Bron: © Canva. Jongen (11) in coma door eten van guacamole.
Een 11-jarige jongen uit Italië ligt in coma nadat hij op een foodfestival op Sardinië guacamole heeft gegeten die vermoedelijk besmet was met botulinetoxine. De guacamole werd gemaakt met avocado-pulp van het Nederlandse bedrijf Salud Foodgroup Europe uit Oosterhout.
11 mensen zijn ziek geworden, van wie meerdere ernstig. De Italiaanse autoriteiten onderzoeken de zaak.
De tekst gaat onder de video verder >>
Meerdere bezoekers kregen klachten
Het incident vond plaats tijdens het festival Fiesta Latina in Monserrato, op het Italiaanse eiland Sardinië, dat tussen 22 en 25 juli plaatsvond. De guacamole werd geserveerd bij een Mexicaanse foodstand. Kort na het eten kregen meerdere bezoekers klachten. In totaal zijn 11 mensen ziek geworden, van wie een aantal op de intensive care belandde. De 11-jarige jongen is overgebracht naar het Gemelli-ziekenhuis in Rome, waar hij nog altijd in kritieke toestand verkeert.
Het verdachte product: avocado-pulp uit Nederland
De guacamole werd volgens de Italiaanse autoriteiten bereid met avocado-pulp van het merk Metro Chef, geleverd door Salud Foodgroup Europe. Dit Nederlandse bedrijf levert diepgevroren avocado- en guacamoleproducten aan horecagroothandels wereldwijd. In Nederland is het product eerder verkocht via Makro, al benadrukt de groothandel dat het product momenteel niet leverbaar is en dat dit toeval is. De distributie van het product is door Salud inmiddels uit voorzorg stopgezet.
Justitieel onderzoek in Italië
De Italiaanse justitie heeft een onderzoek geopend naar de besmetting. De festivalorganisatie wordt als verdachte aangemerkt en verpakkingen van de guacamole zijn door de politie in beslag genomen. Deze worden onderzocht door het nationale gezondheidsinstituut in Rome. De exacte bron van de besmetting is nog niet vastgesteld.
Naast de 11-jarige jongen zijn 4 andere patiënten opgenomen in het Brotzu-ziekenhuis in Cagliari. 2 mensen worden beademd op de intensive care in het Policlinico in Monserrato, onder wie een 62-jarige vrouw. Een 14-jarig meisje dat eveneens ziek werd, is inmiddels buiten levensgevaar. 3 andere patiënten staan onder observatie.
Wat is botulisme?
Botulisme is een zeldzame maar ernstige vorm van voedselvergiftiging, veroorzaakt door het neurotoxine van de bacterie Clostridium botulinum. De ziekte ontstaat door het eten van besmet of verkeerd bewaard voedsel. Symptomen zijn onder meer misselijkheid, verlamming, ademhalingsproblemen en in ernstige gevallen hartstilstand. Zonder snelle medische behandeling kan botulisme fataal zijn; de sterfte ligt tussen de 5 en 10 procent.
De bacterie gedijt goed in zuurstofarme omstandigheden, zoals vacuümverpakt voedsel. Producten op basis van avocado zijn extra gevoelig wanneer ze niet goed gekoeld of bewaard worden. De guacamole die is geserveerd op het festival was volgens de eerste aanwijzingen afkomstig van diepgevroren avocado-pulp.
Reactie van leverancier
Salud Foodgroup Europe heeft laten weten dat de distributie van het product is stilgelegd in afwachting van de resultaten van het onderzoek. “Wij nemen dit uiterst serieus en werken volledig mee met de autoriteiten”, aldus een woordvoerder tegen diverse media. De onderneming is actief in Europa, Azië en Latijns-Amerika en levert uitsluitend aan professionele partijen.
Vooralsnog zijn er geen meldingen van vergelijkbare ziektegevallen buiten Italië. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft nog geen officiële waarschuwing afgegeven.
Bronnen:
La Repubblica, Hart van Nederland