Ga naar de inhoud

In januari ONS Nederland in de schijnwerpers

Update:
ONS in januari Elfstedentocht en Fons Rademakers
In samenwerking met: ONS

In januari is er bij ONS tv veel aandacht voor al het moois in Nederland. We gaan volop genieten van ‘Holland op z’n Allermooist’ met de gelijknamige serie. Maar wees gewaarschuwd je kan Elfsteden-koorts krijgen bij het zien van de documentaire IJskoude Passie. Mis ook deze series niet: Sissi, Sanford & Son en Bleak House.

Alle meesterwerken van Fons Rademakers bij ONS

Deze maand zien we hem al voorbij komen met de film ‘Makker staakt uw wilde geraas’ maar in januari zetten we de schijnwerpers even helemaal op filmregisseur Fons Rademakers. In zijn lange carrière sleepte Rademakers veel prijzen in de wacht voor zijn films. Zo debuteerde hij in 1958 met ‘Dorp aan de Rivier’, de 1e Nederlandse film die een Oscarnominatie binnensleepte. In 1987 won hij daadwerkelijk een Oscar: voor zijn film ‘De Aanslag’.

Rademakers had een voorliefde voor het verfilmen van literaire meesterwerken. Zo is de film ‘Als Twee Druppels Water’ bijvoorbeeld een verfilming van de roman ‘De Donkere Kamer van Damocles’ van schrijver Willem Frederik Hermans. 

Vanaf 10 januari elke woensdag een film van Fons Rademakers: 

  • Max Havelaar (1976) – woensdag 10 januari 21.00 uur 
  • Mira (1971) – woensdag 17 januari 21.00 uur 
  • Dorp aan de Rivier (1958) – woensdag 24 januari 21.00 uur 
  • Als Twee Druppels Water (1963) – woensdag 31 januari 21.00 uur 

Documentaire IJskoude Passie

De laatste Elfstedentocht werd 4 januari 1997 verreden. Henk Angenent won dat jaar de ‘Tocht der Tochten’ en sindsdien is heel Nederland bij iedere vorstperiode in rep en roer in de hoop op een vervolg op de tocht. Bij ONS tv slaat de Elfsteden-koorts in januari volop toe met de documentaire ‘IJskoude Passie’. Een bijna 2 uur durende impressie van meer dan 100 jaar Elfstedentocht. Legendarische verhalen worden aangevuld met archiefbeelden en historisch particulier filmmateriaal. Met medewerking van Henk Kroes, Wiebe Wieling, Henk Angenent, Klazina Seinstra, Piet Kleine, Evert van Benthem en velen anderen. 

  • Woensdag 3 januari, 21.00 uur.

De tekst gaat verder onder de afbeelding >>

Foto: Fotocollectie Anefo/Nationaal Archief.

Holland op z’n Allermooist

Voor de documentairereeks ‘Holland op z’n Allermooist’ trok cameraman Menno Mennes het land door met zijn camera. Het resultaat: een aantal prachtige films met bijzondere beelden van Nederland zoals je niet eerder zag. Geniet van beelden van Hollandse winters, oude vissersplaatsen, bloemencorso’s en nog veel meer. 

  • Holland op z’n Allermooist, 4 afleveringen van 60 minuten. Vanaf 2 januari elke dinsdag om 22.30 uur, herhaling zondag om 14.30 uur. 

Succesvolle tv-programma’s in de herhaling bij ONS 

Bleak House

De serie ‘Bleak House’ is gebaseerd op het beroemde verhaal van Charles Dickens. Bleak House gaat over een zich al jaren voortslepend proces bij het zogenaamde ‘Court of Chancery’, de afdeling civiele zaken van het hooggerechtshof. De uiterst ingewikkelde zaak Jarndyce tegen Jarndyce is in het ‘Court of Chancery’ een vrijwel dagelijkse terugkerende bron van vermaak.

  • Vanaf 1 januari elke werkdag om 15.00 uur. Totaal 8 afleveringen.

Sanford & Son

‘Sanford and Son’ is een Amerikaanse comedyserie uit de jaren 70. Het verhaal van de serie is gebaseerd op dat van de Britse serie ‘Steptoe and Son’ (1962-1974).  ‘Sanford and Son’ werd 6 keer genomineerd voor een Golden Globe, waarbij Redd Foxx die voor beste  hoofdrolspeler in een comedyserie in 1973 daadwerkelijk won. Ook is de serie 7 keer genomineerd voor een ‘Primetime Emmy Award’.  

  • Vanaf 1 januari elke werkdag om 14.30 uur. Seizoen 1 en 2. Totaal 38 afleveringen. 

Murder Rooms – The Dark Beginnings of Sherlock Holmes

De belevenissen van Sherlock Holmes en zijn partner in crime Dr. Watson behoren tot de meest verfilmde verhalen ooit. Terecht, want het zijn klassiekers van de bovenste plank. Maar de serie ‘Murder Rooms – The  Dark Beginnings of Sherlock Holmes’ pakt het deze keer anders aan.

De verhalen in deze serie draaien voor de verandering eens vooral om de bedenker van het iconische personage Holmes: Sir Arthur Conan Doyle. ‘Murder Rooms’ is gebaseerd op een waar verhaal. Sir Arthur Conan Doyle werd later wereldberoemd als  schrijver van de verhalen over detective Sherlock Holmes, voor wie zijn leraar Dr. Bell model stond. 

  • Vanaf 2 januari elke dinsdag om 20:00 uur. Totaal 5 afleveringen.

Het Goede Doel – Alsof Er Niets Gebeurd is

Het Goede Doel is 1 van de meest succesvolle Nederlandse bands ooit. Frontmannen Henk en Henk (Temming en Westbroek) hadden al jaren een moeizame relatie, waardoor ze uit elkaar gingen. Maar in 2001 kwamen zij toch nog even bij elkaar voor 2 reünie-concerten in de Heineken Music Hall. Onder de titel ’10 Jaar Gelukkig Uit Elkaar’ speelden ze de zaal plat met hun bekende hits. Bij ONS tv zien we een registratie in 3 delen van dit concert, waarin alle hits voorbijkomen: ‘België’, ‘Eenvoud’, ‘Vriendschap’, ‘Nooduitgang’ en nog veel meer. 

  • Vanaf 6 januari elke zaterdag om 16.30 uur. Concert in 3 delen.

De hele maand januari Sissi kijken bij ONS tv

Niet Nederlands maar wel een echte kijktip bij ONS is de Sissi-trilogie. Ga deze zien in januari, met actrice Romy Schneider in de hoofdrol als keizerin Sissi. Zet een kruis in je agenda bij deze zaterdagen in januari en ga niet meer de deur uit tot je de hele trilogie hebt gekeken.

Romy Schneider is een icoon. Met name haar hoofdrol als keizerin Sissi in het 3-luik uit de jaren 50 hebben haar onvergetelijk gemaakt. Sissi werd 1 van de meest geliefde personages bij het Europese publiek, mede door de gratie en schoonheid van de actrice. 

  • Zaterdag 6 januari, 21.00 uur

ONS kijken via je eigen provider

Je kunt ONS eenvoudig via je eigen provider ontvangen. Kijk in het overzicht van ONS waar de zender bij jou te vinden is en kruip lekker op de bank.

Kun je deze films of series dromen? Kijk dan in het programma aanbod van ONS. Daar vind je nog meer aanbod voor de komende week.

Blijf op de hoogte van mooie dvd–aanbiedingen, informatie over onze tv–uitzendingen, evenementen en prijsvragen van ONS. Meld je aan voor de ONS nieuwsbrief.

Hoofdfoto: Fotocollectie Anefo/Nationaal archief.

In samenwerking met: ONS

Meer over: