Ga naar de inhoud

Koningin Máxima spreekt openhartig over mentale gezondheid op de Tobiasschool

Update:
Máxima

Koningin Máxima bracht afgelopen donderdag een betekenisvol bezoek aan de Tobiasschool in Amsterdam. Ze sneed hier een belangrijk onderwerp aan: mentale gezondheid. De Tobiasschool, bekend om haar speciaal basisonderwijs en vmbo kader- en basisberoepsgerichte leerweg, werd het toneel van een bijzonder moment tussen de koningin en de leerlingen.

Interactieve lessen over belangrijke thema’s

Het bezoek stond in het teken van een cursus van stichting KiKiD. Deze richt zich op het bieden van interactieve lessen over een breed scala aan sociaal-emotionele thema’s. Van mentale gezondheid tot seksualiteit en van (cyber)pesten tot de impact van sociale media, drank- en drugsgebruik en omgaan met geld en schulden. Alles kwam aan bod. Het unieke aan deze sessies is de manier waarop ze jongeren niet alleen informeren, maar ook actief betrekken bij het proces.

De tekst gaat onder de foto verder >>

Koningin Máxima nam deel aan een van de oefeningen waarbij leerlingen en zijzelf een ‘krachtterm’ moesten bedenken. Een krachtterm is een persoonlijke zin die dient als motivatie en steun voor jezelf. Voor vele jongeren was het spannend om deze zin voor te lezen. Máxima deelde zonder enige terughoudendheid haar eigen krachtterm: ‘Ik gun mezelf de ruimte’. Ze benadrukte het belang van persoonlijke ontwikkeling en de toestemming aan jezelf om te leren. Zonder de druk te voelen alles direct perfect te moeten doen.

Waardevolle levenslessen

Verder werd de les verrijkt met technieken rondom ademhaling, waar sommige leerlingen aanvankelijk sceptisch tegenover stonden. Desondanks deed de gehele groep mee en ervoeren zij de kracht van gecontroleerde ademhaling. De vorstin benadrukte hoe belangrijk en nuttig deze technieken zijn, ondanks dat sommigen het wellicht als iets voor ‘losers’ beschouwen. Haar boodschap was duidelijk: de kracht van ademhaling mag niet onderschat worden.

Daarnaast deelde koningin Máxima haar persoonlijke ervaringen met acteren, een activiteit die haar hielp emoties beter te begrijpen en te hanteren. Ze legde uit dat, vooral in Latijns-Amerika, methoden om via het lichaam emoties te begrijpen van kinds af aan worden aangemoedigd. Dit in tegenstelling tot enkel een cognitieve benadering van emoties. Het was een waardevolle les voor de leerlingen, die leerden dat het belangrijk is emoties niet alleen in je hoofd, maar ook in je lichaam te herkennen en te verwerken.

Impact van een koninklijk bezoek

De betrokkenheid van Koningin Máxima bij het thema mentale gezondheid en haar openhartigheid tijdens het bezoek aan de Tobiasschool hebben ongetwijfeld indruk gemaakt. Door eigen ervaringen en levenslessen te delen, heeft zij een belangrijke boodschap overgebracht aan de jongeren. Het is essentieel om ruimte te bieden aan persoonlijke ontwikkeling en mentale welzijn, ondanks de druk van de buitenwereld.”

Het initiatief van de stichting KiKiD biedt een mooi voorbeeld van hoe onderwijs verder kan gaan dan louter academische kennisoverdracht. Door jongeren te leren omgaan met hun emoties en hen vaardigheden mee te geven voor het leven, wordt er een fundament gelegd voor een gezonde mentale toekomst. Koningin Máxima’s bezoek onderstreept het belang van aandacht voor mentale gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. Thema’s die zowel in het onderwijs als in de bredere maatschappij de aandacht verdienen die ze nodig hebben.

Bron: Vorsten. Hoofdfoto: Koningin Máxima tijdens een ander werkbezoek in het kader van de mentale gezondheid van jongeren. (Rijksvoorlichtingsdienst).

Meer over: