Ga naar de inhoud

Knieklachten: oorzaken en behandelingen

Update:

Knieklachten zijn er in allerlei soorten en maten en kunnen iedereen overkomen. Meestal ontstaan klachten aan de knie na een val of als gevolg van overbelasting. Dit heeft vaak te maken met een genetische oorzaak of het beoefenen van een sport.

Lees hier wat de meest voorkomende oorzaken zijn en hoe je deze het beste kunt behandelen.

Hoe zit een knie in elkaar?

Bij knieklachten heb je last of pijn aan je knie zelf of aan de gewrichten eromheen. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten knieklachten. In dit artikel zullen we de meest voorkomende beschrijven.

Voordat we dit behandelen, is het fijn om eerst wat meer over de knie af te weten. In het gewricht van je knieën komen 2 verschillende botten, het scheenbeen en het dijbeen, bij elkaar. Aan de uiteinden hiervan zit een laag kraakbeen. Daardoor kan de knie soepel bewegen. Aan de binnenkant van je kniegewrichten zit een laagje slijmvlies waarin voedingsstoffen zitten voor het kraakbeen. Het slijmvlies is ook een soort van smeermiddel voor je gewrichten. Dit laagje is elastisch en dempt schokken en stoten. Je kniegewrichten zelf worden op hun plek gehouden door kniebanden. Deze zitten vast aan het gewrichtskapsel en je onderbeen en zorgen voor schokdemping tijdens het lopen en zorgen ervoor dat de botten van je benen soepel op elkaar aansluiten. Als je last hebt van knieklachten, werkt een van deze processen niet goed meer.

Soorten knieklachten

Er zijn veel verschillende knieklachten. Meniscusklachten komen voornamelijk door sporten waar je veel springt en draait. Je krijgt last van klachten als je de knie strekt en draait: een hevige pijn en er ontstaat een zwelling. Ook artrose veroorzaakt knieklachten. Omdat het kraakbeen slijt, ontstaat er pijn en stijfheid. Verder komt een lopersknie ook veel voor. Hierbij is er sprake van een irritatie van de peesplaat. Je hebt dan een zeurende pijn aan de buitenkant van je knieën. Je kunt je kruisbanden ook scheuren, dit komt meestal door het verdraaien van je knie. Als je iets voelt knappen en er gelijk een zwelling ontstaat, is de kans groot dat je kruisband gescheurd is. Heb je last van reuma? Dit kan ook een oorzaak zijn van de pijn aan je knie. Reuma tast namelijk de gewrichten in je lichaam aan, dus ook je kniegewrichten. Tot slot kunnen knieklachten ook komen door overgewicht. Overgewicht zorgt voor extra belasting op je knieën.

1. Pijn knieholte

Heb je pijn aan je knieholte(s)? Dan heb je je knie waarschijnlijk overbelast, een slechte warming-up gedaan voor het sporten of heb je jezelf helemaal niet opgewarmd voordat je ging sporten. Verder kan een trauma of artrose ook zorgen voor pijn in je knieholtes.

2. Pijn buitenkant knie

Heb je pijn aan de buitenkant van je knieën? Dan is je knie waarschijnlijk verdraaid, heb je last van een lopersknie of is er letsel aan je buitenste kniebanden.

3. Pijn knieschijf

Heb je last van je knieschijf en maakt je knie een knak als je hem beweegt? Dan heb je waarschijnlijk je knieën erg belast. Denk aan wandelen, traplopen, hardlopen of fietsen.

4. Pijn bij buigen

Doet je knie pijn als je hem beweegt? Dan is er waarschijnlijk sprake van letsel aan je kniebanden, een scheur in je kraakbeen of een kapotte meniscus.

5. Pijn binnenkant knie

Heb je pijn aan de binnenkant van (1 van) je knieën? Dan is de kans groot dat je last hebt van je meniscus, de botten, het kapsel, de kruisband of slijtage van het kraakbeen.

10 tips om knieklachten te voorkomen

  1. Beperk de belasting van activiteiten die de pijn doen toenemen
  2. Leg bij een zwelling het been omhoog, zo wordt het vocht afgevoerd
  3. Neem geen medicatie die de ontstekingsreactie onderdrukt
  4. Is je knie gezwollen? Koel het dan niet, dit is slecht voor het herstellen van het weefsel
  5. Gebruik compressie tegen de zwelling
  6. Tape helpt voor het afvoeren van vocht
  7. Probeer je knie toch regelmatig te gebruiken
  8. Loop het liefst 15 minuten per dag
  9. Breng een bezoek aan de fysiotherapeut
  10. Neem de tijd en gun jezelf de tijd om te herstellen

Knieklachten behandelen

De meeste knieklachten vragen om veel rust en ontlasting. Hierna moet je je knie weer sterk maken door te gaan trainen. Elke klacht vraagt een aparte behandeling. Laat je hierover goed adviseren door je fysiotherapeut of huisarts

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Meer over: