Ga naar de inhoud

Geven maakt gelukkig, waarom is dat zo?

In samenwerking met:

Geef jij aan een goed doel? Naast dat je je medemens een plezier doet, word je er zelf ook beter van. Van geven word je namelijk gelukkiger dan van krijgen, blijkt uit onderzoek. Met doneren maak je niet alleen jezelf maar ook iemand anders blij.

Gelukkiger door geven

Uit onderzoek van wetenschapper Elizabeth Dunn van de Universiteit van British Columbia blijkt dat het geluk van mensen beter te bepalen is aan de hand van hoeveel geld ze aan goede doelen uitgeven, dan aan hoeveel geld ze aan zichzelf uitgeven. Mensen die veel geld aan zichzelf uitgeven zijn niet per se gelukkiger. Mensen die aan goede doelen geven zijn dat wel, kwam uit de resultaten naar voren. Sterker nog, deze mensen waren niet alleen gelukkiger, maar hadden ook een betere gezondheid, zoals een lagere bloeddruk.

Nu moet je deze resultaten natuurlijk wel met een klein korreltje zout nemen. Je zou namelijk ook kunnen stellen dat mensen die aan een goed doel doneren, het vaak breder hebben dan mensen die dit niet doen. En mensen die er financieel goed voor staan, leven vaak ook gezonder dan mensen die dat niet doen. Toch zijn er ook talloze wetenschappelijke onderzoeken gedaan die laten zien dat geven in het algemeen wel degelijk gelukkig maakt.

Geluksstofje in brein

Waarom worden we als mensen dan zo gelukkig van geven? Dat komt door het gevoel van verbinding dat het ons geeft. Mensen zijn van nature sociale dieren en hebben contact en verbinding nodig om gezond en gelukkig te blijven. Wanneer we dit contact ervaren, door dus bijvoorbeeld te geven, komt het stofje endorfine vrij in onze hersenen. Daar voelen we ons gelukkiger en ontspannen door. Zelfs wanneer we anoniem geven, door middel van donatie, is dat effect te zien.

In samenwerking met:

Meer over: