Ga naar de inhoud

Hondenbelasting daalt: groot verschil belasting per gemeente

Update:
Hondenbelasting omlaag, omhoog of afgeschaft?

In Nederland neemt het aantal gemeenten dat hondenbelasting heft, gestaag af. Vergeleken met 10 jaar geleden, toen meer dan 70% van de gemeenten hondenbelasting vorderde, zien we nu een sterke daling. Bijzonder opvallend is de vrijlating van het noorden en oosten van het land, waar hondeneigenaren bijna geen belasting meer hoeven te betalen voor hun huisdieren. Dat is niet overal zo!

Prijzen nog steeds aanzienlijk in sommige gemeenten

Hoewel de algemene trend in Nederland een afname of zelfs afschaffing van hondenbelasting laat zien, zijn er nog steeds enkele gemeenten waar hondeneigenaren aanzienlijke belastingen betalen. Het hoogste bedrag wordt momenteel geheven in Hendrik-Ido-Ambacht, waar hondeneigenaren jaarlijks 145 euro aan belasting moeten betalen.

Nieuwsberichten over het dalen van de Hondenbelasting

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Wat betaal je voor een tweede hond?

Interessant genoeg is het kostenplaatje voor het houden van een tweede hond in veel gemeenten vergelijkbaar met dat van de eerste. Maar, in Heerlen is er een grote toename: eigenaren betalen 71 euro voor de eerste hond, maar een sprong naar 229 euro voor de tweede hond.

Verdeling van belastingopbrengsten

De belastingen die worden geïnd door de hondenbelasting worden bij de eigen gemeente gevoegd tot de algemene middelen. Dit betekent dat deze inkomsten breed gebruikt mogen worden en niet noodzakelijkerwijs aan specifieke kostenposten zoals het aanpakken van overlast van hondenpoep of de aanschaf van hondenpoepzakjes of prullenbakken.

Hoewel de besteding van deze middelen kan variëren, is het uiteindelijke doel meestal het verbeteren van de leefomstandigheden in de gemeenschap.

Aanmelden Hondenbelasting

Heb je 1 of meer honden? Dan kan het zijn dat je elk jaar hondenbelasting moet betalen. Hondenbelasting is een gemeentelijke belasting. Dit betekent dat je deze belasting aan je gemeente betaalt, niet aan de Belastingdienst. Je kunt je hond aanmelden bij de gemeente waarin je woont en daar ook de geldende tarieven vinden.

Meld je je hond niet aan, dan riskeer je in 2024 een boete van meer dan 100 euro. Ongeveer € 102,12 (2023: € 94,20), dit is het tarief van ‘s-Hertogenbosch.

Verordening Hondenbelasting 2024:

Onder de naam ‘hondenbelasting‘ wordt een directe belasting geheven voor van het houden van een hond binnen de gemeente.

Artikel 5: Belastingtarieven

De belasting bedraagt (voorbeeld Montferland):

  • Voor belastingjaar 2024, voor een eerste hond € 46,58
  • Voor belastingjaar 2024, voor iedere hond boven het aantal van één € 66,90
  • Voor belastingjaar 2025, voor een eerste hond € 23,29
  • Voor belastingjaar 2025, voor iedere hond boven het aantal van één € 33,45

Wordt Hondenbelasting afgeschaft?

In Den-Haag wel! De Haagse Partij voor de Dieren strijdt al jaren voor de afschaffing van de hondenbelasting. De Partij voor de Dieren vindt de belasting oneerlijk en onwenselijk.

Bron: nd

Meer over: