Ga naar de inhoud

Asielopvang in hotels: belachelijk dure noodoplossing?

Update:
Asielzoekers asielopvang in Hotels duur

Het aantal asielzoekers dat onderdak vindt in hotels en vakantieparken in Nederland neemt toe. Deze situatie werpt nieuw licht op de uitdagingen rondom de opvang van asielzoekers in ons land. Loopt het nu echt financieel de spuigaten uit?

Met het overzicht van de Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is dit is de uitdaging waar we voor staan:

Meer dan 8000 asielzoekers in 50 hotels in Nederland

Uit het overzicht van het COA vinden momenteel meer dan 8000 asielzoekers onderdak in ruim 50 hotels of vakantieparken. Een voorbeeld hiervan is het leegstaande Mövenpickhotel in Den Bosch. Dat doet nu ook dienst als een van de vele opvanglocaties voor asielzoekers. Deze noodopvangoplossingen drukken zwaar op de kosten voor het Rijk.

  • De geschatte uitgaven overstijgen de 4 miljoen euro per week. Een bedrag dat duidelijk maakt hoe drukkend de financiële last van deze noodopvang op de Nederlandse begroting is.

Asielopvang in hotels werkt vragen op

Deze noodopvangsituatie werpt ook vragen op over de duurzaamheid van dergelijke maatregelen. Het herhaaldelijk inzetten van faciliteiten die eigenlijk niet bestemd zijn voor lange termijn opvang, onthult een dieperliggende problematiek binnen het Nederlandse asielopvangsysteem. Het creëert een precaire situatie voor de operationele capaciteit en financiële stabiliteit van het COA.

Een Van der Valk hotel in Uden herbergt 300 statushouders voor de komende 3 jaar. De tekst gaat onder de video verder >>

Voortdurende zoektocht naar oplossingen asielopvang

Het is duidelijk dat de huidige situatie met opvang in hotels verre van ideaal is met nu ook het inzetten van leegstaande gebouwen zoals het Mövenpickhotel in Den Bosch. Het moet duidelijk zijn, met de hoge kosten, dat deze noodopvang een tijdelijke oplossing moet zijn. De huidige crisis vereist dringende actie.

De nieuwe regering moet echt actie ondernemen om het Nederlandse opvangsysteem te verbeteren en te herzien. Met de juiste middelen kan er een systeem ontstaan dat de urgentie van het moment aankan. En inspeelt op de lange termijn uitdagingen van asiel en migratie.

Lees ook: Stroom asielzoekers neemt toe.

Journalist en programmamaker Harry Vermeegen maakt zich boos over asielopvang in hotels. En kan jij het allemaal nog volgen?

Er is duidelijk een heroverweging van het beleid rondom asiel en migratie noodzakelijk. Er moet een duurzame oplossing komen die recht doet aan onze samenleving als geheel.

Bekijk tot slot hier de satirische blog van Harry Vermeegen over asielopvang in hotels>>

Bron: De Limburger, De Telegraaf.

Meer over: