Ga naar de inhoud

Nederlandse vlag uithangen, wanneer mag het en wat zijn de regels?

Update:
Vlag

De Nederlandse vlag is een belangrijk symbool van onze nationale identiteit en hijsen we vaak bij speciale gelegenheden. Wanneer hang je onze driekleur eigenlijk uit?

In dit artikel beschrijven wij wanneer je de Nederlandse vlag uithangt of juist niet. Wist je ook dat er verschillende regels zijn waar je je aan hoort te houden als je dit wilt doen? Lees er alles over. 

Vlag uithangen, dit zijn de 10 gouden regels!

Er zijn regels aan verbonden. Het is belangrijk om deze voor het uithangen door te nemen. Als je er eentje ophangt, let dan op deze 10 gouden regels:

  1. Behandel de vlag met respect. Zo hoort deze bijvoorbeeld niet te worden gebruikt als kledingstuk of als decoratie
  2. Hang de vlag op de juiste manier op. Dit betekent dat deze eerst vol gehesen moet worden, waarna je deze langzaam tot op de helft van de normale hoogte brengt. 
  3. De Nederlandse driekleur hoort altijd een ereplaats te krijgen. Dit betekent dat deze op een prominent zichtbare plek gehesen wordt, hoger dan andere vlaggen of versieringen.
  4. Als je meerdere vlaggen uithangt, hoort de Nederlandse vlag altijd in het midden.
  5. De Nederlandse vlag mag nooit de grond raken en hoor je niet te gebruiken als tafelkleed of verpakking.
  6. Als je de vlag ’s nachts hijst, verlicht deze dan goed. Een wapperende vlag in het donker is een teken van rouw.
  7. De Nederlandse vlag hoort halfstok gehangen te worden bij nationale rouw, zoals op Dodenherdenking. Hierbij hijs je hem eerst vol en breng je hem daarna langzaam tot halfstok. Ook bij bijvoorbeeld een begrafenis mag dit.
  8. De Nederlandse vlag mag niet gehesen worden bij slecht weer, zoals bij storm, onweer of mist.
  9. De vlag mag altijd blijven hangen tot zonsondergang. Op de dag van de Dodenherdenking blijft deze halfstok hangen tot 20.00 uur.
  10. Als je de vlag niet meer gebruikt, verwijder deze op een gepaste manier. Vouw hem netjes op en bewaar hem op een droge en schone plek.

Belangrijke momenten waarop je de vlag uit mag hangen

Nu je weet hoe je de vlag op de juiste manier uithangt, is het tijd om te kijken naar de data waarop je dit doet. Bekijk hier de 18 belangrijke momenten waarop onze driekleur uit mag! 

1. Koningsdag

27 april vieren we Koningsdag en mag de Nederlandse vlag uitgehangen worden om deze dag te eren en te vieren.

2. Nationale Dodenherdenking

4 mei vindt de Nationale Dodenherdenking plaats om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien te herdenken. Op deze dag hangen we de Nederlandse vlag halfstok.

3. Bevrijdingsdag

5 mei is het Bevrijdingsdag, we vieren de bevrijding van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. De driekleur mag deze dag volop wapperen.

4. Nationale Feestdagen

Op nationale feestdagen, zoals Nieuwjaarsdag, Hemelvaartsdag en Eerste en Tweede Kerstdag is het toegestaan om het rood-wit-blauw te hijsen. 31 december hang je hem uit om het nieuwe jaar te verwelkomen.

5. Koninklijke verjaardagen

De verjaardagen van de koning en andere leden van het Koninklijk Huis zijn belangrijke momenten waarop je de Nederlandse vlag uithangt. De verjaardag van Koningin Máxima is 17 mei en die van Prinses Amalia 7 december.

6. Bij overlijden van leden Koninklijk Huis

Als er een lid van het Koninklijk Huis overlijdt, hoor je de Nederlandse vlag halfstok te hangen op de dag van de begrafenis.

7. Koninkrijksdag

15 december worden de staatkundige hervormingen binnen het Koninkrijk der Nederlanden gevierd en mag de driekleur uitgehangen.

8. Bijzondere gelegenheden

Bij bijzondere gelegenheden, zoals jubilea of overlijden van een belangrijk persoon, hang je de Nederlandse vlag uit als teken van respect en erkenning.

9. Nationale Herdenking van de Slavernij

1 juli herdenken wij de afschaffing van de slavernij, om die reden hang je hem die dag uit.

10. Huwelijksdag

Op de dag dat je in het huwelijksbootje stapt of de dag waarop je je huwelijksdag viert, mag je de vlag uithangen.

11. Bij het behalen van een diploma

Als je bent geslaagd voor een diploma, mag het rood-wit-blauw wapperen in de wind. Hang de schooltas erbij om het plaatje compleet te maken. 

12. Geboortedag

Op de dag dat je geboren bent, mag je de driekeur uithangen. Dit geldt ook bij een geboorte van een baby. 

13. Veteranendag

Op de laatste zaterdag in juni eren wij de Nederlandse veteranen en is het gepast om de vlag uit te hangen..

14. Nationale Molendag

Op de tweede zaterdag in mei wordt de Nederlandse molens geëerd en mag de vlag worden uitgehangen.

15. Europese Kampioenschappen of Wereldkampioenschappen voetbal

Als het Nederlands voetbalelftal een belangrijke wedstrijd speelt tijdens een EK of WK is het toegestaan om hem uit te hangen..

16. Dag van de Arbeid

1 mei wordt wereldwijd de Dag van de Arbeid gevierd en is de vlag uithangen toegestaan.

17. Nationale Feestdag van de Antillen

30 mei vieren we de Antilliaanse cultuur en geschiedenis en mag de vlag worden uitgehangen.

18. Bij overlijden van vooraanstaande personen

Bij het overlijden van vooraanstaande personen, zoals politici, sporters of artiesten, hang je de vlag halfstok als teken van respect.

19. Officieel einde van Tweede Wereldoorlog

Op 15 augustus vindt de formele herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog plaats. Hoewel de oorlog in Europa al in mei tot een einde kwam, duurde de oorlog in Azië, en dus ook in voormalig Nederlands-Indië, voort tot augustus. Na de bombardementen op Hiroshima en Nagasaki gaf Japan zich op 15 augustus 1945 over, wat betekende dat er eindelijk een echt einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.

Bronnen: Rijksoverheid, Koninklijk Huis

Meer over: