Openbare gelegenheden houden rekening met dodenherdenking en daarom gaan veel winkels deze donderdag rond 19.00 uur dicht.

Bekijk hier de Nationale Dodenherdenking op de Dam terug van vorig jaar >>

Bron: Comité 4 en 5 mei

Hoofdfoto: Nationale herdenking op de Dam in 2023. 
Foto: Yasin Yagci/Anadolu Agency/Getty Images.

Meer over: