Ga naar de inhoud

Koning Charles III viert voor de eerste keer Trooping the Colour

Update:
Trooping-the-colour-king-charles

De verjaardag van de Soeverein wordt officieel gevierd met de ceremonie van Trooping the Colour (King’s Birthday Parade). Dit jaar vindt dit indrukwekkende spektakel plaats op zaterdag 17 juni door Regiments of the Household Division, op Horse Guards Parade, in aanwezigheid van Zijne Majesteit de Koning.

Zijne Majesteit Koning Charles III zal de benoeming van kolonel-in-Chief van de Regiments of Household Division bekleden.

Trooping the Colour geschiedenis

De Trooping of the Colour markeert al meer dan 260 jaar de officiële geboortedag van de Britse Soeverein. Dit jaar viert zijne Majesteit voor het eerst dit evenement. Meer dan 1.400 paraderende soldaten, 400 muzikanten en 200 paarden komen elk jaar in juni samen om de officiële verjaardag van de koning te vieren in een geweldig vertoon van militaire precisie, paard en de tamtam.

Route van de jaarlijkse parade

De parade gaat van Buckingham Palace, door The Mall naar Horse Guard’s Parade, samen met leden van de koninklijke familie te paard en in koetsen. De tentoonstelling wordt afgesloten met een RAF-fly-past, een vliegtuigshow, gadegeslagen door leden van de koninklijke familie vanaf het balkon van Buckingham Palace. Langs de route staat meestal veel publiek die een glimp van de Britse royals willen opvangen.

Koninklijke bewakers (Guards) eerbetoon

Tijdens de Trooping the Colour parade worden de daden en diensten van de koninklijke bewakers door de eeuwen heen herdacht. De parade vindt plaats sinds de 19e eeuw. Oorspronkelijk stonden de bewakers (Guards) opgesteld voor het koninklijke paleis. Het evenement vindt tegenwoordig plaats op de Horse Guards Parade, een grote paradeplaats naast Whitehall in Londen.

Het vaandel

Op deze dag tonen militaire gardes een eerbetoon aan de koning door een vlagvertoon en een defilé. De naam Trooping the Colour verwijst daarna: men presenteert het vaandel. De vlaggen of vaandels, ook wel colours (kleuren) genoemd, werden oorspronkelijk door de troepen langzaam, door de rangen, naar voren gebracht. Hierdoor raakte iedere soldaat er vertrouwd mee en herkende de eigen vlag direct op het slagveld. De gebeurtenissen op de Horse Guards Parade zijn traditioneel en hebben een lange historie van de koninklijke familie.

Horse Guards Parade

Komt het op tv?

Ben je benieuwd? Trooping the Colour en de paardenparade is te zien op BBC1, vanaf 11.30 uur.

Meer over: