Ga naar de inhoud

Welke voor- en nadelen heb je als linkshandige?

Update:

Schrijf jij met je linkerhand? Dan behoor jij tot de 10% van de bevolking die linkshandig is. Er wordt gelukkig niet meer geschreven met een kroontjespen, toch heeft linkshandig zijn nog een hoop nadelen. Op 13 augustus, de dag van de linkshandigen, wordt hier aandacht aan besteed.

Ben jij je bewust van de ongemakken die linkshandigen ervaren in een maatschappij die traditioneel op rechtshandigen is ingesteld? Gelukkig heeft linkshandig zijn ook een hoop voordelen. Je leest het hier!

Linkshandig zijn was in de jaren ‘60 verboden

Als je vroeger linkshandig was, had je het zwaar te verduren. Linkshandigen kregen regelmatig straf, want links schrijven was verboden. Hoe onhandig het ook was, je moest je gewoon aanpassen. Dit resulteerde vaak in een hoop kliederwerk. Waarschijnlijk moest je op school van je juf op je linkerhand zitten, om niet in de verleiding te komen om er toch mee te schrijven. Besef even dat je nog mazzel had dat je in Nederland opgroeide, want in Japan ging het zelfs zo ver dat een man van zijn vrouw mocht scheiden als zij linkshandig bleek te zijn. Waarom het verboden was om linkshandig te zijn, is nooit duidelijk geweest. 1 van de redeneringen was dat we van links naar rechts schrijven, dus dat je dan ook moet schrijven met je rechterhand.  

Nadelen van linkshandig zijn

Linkshandig zijn heeft meer nadelen dan voordelen. Hoewel er al een hoop voor de linkshandigen is aangepast, loop je als linkshandige dag in dag uit tegen een hoop problemen aan. Denk aan het knippen met een schaar, het openen van een blik, het gebruiken van een puntenslijper, het schakelen van een auto, het bespelen van een muziekinstrument, het gebruiken van een aardappelschiller en het opvolgen van de etiquetteregels.

Voordelen van linkshandig zijn

Gelukkig heeft het linkshandig zijn ook verschillende voordelen. Uit onderzoek blijkt dat linkshandigen creatiever zijn, sneller informatie verwerken, beter zijn in balsporten, goed zijn in leidinggeven en sneller problemen kunnen oplossen. Tot slot kunnen linkshandigen makkelijker lezen en schrijven in spiegelbeeld en leren ze makkelijker geschriften die van links naar rechts lopen. Heb je er ooit aan gedacht om Arabisch te leren?

Meer over: