Ga naar de inhoud

Veel kwallen in het water: hoe kan dat?


Op verschillende plekken in Nederland waren er de afgelopen maand ware kwallenplagen. Hoe kan het dat er steeds meer lijken te komen? Je zwemt niet echt lekker op je gemak, met al die kwallen in het water. Wat moet je eigenlijk doen als je geprikt wordt? Lees in dit artikel over de Nederlands kwallen.

Meer kwallen in water

De afgelopen maand werden er op verschillende plekken in Nederland ware kwallenplagen gemeld, zoals in het Veerse Meer in Zeeland. Duizenden kwallen bevinden zich daar in het water. Het gaat dan voornamelijk om oorkwallen, die niet enorm gevaarlijk zijn maar toch kunnen steken. Waar komen al deze kwallen ineens vandaan?

Er zijn verschillende redenen waarom er zoveel kwallen in de Nederlandse wateren zijn. Deels komt dit door het warme weer: dat bevordert de hoeveelheid plankton in het water, het voedsel van kwallen. Ook de milde winter heeft ervoor gezorgd dat er minder kwallen zijn gestorven. Als laatste speelt de wind ook een rol: die blaast de kwallen de kant van onze kust op. Toch zijn er in Nederland weinig cijfers bekend over kwallen, dus is het moeilijk te zeggen of de hoeveelheid jaarlijks ook echt groeit.

Zijn oorkwallen gevaarlijk?

Vervelend is het wel: je wil natuurlijk niet dat je dagje strand in tranen eindigt omdat je door een kwal geprikt wordt. Gelukkig valt de pijn bij een steek van een oorkwal wel mee. Een oorkwal is 10 tot 40 cm groot en witdoorzichtig van kleur. Als je erdoor gestoken wordt, kan de huid branderig, jeukerig, rood of opgezwollen worden. Vaak duurt dit maar een paar uur. Om te voorkomen dat het erger wordt, kun je de steek afspoelen met azijn of heet water. Maar het kan ook voorkomen dat je niets of bijna niets van de steek voelt.

Oppassen

Waar je wel voor moet oppassen, zijn kompaskwallen of blauwe haarkwallen. Deze zijn makkelijk te herkennen, omdat ze gekleurd zijn. De netelcellen kunnen door de huid heen gaan, in tegenstelling tot die van de oorkwal. Die kwallenbeten doen aanzienlijk meer pijn. 

Meer over: