Ga naar de inhoud

Water besparen door onder de douche te plassen. Goed of slecht idee?

Update:

Het Noorse Bureau voor Water en Riool in Oslo heeft burgers gevraagd om zuiniger met water te doen. Het advies luidt: laat water niet laten stromen als je je tandenpoetst, was alleen met een volle wasmachine en plas ‘s ochtends onder de douche. Bij dat laatste advies zetten veel experts vraagtekens.

Waarom onder de douche plassen niet zo slim is als je denkt, lees je in dit artikel.

Water besparen door te plassen onder de douche

Om geld te besparen is het verstandig om te kijken naar je watergebruik. Dit kan op allerlei creatieve manieren. De meeste mensen draaien de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen, douchen korter, zetten alleen de vaatwasser aan als hij vol is en wassen met een volle wastrommel. Er zijn nog veel meer manieren. Zo kan je je regenwater opvangen of een waterbesparende douchekop gebruiken. Door onder de douche te plassen, bespaar je door niet door te hoeven trekken. Een kind kan de was doen!

Is het slim om onder de douche te plassen?

Plassen onder de douche is goed voor het milieu én je waterrekening. Alleen is het niet altijd goed voor je lichaam. Dit verschilt wel per geslacht. Vrouwen wordt het afgeraden om staand te plassen. Zij zijn namelijk niet gemaakt om staand te plassen. Wanneer je dit toch vaak doet, kan dit nadelige gevolgen veroorzaken. Als je hier een gewoonte van maakt, kunnen je hersenen het stromende water koppelen aan plassen. Je traint onbewust je brein om in actie te komen bij het horen van water. Hierdoor kan je plasproblemen krijgen. Wanneer je water hoort stromen, is de kans groot dat je hersenen denken dat je moet plassen.

Advies – water besparen doe je zo

Een keertje onder de douche plassen kan geen kwaad, maar maak er geen gewoonte van. Plas jij wel regelmatig onder de douche en denk je dat dit een oorzaak kan zijn van je plasproblemen? Breng dan een bezoekje aan een bekken fysiotherapeut. Die kan je wellicht helpen!

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Meer over: