Ga naar de inhoud

Mug cake: snelle mini cake in een (koffie)mok

Update:
recept mug cake

Wil je een mega lekkere mini cake alleen voor jezelf, zonder gedoe van een mixer en oven? In een mum van tijd, brengen we je de (chocolade)cake in een mok! Een speciaal recept, ontworpen voor die momenten waarop je denkt: Cake? Ja, nu meteen!

Mug cake recept

Een “mug” is een ander woord voor mok. Eenpersoons mok-cake is een heerlijk traktatie of snel dessert dat je maakt met minimale ingrediënten en in een mum van tijd.

Dit recept is perfect voor mensen die zin hebben in iets zoets, maar niet de moeite willen nemen om een hele cake te bakken. Met slechts een paar ingrediënten, een snelle roerbeurt en een paar minuten in de magnetron, heb je een heerlijke traktatie speciaal voor jou. Geen gedoe, geen wachten, gewoon direct genieten van een warme, smeuïge cake! 

Hier is een eenvoudig recept voor een eenpersoons mok-cake:

Chocolade mug cake:

Ingrediënten:

  • 4 eetlepels suiker
  • 3 eetlepels cacaopoeder
  • 4 eetlepels zelfrijzend bakmeel
  • 2 eetlepels melk
  • 3 eetlepels olie
  • 2 eetlepels nutella
  • 1 ei
  • Misschien mini snufje zout, maar persoonlijk vind ik het niet nodig.
  • Grote beker. Met een inhoud van ongeveer 300 tot 400 ml is aanbevolen. Deze grootte is ideaal omdat het voldoende ruimte biedt voor het beslag om te rijzen tijdens het bakken, zonder dat het overloopt tijdens het kookproces in de magnetron.

Instructies:

  1. Kies een magnetronbestendige mok die groot genoeg is om het beslag te bevatten zonder over te lopen.
  2. In de mok meng je de bloem, suiker, cacaopoeder, bakpoeder en een snufje zout.
  3. Voeg de melk, plantaardige olie en vanille-extract toe aan de droge ingrediënten. Roer goed met een vork of een kleine garde, totdat alle ingrediënten goed gemengd zijn.
  4. Voeg optionele ingrediënten toe, zoals chocoladestukjes of gehakte noten, als je wat extra smaak en textuur wilt.
  5. Plaats de mok in de magnetron en bak de cake op vol vermogen gedurende ongeveer 2,5 tot 3 minuten, afhankelijk van het vermogen van je magnetron. Houd het in de gaten om ervoor te zorgen dat het niet overloopt.
  6. De cake is klaar als het gerezen is en stevig aanvoelt. Laat het een beetje afkoelen voordat je ervan geniet.
  7. Optioneel: top de mok-cake af met een lepel slagroom, een snufje poedersuiker, vers fruit of een bolletje ijs voor extra genot.

Variaties:

  • Probeer een vanille mug cake door het cacaopoeder weg te laten en een extra 1/4 theelepel vanille-extract toe te voegen.
  • Voeg gehakte noten, chocoladestukjes of banaan toe voor extra smaak en textuur.
  • Experimenteer met verschillende smaakmakers zoals kaneel, nootmuskaat of gemalen koffie voor een unieke twist.
  • Vervang een deel van de bloem door havermout voor een gezondere variant.
  • Gebruik andere plantaardige olie zoals kokosolie voor een subtiele smaak.

Dit recept voor eenpersoons mok-cake is niet alleen snel en gemakkelijk, maar het stelt je ook in staat om snel te genieten van een heerlijke traktatie zonder een hele bakplaat met cake te hoeven maken. Experimenteer gerust met verschillende toevoegingen en smaakcombinaties om het aan je eigen voorkeuren aan te passen!

Ontdek nog veel meer recepten en boeken over mug-cakes!

Trend in een snelle wereld

Het feit dat mug cakes individueel worden bereid, helpt ook verspilling te verminderen. In plaats van een hele cake te bakken die mogelijk niet volledig wordt geconsumeerd, maak je precies genoeg voor één persoon. Mug cakes zijn ook populair geworden onder mensen met specifieke voedingsbehoeften, omdat ze gemakkelijk kunnen worden aangepast aan dieetrestricties zoals glutenvrij, veganistisch of suikervrij.

Feestelijke gelegenheden

Hoewel mug cakes vaak geassocieerd worden met snelle, informele traktaties, kunnen ze zeker op feestelijke gelegenheden worden ingezet om een speelse en persoonlijke tint toe te voegen. Hier zijn enkele gelegenheden waarbij je mug cakes feestelijk kunt presenteren:

  1. Verjaardagsfeestjes: creëer een assortiment mug cakes met verschillende smaken en toppings om gasten te verrassen. Laat ze hun eigen mug cake samenstellen met feestelijke decoraties zoals gekleurde suikers, eetbare glitter of feeststrooisels.
  2. Feestdagen: pas de smaken aan het seizoen aan. Bijvoorbeeld, pompoenmug cakes voor Halloween, pepernotenmug cakes voor Sinterklaas, of kerstkruiden en glitterversiersels voor de kerstperiode.
  3. Babyshowers: maak genderonthullingsmug cakes door kleurstof toe te voegen aan het beslag. Bij het opscheppen komt dan de verrassing tevoorschijn: blauw voor een jongen of roze voor een meisje.
  4. Bruiloften: serveer individuele mug cakes als onderdeel van een desserttafel. Personaliseer ze met de initialen van het bruidspaar of decoreer ze in de kleuren van de bruiloft.
  5. Dinerfeestjes: sluit een diner af met een selectie van verfijnde mug cakes, zoals lavendel-vanille of frambozen-amandel, geserveerd met een bolletje ijs.
  6. Picknicks: bereid van tevoren mug cakes voor, verpakt in individuele draagbare containers. Ze zijn handig om te serveren en zorgen voor een smakelijke afsluiting van een buitenmaaltijd.
  7. Kinderfeestjes: laat kinderen hun eigen mug cakes maken als leuke activiteit op het feest. Bied verschillende toppings en decoraties aan om hun creativiteit te stimuleren.
  8. Kantoorfeesten: voor een informeel kantoorfeestje kun je een mug cake-bar opzetten waar collega’s hun eigen mug cake kunnen samenstellen en personaliseren.

Eet smakelijk en veel plezier met deze tips om zelf mug cakes te maken!

Video snelle uitleg: mug cake maken

@brenda_kookt Oeh dit is een tip als je trek hebt in iets lekkers met chocolade. Een super snelle brownie, in een beker. Een mugcake. Zo lekker! Ik zou zeggen, ga aan de slag! Dit heb je nodig voor 1 beker: 15 gram boter 45 gram chocolade 30 gram kristalsuiker ¼ tl vanille extract 1 ei 25 gram bloem ¼ tl bakpoeder 1 eetlepel cacaopoeder snuf zout Verwarm de beker 2 minuten op 750 watt in de magnetron. Of verwarm het 15-10 minuten in de oven op 180 graden (gebruik wel ovenbestendige schaaltjes). #tiktokrecipe #tiktokrecept #mugcake #brownie #brownierecept #brownierecipe #quickbrownie #snellebrownie #tiktokviral #herfstrecept #herfstkoken #recepten #brendakookt ♬ original sound – Brenda_Kookt

Meer over: