Ga naar de inhoud

Hoe diep moet Ajax zinken voordat er koppen rollen

Update:
Ajax koppen rollen

Ajax is bezig aan zijn slechtste seizoenstart sinds 1959. Met een uitermate zware week voor de boeg vragen wij ons af of het eind van de donkere tunnel in zicht is voor de nummer 12 in de eredivisie.

Donderdag staat Olympique Marseille voor de Europa League op het programma en zondag de thuiswedstrijd tegen aartsrivaal Feyenoord.  

De geplaagde Amsterdammers hebben 3 eredivisieduels op rij niet gewonnen. Na de nederlaag tegen FC Twente (3-1) kun je stellen dat de Amsterdammers in een crisissituatie verkeren. De druk en kritiek op trainer Maurice Steijn, technisch directeur en chef inkoop Sven Mislintat en interim directeur Jan van Halst nemen toe, ook al zijn er verzachtende omstandigheden. De vele nieuwe spelers hebben nauwelijks te kans gekregen aan een hecht team te werken.

Steijn schuift het van zich af

In Branie de Ajaxpodcast van Het Parool buigt sportjournalist David Endt zich over het commentaar van Steijn, na afloop van het duel tegen Twente. De trainer schuift het probleem volgens Endt van zich af. Hij legt de malaise bij de spelers en Mislintat neer. ‘Dat is onverstandig. Juist nu zou het wijs zijn de spelers te beschermen en in de wij-vorm te blijven praten. Dat verdienen de spelers. In een niet-ingespeeld elftal lijken ook goede voetballers slecht.’

Duidelijke aansturing elftal Ajax ontbreekt

Dat de huidige situatie niet lang houdbaar is, is voor iedereen bij Ajax inmiddels wel duidelijk. Ook Steijn blijft niet vrij van kritiek en twijfels. Niet alleen is het voetbal in de eerste weken van het seizoen hondsberoerd, ook in het dagelijkse werk rond het Ajax-elftal ontbreekt een duidelijke aansturing door de Hagenaar.

De vraag of Steijn de druk aan kan bij een grote club dringt zich steeds verder op. Hij heeft volgens voetbalanalisten niet de status om nog méér zware tegenwind te overleven. Steun van Mislintat kan hij wel vergeten, nadat hij publiekelijk zijn verbazing uitsprak over diens aankoopbeleid.

Ajax is een lachfilm geworden

Het gaat volgens Valentijn Driessen, voetbalcommentator bij De Telegraaf, nog een hele klus voor de Amsterdammers worden om ‘in het linker-rijtje van de eredivisie’ terecht te komen. ‘Wat we tegen Twente hebben gezien, was dramatisch, echt verschrikkelijk.’ Johan Derksen bij Vandaag Inside:’ De club wordt geleid door lichtgewichten’, wijzend naar directeuren Van Halst en Mislintat.

Driessen: ‘Als donderdag van Marseille en zondag van Feyenoord wordt verloren moet 1 van die 2 eruit. Terwijl je er donder op kan zeggen dat de trainer er uit vliegt er er gezocht gaat worden naar iemand die wel met  het aanwezige materiaal kan werken. Daarin is miljoenen geïnvesteerd. Het is een lachfilm geworden en dat is dan Ajax.’

Weg naar de jeugd van Ajax volkomen afgesneden

Volgens Arno Vermeulen, chef voetbal en commentator bij de Studio Sport heeft Mislintat te solistisch met gehandeld met zijn investering in nieuwe spelers. Vermeulen sluit niet uit dat Mislintat over een paar maanden weg is bij Ajax. Als het dozijn nieuwe aankopen tegen blijft vallen, zit de club met lange contracten die nog tot midden 2028 lopen.

Vermeulen vindt het aantrekken van een groot aantal nieuwe spelers, van wie de voetbalkwaliteiten volgens Derksen nog nergens zijn bewezen, een slecht signaal richting de bejubelde jeugdopleiding van de club. ‘De weg naar de jeugd is volkomen afgesneden,’ zegt Vermeulen. ‘Gabriel Misehouy, Silvano Vos, Mika Godts, Amourricho van Axel Dongen. Dat zijn wel degelijk talenten.

Wat doe ik hier nog bij deze club?’, moeten die jeugdspelers denken.

Andy van der Meijde over Mislintat

Bronnen: NOS, Soccernews, VI

Meer over: