Ga naar de inhoud

Slapen met je hond of kat is dat verstandig?

Update:

Is het wel gezond om je hond of kat bij je op bed te laten slapen? Of valt het wel mee als je je aan bepaalde richtlijnen houdt? Er is verdeeldheid en er zijn veel fabels. Hoe zit het nu eigenlijk echt? We nemen het met je door in dit artikel. 

Wel of niet slapen met je huisdier?

Zeker wanneer je vrijgezel bent is het gezellig om je hond of kat mee naar bed te nemen. Lekker knus, gezellig en het geeft je een gevoel van rust en geborgenheid. Sommige mensen slapen er echt beter door. Slapen met je huisdier kan erg fijn zijn. Het maakt ook een behoorlijk verschil of er een labrador, een kleine Chihuahua of een kat in je bed slaapt. De meningen verschillen enorm. Veel gehoorde tegenargumenten zijn: ‘dieren horen niet in de slaapkamer, ze horen in hun mand op de grond’ of ‘dieren zijn geen kinderen’. Terwijl andere mensen hun huisdier juist wel als kind of familielid beschouwen.  

Vieze poten aanpakken

Huisdieren kunnen allerlei ziektes of parasieten bij zich dragen. Er bestaat een risico wanneer je met je viervoeter in bed slaapt, je er zelf ziek van wordt. Onder hun poten nemen honden en katten allerlei ziektes mee. Is de oplossing dan eerst wassen en dan naar bed? Net zoals bij mensen? Zo kun je inderdaad het risico verkleinen door de poten van je huisdier te wassen voor het slapen gaan. 

Bangmakerij of de waarheid?

Het schijnt dat je zelfs blind kan worden van spoelwormen die in de ontlasting van huisdieren leven volgens dierenartsen. Regelmatig je hond of kat ontwormen verkleint het risico! Door het slikken van vitamines kun je ook je eigen weerstand verhogen.

Hond of kat: wat is slechter in bed?

Een kat verliest over het algemeen meer haren dan een hond. Katten verliezen ook meer huidschilfers en deze kunnen bacteriën bevatten die voor allergische reacties zorgen. Kattenvlooien kunnen oversteken op mensen. Aan mensen met bijvoorbeeld astma wordt afgeraden om met hun kat of hond te slapen. 
Wat je ook doet, een keuze is persoonlijk. Je bepaalt zelf of je met je harige kameraad samen slaapt. Onze tip om het risico te verkleinen is: was en borstel je trouwe viervoeter regelmatig en zorg in dat je je beddengoed vaak verschoont en op hoge temperaturen wast. Hygiëne is super belangrijk. 

Meer over: