Ga naar de inhoud

Medicijn tegen Alzheimer in zicht, nu écht?

Update:

Het lijkt erop dat er hoop gloort voor mensen die lijden aan de ziekte van Alzheimer. Een nieuw medicijn, genaamd Donanemab, heeft positieve resultaten opgeleverd in grootschalig internationaal onderzoek.

Dit biedt mogelijk perspectief voor de ontwikkeling van een geneesmiddel tegen deze slopende ziekte. Leer hier meer over de werking van Donanemab en de mogelijke implicaties ervan voor de toekomst van Alzheimer-behandelingen.

Komt er een medicijn tegen Alzheimer?

Een nieuw medicijn dat Alzheimer vertraagt, lijkt effectief te zijn. Dit blijkt uit grootschalig internationaal onderzoek. Mensen die zich in het beginstadium van de ziekte bevinden, gaan met dit middel minder snel achteruit. Dit biedt hoop voor een toekomstige genezing van de ziekte. Het medicijn Donanemab, is wereldwijd getest op bijna 1200 patiënten met beginnende Alzheimer. Waaronder 22 Nederlanders. Na 1,5 jaar bleek het middel de cognitieve achteruitgang van deelnemers met 35% te hebben geremd en verslechterde bijna de helft van de patiënten die het medicijn gebruikten een jaar lang niet.

Directeur van het Brain Research Center, Niels Prins, noemt het verschil substantieel en wetenschappelijk directeur van Alzheimercentrum Amsterdam, Wiesje van der Flier, is hoopvol over de aanpak om Alzheimer te behandelen. Als alles volgens plan verloopt, zal Donanemab over enkele jaren beschikbaar zijn in Nederland, eerst moet er nog goedkeuring volgen van het Europees Geneesmiddelenbureau en moet er een prijskaartje aan worden gehangen door het Zorginstituut.

Alzheimer is (nog) niet te genezen, wel te onderzoeken

Alzheimer is een steeds groter wordend probleem in Nederland en wordt ook wel gezien als de epidemie van de toekomst. Er zijn al meer dan 280.000 mensen met dementie en dit getal blijft jaarlijks toenemen. Genezen kunnen we de ziekte van Alzheimer nog niet, maar in het Alzheimercentrum Amsterdam wordt er keihard gewerkt aan onderzoek naar alle oorzaken die dementie tot gevolg hebben. Hiervoor werken ze nauw samen met andere centra in binnen- en buitenland om snel een oplossing te vinden voor deze mensonterende ziekte.

Wat is Alzheimer?

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Aan het begin van de ziekte ga je steeds meer dingen vergeten. Dit gebeurt meestal eerst met kleine dingen, die recent gebeurd zijn. Zo kan het zijn dat je je een bezoek van je kleinkinderen niet meer herinnert. Vaak merk je dit zelf niet, maar anderen valt dit meestal wel op. De hersenen gaan daarna steeds verder achteruit en worden niet meer beter. Er komen ook steeds meer klachten bij. De route van je huis naar de supermarkt lijkt wel uit je geheugen gewist. Praten gaat moeilijker. Je gevoel wordt anders. Het lijkt wel of je een ander persoon bent geworden. Een moeilijk proces voor jezelf en voor je naasten. 

Feiten Alzheimer

  • Ruim 280.000 Nederlanders hebben Alzheimer
  • Mensen met dementie leven gemiddeld 6,5 jaar met de ziekte
  • Dementie is de snelst groeiende doodsoorzaak in Nederland
  • De kans op dementie neemt toe met de leeftijd
  • Dementie komt ook bij jongeren voor
  • 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 7 mannen krijgt dementie
  • Er komen in Nederland elk uur 5 mensen met dementie bij 

Bronnen: NOS, RTL, Alzheimer Nederland

Meer over: