Draai voor klassieke weergave

Hoe kan je je kennis opfrissen en bijhouden? 4 tips voor een actief brein

Iedereen herkent het wel: je leert je leven lang voor van alles en nog wat, maar wat onthoud je ervan en voor hoelang? Waar je vroeger tienen behaalde voor topografie, komt tegenwoordig Google Maps aan te pas. En voor de Spaanse woorden die ooit in je geheugen stonden gegrift, moet je nu diep graven. Met deze tips fris je je kennis op en houd je het bij.

1. Talenkennis opfrissen

Om die Spaanse woordjes, Franse accenten en Duitse grammatica te onthouden, is blijven herhalen belangrijk. Heb je er nog boeken van liggen? Duik daar dan eens opnieuw in. Vaak zit de kennis die je er ooit hebt ingestampt nog ergens en dien je er vooral tijd in te steken om het weer op te frissen. Heb je geen boeken liggen, maar wil je wel graag je talenkennis opfrissen? Gebruik een programma als Duolingo – ook te downloaden op een smartphone of tablet - en besteed hier elke dag ongeveer een kwartiertje tijd aan. Voor je het weet ben je door de levels heen en bezit je opnieuw over de basiskennis.

Hoe je het vervolgens bij kunt houden? Door te blijven herhalen, door de app of een boek één keer in de zoveel tijd open te slaan, door eens met een gesprekspartner een gesprek in de andere taal te voeren, door films te kijken in de taal (eerst met ondertiteling en later zonder) en natuurlijk door het land te bezoeken. Niets werkt beter dan je in de omgeving te bevinden van de moedertaal die je wilt beheersen. 

2. Topografie oefenen

Houd je je topografie kennis graag bij zonder dat je huishouden op een aardrijkskundelokaal lijkt? Gebruik een atlas als tafelboek en blader dagelijks naar de volgende bladzijde om de steden van het volgende land op je netvlies te krijgen. Of hang een wereldkaart van canvas aan de muur met prikkertjes. Hiermee kun je niet alleen aangeven waar je eerder op reis bent geweest, je kunt ook afvinken welke landen inclusief hoofdsteden je kent. Zet een prikker op de landen en hoofdsteden die je weet. Als je deze landen dagelijks herhaalt en daar een aantal nieuwe aan toevoegt, krijg je vanzelf een wereldkaart vol prikkers. Heb je de wereld gehad? Ga dan over op een landkaart en leer alle steden en provincies van het betreffende land kennen. Tijdens een familiespel of quiz op tv, weet jij je nu wèl te herinneringen hoe het ook alweer zat. 

3. Rekenen opfrissen

De zelfscanner van de supermarkt rekent de rekening van je boodschappen uit, het online winkelwagentje van een webshop berekent je korting en je smartphone telt voor jou je stappen. Wanneer moeten we nou nog hoofdrekenen? Door alle systemen die we inmiddels rijk zijn, komt het nog maar weinig voor dat we onze hersenen aan het werk zetten voor een rekensom. Dat het niet nodig is, betekent niet dat het niet goed voor je is om af en toe je brein wakker te houden. Zo is het al goed om een sudoku te maken om je getallenkennis op te frissen, een online rekenspelletje te spelen of om tijdens een fysiek potje kaarten te vragen om de stand bij te houden. De ideale manier om je kennis op te frissen terwijl je het gezellig hebt.

4. Andere cursussen

Heb je naast bovenstaande basisvaardigheden behoefte om de kennis - die je tijdens een cursus hebt gedaan - op te frissen? Mail de cursusbegeleider of je de opdrachten van de cursus mag ontvangen als nazorg. Blijf oefenen en om feedback vragen. Als je bijvoorbeeld een kookcursus hebt gedaan, kun je blijven lezen wat je wilt, maar de kennis zit hem in de ervaring. Vraag je gasten wat ze ervan vinden en welke smaak ze missen. Heb je een fotografiecursus gedaan, voel je je niet meer zelfverzekerd genoeg om plaatjes te schieten en te delen? Neem je camera voortaan mee als je ergens naartoe gaat. De kans is groot dat de tips die je tijdens de cursus hebt gekregen oprakelen, zodra je er weer mee bezig bent. Oefening baart kunst! En als het echt is weggezakt, kan je een cursus altijd opnieuw volgen, instructievideo's op youtube volgen of op websites als udemy.com eenvoudig online je kennis opfrissen

Exclusieve korting op een cursus voor Startpagina bezoekers

Heb je zin om iets nieuws te leren? Dan hebben wij goed nieuws: lezers van Startpagina krijgen nu een exclusieve korting van € 10,- op een online cursus naar keuze!

Wat moet je daarvoor doen? Vul tijdens het aanmelden deze kortingscode in: sp10

Lees ook

Auteur: Anouk Bruel