Ga naar de inhoud

Leden Koninklijke familie dalen in Quote 500 lijst

Update:
Quote 500 2023 Mabel van Oranje en Prins Bernhard junior in de lijst

De Quote 500 van 2023 is onlangs gepubliceerd en biedt zoals altijd een kijkje in het welvaren van de rijkste Nederlanders. Dit jaar zijn er ook een aantal verliezers, waaronder Mabel van Oranje. Ondanks de turbulentie in de financiële wereld heeft het totale vermogen van de top 500 Nederlanders een recordhoogte bereikt.

Het totale vermogen van de rijkste inwoners van Nederland is namelijk met bijna 5 procent gestegen, dat is een slordige 241 miljard euro.

Groeiend aantal miljardairs in Nederland

Aan de top van de lijst prijkt nog altijd Charlene de Carvalho-Heineken, de erfgename van het Heineken-imperium. Hoewel haar vermogen met 200 miljoen euro is afgenomen in vergelijking met 2022, blijft ze veruit de rijkste persoon in Nederland. Ze heeft een geschat vermogen van 12,6 miljard euro. De tweede en derde plaats worden ingenomen door Ralph Sonnenberg, oprichter van Luxaflex, en Frits Goldschmeding, oprichter van Randstad, met respectievelijk 6,2 miljard en 5,8 miljard euro.

Vermogen top 5 van de rijkste Nederlanders is 34,4 miljard

De gecombineerde rijkdom van de top 5 op de Quote 500 bedraagt een indrukwekkende 34,4 miljard euro. Opvallend is dat bijna 70 procent van de rijkste Nederlanders hun vermogen heeft zien groeien, waarbij Stijn Vos de meest opvallende stijger is. Als CEO van Esdec, een bedrijf gespecialiseerd in montagesystemen voor zonnepanelen, zag Vos zijn vermogen met maar liefst 370 procent toenemen tot 750 miljoen euro, dankzij de geplande beursgang van Esdec.

Er zijn ook enkele vermeldingen die dit jaar ontbreken in de lijst, waaronder de broers Taco en Ties Carlier, oprichters van het e-bikebedrijf VanMoof, dat dit jaar failliet ging. Ook Umut Akpinar en Atilla Aytekin, eigenaren van het online game- en advertentiebedrijf Azerion ontbreken op de lijst. Dit bedrijf had het zwaar op de beurs.

Minimaal vermogen om in de Quote 500 te staan

Om in de Quote 500-lijst van 2023 te worden opgenomen, is dit jaar een minimaal vermogen van 125 miljoen euro vereist, wat 5 miljoen meer is dan vorig jaar.

1 van de bekendste Nederlanders in de Quote 500 is John de Mol, die op de 19e plaats staat met een vermogen van 2 miljard euro, hetzelfde als in 2022. Een andere bekende naam in de lijst is Joop van den Ende, op plaats 30 met 1,6 miljard euro. Het jongste lid van de Quote 500 is autocoureur Max Verstappen.

Historisch mijlpaal met meerdere nieuwe records 

De Quote 500 van 2023 markeert een historische mijlpaal, met meerdere nieuwe records. Ondanks de uitdagingen op de beurs, de inflatie, de vastgoedmarkt en de economie, zijn de rijksten van Nederland nog welvarender geworden. Met een totaal vermogen van bijna 241 miljard euro, betekent dit een stijging van 4,7 procent.

Een opvallende trend is het groeiende aantal miljardairs in Nederland, waarbij de eerste niet-miljardair pas op de 52e plaats staat. De ondergrens om in de Quote 500 te worden opgenomen is dit jaar gestegen tot een recordhoogte van 125 miljoen euro, 5 miljoen meer dan in 2022. Ondanks deze stijging zijn er 29 nieuwe binnenkomers in de lijst, terwijl 24 mensen niet meer aan de criteria voldoen en daarom uit de lijst verdwijnen.

Royals die in de Quote 500-lijst van 2023 staan

Vermogen Mabel van Oranje meer dan gehalveerd

Daarentegen zien we 54 personen die hun vermogen zagen afnemen. Onder hen bevindt zich een aanzienlijke groep die werd geraakt door de daling van de aandelenkoersen van Adyen. Dit had aanzienlijke gevolgen voor prinses Mabel van Oranje. Haar vermogen slonk met meer dan de helft, waardoor er nog 330 miljoen euro overblijft.

Prins Bernhard junior daalt naar laatste positie op de lijst

We schreven al eerder dat je voor een vermelding in de Quote 500 van 2023 over minstens 125 miljoen euro dient te beschikken. Met dit vermogen treffen we prins Bernhard junior aan, die zich bezighoudt met vastgoed en eigenaar is van het softwarebedrijf Levi9. Hij staat op de de laatste positie van de lijst. In het voorgaande jaar bekleedde hij nog de 481e positie.

Meerderheid op de lijst van de Quote 500 van 2023 is ondernemer

De Quote 500 is een echte ondernemerslijst, waarbij de meerderheid van de leden hun vermogen vergaard vanuit een eigen onderneming of een bestaand bedrijf. Dit biedt inspiratie aan ambitieuze (jonge) ondernemers. De Quote 500 van 2023 is niet alleen een overzicht van rijkdom, maar ook een bron van inspiratie voor zakelijk succes.

Laat je ook inspireren en bestel de nieuwste editie van de Quote 500 bij Bol.com.
Wordt de kloof tussen arm en rijk steeds groter?

Vorig jaar maakte de Quote 500 een film over rijkdom, ter ere van het 25-jarig jubileum. >>

Bronnen: Quote 500, RTL Nieuws.
Beeldmateriaal: koninklijkhuis.nl

Meer over: