Ga naar de inhoud

1 op de 8 coronapatiënten houdt langdurige klachten: dit is waarom


Uit grootschalig bevolkingsonderzoek van Nederland blijkt dat 1 op de 8 coronapatiënten last houdt van langdurige klachten. Dit wordt ook wel post-covid, post-covidsyndroom of long covid genoemd. Het gaat vaak om pijn op de borst, benauwdheid, vermoeidheid, spierpijn en verlies van reuk of smaak.

Hoe kan dit en wanneer gaat dit over? Alles over long covid!

Grootschalig bevolkingsonderzoek toont schokkende cijfers

Schokkende resultaten stonden er in het wetenschappelijke blad The Lancet. 1 op de 8 coronapatiënten had 3 tot 5 maanden na de besmetting nog klachten. Dat is best veel – en meer dan verwacht. Om precies te zijn gaat het om 12.7% van de patiënten. Het onderzoek is gedaan door het UMC Groningen en het Radboudumc. Onderzoekers hebben de gezondheidsdata van bijna 13.000 Nederlanders geanalyseerd. Deze patiënten vulden regelmatig vragenlijsten in over hun gezondheid. Het onderzoek startte in 2020, bij de start van de coronapandemie. Er zijn verschillende groepen met elkaar vergeleken, zodat onderzoekers rekening konden houden met de verandering in klachten door andere oorzaken. Zo zijn de klachten van mensen die corona opliepen met de klachten die ze hadden voordat ze besmet raakten en zijn de klachten vergeleken met die van mensen die in precies dezelfde periode geen corona hadden.

Kunnen mensen met long covid herstellen?

Momenteel onderzoeken ze hoe mensen met post-covid of long covid kunnen herstellen. Onderzoekers kijken in hoeverre mensen met long covid (op een andere manier) kunnen werken. Door te vragen welke zorg zij hebben ontvangen en hoe deze ervaren is, worden er zorgpaden ontwikkeld om de juiste zorg te bieden. Op deze manier kunnen mensen met long covid beter geholpen worden en kan er een inschatting gemaakt worden van de maatschappelijke en medische kosten. Dat laatste is weer fijn voor zorgverzekeraars.

Of mensen met long covid kunnen herstellen, is dus nog niet duidelijk. Met het vervolgonderzoek hopen de onderzoekers snel duidelijkheid te kunnen geven. Long covidpatiënten snakken naar deze duidelijkheid. “Het herstel gaat ontzettend langzaam. Omdat er niemand is die mij kan vertellen waar dit heengaat en wat ik kan verwachten, valt het mij heel erg zwaar”, vertelt een patiënt die meedoet aan het onderzoek.

Long covid: een chronische ziekte of langdurige klachten?

Onderzoekers zijn bang dat covid-19 een chronische ziekte wordt. Dit veroorzaakt veel sociale en economische ellende. Patiënten kunnen niet of nauwelijks werken of deelnemen aan sociale activiteiten. De onderzoekers hopen dat de oplossingen dichterbij komen. Momenteel worden de schildklierfuncties gemeten, doen de patiënten een inspanningstest en wordt het autonome zenuwstelsel functie bepaald. Hierdoor kunnen onderzoekers nagaan of covid de longfunctie verslechtert en bij wie en waarom dat gebeurt.

Meer over: