Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

10 effectieve tips om een jetlag te voorkomen

Een lange vliegreis voor de boeg en wil je geen last hebben van een jetlag? Voorkomen is beter dan genezen. Met deze 10 effectieve tips heb je geen last meer van een jetlag en geniet je extra lang van je reis! 

Tekst gaat onder de advertentie verder.

1. Stel je in op de tijd van de bestemming

Zoek voor je vlucht op hoe laat het is op de plaats van bestemming en stel je daarop in. Is het in Nederland nog ochtend, maar op je vakantiebestemming al 23.00 uur? Probeer dan alvast te slapen, zodat je in het ritme komt. 

2. Voorkom stressvolle situaties

Stress verergert een jetlag of veroorzaakt het zelfs. Probeer de dagen voor vertrek zo min mogelijk te stressen. Zorg dat je koffer op tijd is ingepakt, maak een handige paklijst en zorg voor betrouwbaar vervoer naar de luchthaven. Zoek tot slot van tevoren uit hoe je het beste van de luchthaven naar je slaapplek komt, zodat je je daarover tijdens de vlucht geen zorgen hoeft te maken. 

3. Kies voor lichte maaltijden

Je hebt het vast wel eens gehad: op de eerste dagen van je vakantie kun je niet naar het toilet. Dit komt doordat je biologische klok verstoord is, je verteert hierdoor minder snel voedsel. Kies daarom de eerste paar dagen voor lichte maaltijden, dit is makkelijker te verteren en je krijgt minder snel last van misselijkheid. 

4. Plan niets op je eerste reisdag

Het is verleidelijk om je eerste reisdag vol te plannen, maar het is slimmer om dat niet te doen. Zorg dat je lekker kunt ontspannen. Zo kan je lichaam de klap van de reis en het tijdsverschil verwerken.

5. Doe een dutje als je heel erg moe bent

Ben je ernstig vermoeid? Dan is het verstandig om een dutje te doen. Een half uur slaap geeft je een enorme energieboost. Zorg er wel voor dat je niet langer slaapt, hiermee wordt je ritme verstoord. Kom tot slot ook altijd gelijk je bed uit als je wakker bent.

6. Begin direct weer met werken

Je doet er goed aan om op de dag van thuiskomst gelijk weer aan het werk te gaan. Zo kun je tussendoor niet slapen en kom je sneller terug in het Nederlandse ritme. Deze tip is misschien wat lastiger om op te volgen.

7. Neem een slaapmasker en nekkussen mee

Slapen tijdens een vlucht is zeker aan te raden. Een slaapmasker en een fijn nekkussen zijn hierbij onmisbaar. Weltrusten! 

8. Neem vitamines en laat cafeïne en alcohol staan

Een goede weerstand helpt tegen een jetlag. Neem daarom in de in de weken voor vertrek alvast voldoende groente en fruit. Laat cafeïne en alcohol staan, deze vergroten de kans op een jetlag. Drink voldoende water aan boord.

9. Kom in de middag of avond aan

Je verkleint de kans op een jetlag door in de avond aan te komen op je bestemming. Zo lig je al vrij snel in bed en raak je sneller aangepast aan het ritme op je vakantiebestemming. 

10. Vermijd tussenstops in extra tijdzones

Hoewel het als muziek in de oren klinkt, zijn die tussenstops helemaal niet zo aantrekkelijk als ze lijken. Het scheelt je misschien wel honderden euro’s, maar dit bedrag is het zeker niet waard. Tussenstops verstoren je interne klok nog meer, waardoor je juist nog meer last krijgt van een jetlag. 

Lees ook:

Auteur: Ilse Bloemendal