Ga naar de inhoud

Blauwalg duikt weer op, gevaarlijk voor mens en dier

Update:

Wil je tijdens dit warme weer een verfrissende duik nemen in open water? Kijk dan eerst goed in het water voordat je gaat plonzen. Met dit warme weer kan het zijn dat je in een bad van blauwalg stapt en dat is gevaarlijk, want blauwalgen zijn gevaarlijk voor je gezondheid, lees er meer over in dit artikel.

Blauwalg rukt weer op met de stijgende temperatuur in Nederland

Verschillende instanties waarschuwen weer massaal voor blauwalg in het open water. Maar wat is blauwalg precies en waarom is het zo gevaarlijk? Blauwalg is een cyanobacterie die leeft van voedingsstoffen in het water. Als water opwarmt, gaat blauwalg groeien. Dit zorgt voor een drijflaag in het water, waaruit giftige stoffen voor mensen vrijkomen. Dit zorgt voor milde tot ernstige gezondheidsklachten. Denk aan huidirritatie en maag- en darmklachten.

Vanwege de aanhoudende warmte en bij lange droogte staat veel water, in sloten, plassen, rivieren en meren, laag. Door de tropische temperaturen van de laatste weken, loopt de temperatuur in laagstaand water snel op. Verschillende instanties waarschuwen daarom voor blauwalg en adviseren om niet te gaan zwemmen.

Hoe ziet blauwalg eruit?

In de polder is blauwalg makkelijk te herkennen. De algen drijven op het water, en zitten als dikke vlokken bij elkaar. Ze vormen een lichtgroene, roodbruine olieachtige laag op het water.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>

Hoe langer ze op het water drijven, hoe blauwer ze worden. Het lijkt dan net of een schilder illegaal zijn resten verf heeft gedumpt, zoals te zien is op de laatste foto hierboven.

Tekst gaat onder de video verder >>

Pas ook op voor botulisme

Rijkswaterstaat waarschuwt bij oplopende temperaturen ook voor botulisme. Botulisme is een bacterie die veroorzaakt wordt door gifstoffen van een andere bacterie. Bij mensen is botulisme zeer zeldzaam. Meestal loop je dit op door het eten van onjuist ingemaakt of bewaard, besmet voedsel. Je kunt het ook oplopen door contact met dode vissen of dode watervogels.

Sproeiverbod vanwege blauwalg

Verschillende landbouwbedrijven mogen niet sproeien als er in de zomer geen vers water wordt aangevoerd. Dit verbod is nodig om het water in de polder en andere wateren op peil te houden. Hoelang zulke maatregelen gelden, hangt elk jaar weer af van de groei van de blauwalgen in de betreffende gebieden.

Veilig zwemwater voor mens en dier

Vraag je je af of je vandaag veilig kan zwemmen in open water bij jou in de buurt? Surf dan naar www.zwemwater.nl en kijk of je veilig kunt plonzen.

Tot slot: blauwalgen zijn ook giftig voor honden. Krijgen ze een slok blauwgroene pap binnen, dan krijgen ze vaak last. In het ergste geval krijgen ze schade aan hun zenuwstelsel of lever. Kleine honden lopen meer kans om schade op te lopen dan grote honden. Kijk in de zomer dus bij het uitlaten in de buurt van water extra goed op!

Meer over: