Ga naar de inhoud

Zó word je (waarschijnlijk) gezond ouder dan 100


Ouder worden dan 100: dat klinkt heerlijk, als het wel gezond kan! In bepaalde delen van de wereld halen meer mensen dan gemiddeld die leeftijd. Wat is hun geheim? Het heeft alles te maken met iets dat de ‘blue zones’, oftewel de blauwe zones, wordt genoemd.

Lees snel verder hoe dit kan en 9 tips die kunnen helpen om zelf gezond ouder dan 100 te worden.

Wat zijn de blue zones?

De blue zones verwijzen naar 5 plekken op de wereld waar men een stuk ouder wordt in vergelijking met de rest van de wereld. Mensen die in een van deze plaatsen wonen, worden vaak 90 tot 100 jaar oud, zonder medicijnen of invaliditeit. De vijf plekken zijn:

  • Sardinië (Italië)
  • Okinawa (Japan)
  • Lomo Linda (Californië)
  • Nicoya (Costa Rica)
  • Ikaria (Griekenland)

Kenmerken van de blue zones – 100 worden doe je zo

De vraag is natuurlijk: wat hebben deze 5 plekken gemeen, dat de mensen hier zo oud worden? Is het gewoon toeval of worden er heel goede genen van generatie op generatie doorgegeven? Er is veel onderzoek naar gedaan, er is zelfs een ‘Blue Zone Research Project’ voor opgericht. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat deze 5 compleet verschillende plekken op de wereld wel degelijk veel gemeen hebben. Er is een lijst van 9 gedeelde kenmerken opgesteld. Deze 9 dingen zouden er dus voor zorgen dat je gezond oud wordt.

1. Beweeg op een natuurlijke manier

Het eerste kenmerk is dat mensen in de blue zones veel bewegen, maar niet omdat ze allemaal dagelijks naar de sportschool gaan. Nee, deze mensen bewegen dagelijks op een natuurlijke manier. Zo wandelen ze, fietsen ze, werken ze in de tuin, doen ze het huishouden en doen ze meer fysiek werk. Leven in een omgeving die beweging stimuleert helpt het gezond ouder worden.

2. Heb een doel in het leven

Voor je geestelijke gezondheid is het belangrijk om een doel te hebben in het leven. Weet waar je in de ochtend voor wakker wordt. Dit hoeft niet altijd werkgerelateerd te zijn: misschien is jouw doel om er voor je familie te zijn. Uit het onderzoek blijkt dat mensen die een duidelijk doel hebben gemiddeld 7 jaar langer leven.

3. Zorg voor zo min mogelijk stress

Stress speelt een rol in 95 procent van de Westerse ziekten. Stress minimaliseren kan daarom de levensverwachting enorm verhogen. Dit bleek ook uit het Blue Zone onderzoek. Mensen in de blue zones hebben over het algemeen weinig stress en zorgen voor veel ontspanning. Het levenstempo is traag en gericht op de kleine dingen. Denk maar eens aan de siësta die ze in veel van de genoemde gebieden houden.

4. Verlaag je calorie-inname met 20 procent

Een andere oorzaak van veel Westerse aandoeningen is een teveel aan voedsel. We hebben voedsel in overvloed, meer dan ons lichaam nodig heeft of aankan. Mensen in de blue zones eten enkel wanneer ze honger hebben en eten daarnaast ook nog eens gezond. Om dit te evenaren, zou je je calorie-inname met 20 procent kunnen verminderen.

5. Eet biologische plantaardige voeding

Die gezonde voeding is vooral gezond wanneer het biologisch is. Wij eten veel bewerkte voeding, oftewel voeding waar veel pesticiden en hormonen in zit. Mensen in de blue zones eten voornamelijk zelf verbouwd eten. Ook blijkt uit het onderzoek dat er in de blue zones veel bonen gegeten worden.

6. Drink regelmatig een glas wijn (met vrienden)

Van dit kenmerk worden we blij: mensen in de blue zones drinken rond 5 uur ’s middags graag een glas (rode) wijn met hun familie of vrienden. En hoewel alcohol en suiker natuurlijk niet per se goed voor ons zijn, kan dat glas wijn toch echt geen kwaad, blijkt wel uit de levensverwachting van mensen in de blue zones. Volgens het onderzoek is het voornamelijk het samenzijn dat positieve effecten geeft.

7. Omring je met gelijkgestemden

Dat brengt ons meteen naar het volgende kenmerk. Uit het onderzoek bleek ook dat het hebben van een groep gelijkgestemden positieve effecten heeft op de gezondheid. Dit houdt in: kom regelmatig samen met mensen die hetzelfde denken als jij, en dezelfde doelen hebben. Dit geeft rust, steun en herkenning.

8. Zet familie en geliefden op de eerste plaats

Mensen zijn niet gemaakt om alleen te leven, maar om te verbinden. Mensen zijn de zwakkere ‘dieren’ in het dierenrijk en hebben door de eeuwen heen overleefd doordat ze in groepen leefden. Biologisch gezien zit deze behoefte aan gezelschap er nog sterk in. Zet daarom je familie en geliefden op de eerste plaats, en niet je werk.

9. Zorg voor een hechte vriendenkring

Het hebben van voldoende sociale contacten en een hechte vriendenkring zorgt ervoor dat je langer jong blijft, blijkt uit onderzoek. Je hersenen blijven namelijk actief en worden uitgedaagd door het contact. Bovendien zorgt het hebben van goede vrienden voor minder stress en blijf je actief, omdat je er met hen op uit kan gaan.

Wat kun je zelf doen om 100 te worden?

Natuurlijk is het lastig om je hele leven ineens om te gooien om te gaan leven zoals de mensen in de blue zones. Bovendien zijn zij van jongs af aan met de bovenstaande levensstijl opgegroeid. Toch betekent dat niet dat het voor jou ‘te laat’ is. Je kunt veel van de 9 kenmerken overnemen en toepassen in jouw leven, zoals het verminderen van je calorie-inname of gezond en biologisch gaan eten. Zoek je een doel of meer sociale contacten? Dan kun je op een club gaan of een cursus gaan volgen. Gebruik de blue zone-kenmerken als inspiratie om na te denken over jouw leven. Doe waar jij je goed bij voelt: uiteindelijk heb je het meeste baat bij je gelukkig voelen!

Meer over: