Ga naar de inhoud

Herseninfarct: zó herken je de symptomen

Update:
herseninfarct

Herseninfarcten, ook wel beroertes genoemd, behoren tot de meest ernstige medische noodsituaties. Ze kunnen plotseling en zonder waarschuwing toeslaan. Het herkennen van de symptomen maakt het verschil tussen leven en dood.

Leer hoe je snel handelt om levens te redden.

Wat is een herseninfarct?

Een herseninfarct treedt op wanneer de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen wordt geblokkeerd, meestal door een bloedstolsel. Hierdoor krijgen de hersencellen niet de zuurstof en voedingsstoffen die ze nodig hebben, wat vaak leidt tot blijvende hersenschade als er niet snel wordt ingegrepen.

Algemene symptomen van een herseninfarct

Er zijn verschillende symptomen die wijzen op een mogelijk herseninfarct. Deze omvatten:

  1. Verlies van gevoel of kracht in het gezicht, arm of been: Plotselinge gevoelloosheid of zwakte aan 1 kant van het lichaam.
  2. Moeite met spreken of begrijpen: Spraakproblemen, verwarring of moeite met begrijpen van anderen.
  3. Ernstige hoofdpijn: Een ongewoon intense hoofdpijn zonder duidelijke oorzaak.
  4. Problemen met het gezichtsvermogen: Wazig zien, dubbelzien of verlies van zicht in 1 of beide ogen.
  5. Evenwichtsproblemen en duizeligheid: Plotselinge duizeligheid, verlies van evenwicht of coördinatieproblemen.

FAST – Een eenvoudige test om symptomen te herkennen

Om snel te bepalen of iemand mogelijk een herseninfarct heeft, kun je de FAST-test gebruiken:

  • Face: Vraag de persoon om te glimlachen. Als de ene kant van het gezicht hangt, duidt dit op verlies van gezichtscontrole.
  • Arms: Vraag de persoon om beide armen op te tillen. Als een arm afglijdt of niet omhoog kan worden gebracht, wijst dit op krachtverlies.
  • Speech: Vraag de persoon om een eenvoudige zin te herhalen. Onduidelijke spraak kan een teken zijn.
  • Time: Als 1 of meer van deze symptomen optreden, bel dan onmiddellijk medische hulp. Onthoud de tijd waarop de symptomen begonnen, want dit is cruciale informatie voor artsen.

Waarom tijd kritiek is

Een cruciaal aspect van het omgaan met een herseninfarct is het begrijpen van het belang van tijd. De eerste uren na het optreden van symptomen worden vaak het ‘gouden uur’ genoemd, omdat snel handelen in deze periode de kans op herstel aanzienlijk vergroot. Elke minuut telt.

Signalen van een TIA, herseninfarct en hersenbloeding zijn gelijk

De signalen van een TIA, herseninfarct en hersenbloeding zijn gelijk. Je weet dus niet waardoor de uitval komt. In ongeveer 20% van de gevallen worden de uitvalsverschijnselen veroorzaakt door een hersenbloeding, in 80% van de gevallen door een herseninfarct. Bij een herseninfarct raakt een bloedvat in de hersenen afgesloten door een bloedstolsel. 

Een beroerte ontstaat altijd plotseling en kan een herseninfarct of een hersenbloeding zijn. Een TIA (transient ischaemic attack) is een kortdurende variant van het herseninfarct met volledig herstel. Een TIA kan 5 minuten tot maximaal 1 dag duren. Wanneer de klachten langer aanhouden dan 24 uur spreken we van een herseninfarct.

Behandeling

Bij een herseninfarct, wanneer een bloedprop de boosdoener is, krijg je vaak medicijnen genaamd bloedverdunners. Ze helpen de prop oplossen en de bloedstroom te herstellen. Soms kan de dokter zelfs de prop weghalen met een speciale behandeling of operatie.

Als het gaat om een hersenbloeding, is de aanpak anders. Hier kunnen bloeddruk-verlagende medicijnen nodig zijn om te voorkomen dat de bloeding erger wordt. In sommige gevallen is een operatie ook een optie om de bloeding te stoppen en het probleem te verhelpen.

Onthoud, de juiste behandeling hangt af van wat er precies aan de hand is, dus zorg ervoor dat je zo snel mogelijk medische hulp zoekt als er tekenen zijn van een beroerte. Het kan echt levens redden.

Vanaf welke leeftijd kun je een hersenbloeding krijgen?

Een hersenbloeding kan op elke leeftijd voorkomen, maar het risico neemt over het algemeen toe met de leeftijd. Het is zeldzaam bij kinderen, maar het komt voor. Het komt vaker voor bij oudere volwassenen, vooral boven de leeftijd van 65 jaar. Echter, sommige medische aandoeningen, zoals aangeboren afwijkingen van bloedvaten in de hersenen, veroorzaken hersenbloedingen bij jongere mensen.. Het is belangrijk om te weten dat iedereen, ongeacht de leeftijd, bewust moet zijn van de symptomen van een beroerte en snel medische hulp moet zoeken als deze symptomen zich voordoen, omdat een snelle reactie cruciaal is voor een succesvolle behandeling.

Snel handelen redt levens

Als je vermoedt dat iemand een herseninfarct heeft, aarzel dan niet en bel onmiddellijk 112 of het noodnummer van jouw regio. Elke seconde telt, en een snelle reactie kan het verschil maken tussen volledig herstel en blijvende schade. Vermijd het geven van voedsel, water of medicijnen, en wacht op professionele medische hulp.

Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts

Meer over: