Ga naar de inhoud

Wat kun je doen tegen een krakend bed?


Heb jij een krakend of piepend bed? Dit zorgt waarschijnlijk voor veel frustratie. Een krakend bed kan zorgen voor een slechte nachtrust, enorme irritaties én minder seksueel plezier. Met deze handige tips zeg jij je krakende bed gedag.

8 tips om een krakend bed te verhelpen:

1: Controleer of alles goed is vastgeschroefd

Kraakt jouw bed? Controleer dan eerst of alles goed is vastgeschroefd en op de juiste manier gemonteerd is. Pak of koop een schroevendraaier bij de bouwmarkt en loop alles goed na. Een klein schroefje kan al zorgen voor een hoop gekraak.

2: Controleer de constructie van je bedombouw

Als je bed kraakt of piept komt dit meestal door de bedombouw: de constructie rond het matras. Deze constructie wordt door metalen hoekverbindingen tegen elkaar aangedrukt. Ze zijn meestal bewust niet vastgelijmd, zodat je de ombouw makkelijk uit elkaar haalt bij een verhuizing. Raken de schroeven van de verbindingen los, dan kan er gepiep ontstaan. Dit vervelende geluid stop je op een eenvoudige manier door alle schroeven goed aan te draaien, een dik stuk papier tussen de hoekverbindingen te steken, vaseline rondom de schroeven en bevestigingspunten van het bed te smeren en/ of schuimrubberen ringetjes tussen de schroeven te monteren. Succes!

3: Maak schuiven onmogelijk

Soms kraakt je bed omdat de bedbodem over de bedombouw schuift. Dit probleem los je eenvoudig op door er wat karton of rubber onder te leggen. Het gepiep stopt meteen. Een simpele oplossing met een groot effect!

4: Plak dubbelzijdig plakband tussen alle contactvlakken van het bed

Het kraken van een bed los je ook op door tussen alle contactvlakken dubbelzijdig plakband of binnenband te plakken. Zorg ervoor dat je geen enkel contactvlak overslaat. Omdat er nu iets tussen deze vlakken zit, kan het bed niet over elkaar schuren en maakt het geen geluid meer.

5: Leg karton tussen de overgang van je bedbodem en bedombouw

Schuift jouw bedbodem over de ondersteuning van de bedombouw? Als een bedbodem op een ‘kale’ ondergrond ligt, kan dit veel lawaai maken. Dit geluid stop je door dik papier, rubber of dun karton tussen de bedbodem en de ondersteuning van de bedombouw te leggen. Zeg maar dag tegen het gekraak!

6: Geef je bedombouw eigen poten

Werken deze tips niet tegen het gekraak en gepiep? Dan is de kans groot dat het aan de onderkant van de bedbodem ligt. In dat geval kan je het beste de lattenbodem van je bed eigen poten geven. Hierdoor staat je bedbodem ‘los’ in je bed, waardoor de lattenbodem geen contact meer met het bed maakt en er ook geen wrijving ontstaat. Het klinkt misschien wat gek, maar deze oplossing werkt (bijna!) altijd. Bedpoten zijn bij iedere beddenspeciaalzaak te koop en zijn vaak helemaal niet duur. Het monteren van bedpoten is een relatief simpel klusje dat je zelf kan uitvoeren. 

7: Ga voor een nieuwe bedbodem

Je kunt kiezen uit verschillende bedbodems:

  • Lattenbodem
  • Interbox
  • Spiraalbodem
  • Vlavro-bodem
  • Schotelbodem

Wil je geen gepiep en gekraak? Ga dan voor een interbox. Een interbox is een soort van inzet boxspring, oftewel een box met veren. Omdat een interbox niet gemaakt is van hout en los staat van het bed, is een piepend en krakend bed haast onmogelijk. Laat je over de andere bedbodems informeren bij een beddenspeciaalzaak.

8: Zeg je houten bed gedag

Heb je een bed van hout? Houten bedden zijn erg mooi, maar kraken enorm. Best logisch, als je je bedenkt dat hout ‘werkt’. Het hout kan uitzetten en krimpen, waardoor er soms ruimte gemaakt moet worden voor het materiaal. Dat geeft een krakend geluid. Zo kan je bed ineens gaan kraken, ook als je niet beweegt. Als je wel beweegt, wordt dit geluid enorm versterkt. Ondanks dat er een hoop manieren zijn om het kraken van een houten bed tegen te gaan, heeft dit vaak nauwelijks effect. Zeg daarom je houten bed gedag. Wat dacht je van een boxspring?

Lees ook:

Meer over: