Ga naar de inhoud

5 geldslurpers waar je salaris onbewust aan opgaat, incl. tips

Update:

Is aan het einde van de maand bijna al jouw geld verdwenen en heb je – om eerlijk te zijn – niet precies in de gaten waaraan allemaal? Dan ben je niet de enige, want ruim 4 op de 10 Nederlanders hebben geen goed inzicht in hun inkomsten en uitgaven. Tijd om hier wat aan te doen door te kijken naar de 5 grootste geldslurpers en hoe je op deze kostenposten bespaart. 

Grip op geldzaken geeft rust

Kosten voor diverse dingen stijgen de laatste tijd behoorlijk. Inzicht en grip op je geldzaken is vandaag de dag heel belangrijk en geeft rust. Het Nibud signaleert dat veel mensen het lastig vinden om inzicht te krijgen waar ze hun geld aan uitgeven. De term ‘het geld vliegt je zak uit‘ is voor vele helaas de werkelijkheid.

Waar geven we het meeste geld aan uit? Geldslurpers heb je vaak niet door

Uit onderzoek blijkt dat er 5 grote kostenposten zijn, waar bij de meeste Nederlanders wel wat geld ‘weglekt’.  Goed om hiernaar te kijken. Wat zijn deze kostenposten en hoe bespaar je direct op je vaste lasten

5 grote geldslurpers

1. Abonnementen

De allergrootste geldslurper? Met stip op één zijn dat al je abonnementen. Misschien denk je al tijdens dit lezen: “Al? Maar zoveel heb ik er toch niet?” Nou, ga maar eens goed bij jezelf na. De krant, internet, telefoon, mobiel, loterijen, tijdschriften, Netflix, Videoland en Spotify. Waarschijnlijk kan je er zo al een paar aanvinken. Volgens onderzoek van Nibud heeft meer dan de helft van de huishoudens in Nederland geen idee hoeveel ze exact uitgeven aan abonnementen. Dit komt ook omdat veel abonnementen automatisch verlengd worden en vaak betaald worden met een creditcard. Deze ‘slapende’ abonnementen zorgen ongemerkt voor hoge kosten. 

Maak een overzicht van deze lidmaatschappen en wees kritisch. Laat alleen de abonnementen doorlopen die je echt nodig hebt. Een tientje minder per maand kan al gauw tot een besparing van honderden euro’s per jaar zorgen. Tel uit je winst! 

2. Verzekeringen

Wanneer heb jij voor het laatst echt kritisch gekeken naar je verzekeringen? Het is altijd een goed idee om te kijken of je nog bij de juiste verzekeraar zit en of je niet te veel betaalt. Ook kan je dubbel verzekerd zijn. Zo kunnen jij en je partner allebei een reisverzekering hebben, terwijl het goedkoper is om er samen één te hebben. Of kunnen dezelfde risico’s gedekt zijn onder verschillende verzekeringen. Denk aan rechtsbijstand of aan zorgkosten die onder je zorgverzekering, maar ook onder je reisverzekering vallen. 

Neem daarom jaarlijks je verzekeringen onder de loep. Als je het écht goed wilt doen, pak je elke keer dat er iets in je leven verandert dat invloed heeft op je geldzaken, je polissen erbij. Denk aan een verhuizing, scheiding, geboorte of grote reis. 

3. Boodschappen

Boodschappen zijn waarschijnlijk een groot deel van je maandelijkse uitgaven. Ondanks de stijgende prijzen, valt er op het gebied van voeding toch wat te besparen. Want zonder dat je het doorhebt, geef je waarschijnlijk veel geld uit aan kleine boodschappen die je ‘even’ tussendoor doet. Deze kleine boodschapjes, zijn er ongemerkt veel en daarbij pak je vaak ook nog even wat lekkers mee – of dingen (in de aanbieding) die je achteraf toch niet nodig bleek te hebben. Het valt minder op, omdat het telkens om relatief kleine bedragen gaat. Kijk voor de gein eens in je bankieren app of op je afschrift en ontdek hoe dit bij jou zit. 

Geld besparen op je boodschappen? Maak een maandplanning inclusief boodschappenlijst en eventueel weekmenu’s. Ga naar de supermarkt en haal alleen de items die op dit lijstje staan. Het kost je even wat tijd, maar zo bespaar je een hoop en weet je precies waar je aan toe bent. Klinkt als een leuke opdracht toch?

4. Impulsaankopen zijn grote geldslurpers

Tot slot: impulsaankopen. Wie heeft ze niet? Of je nou even die lekkere chocoladereep bij de kassa meepakt, een rondje in de action doet of gaat winkelen als je verdrietig bent – impulsaankopen zijn een financiële valkuil.

Om deze kostenpost grotendeels te beperken, is het slim om nooit boodschappen te doen als je honger hebt. of zonder lijstje. Als je een grote uitgave wilt doen, zorg er dan voor dat je er altijd een nachtje over slaapt of met iemand over praat. 

5. Cadeaus en attenties

Cadeaus zijn ook een grote kostenpost en geldslurpers. Een bloemetje voor je zieke buurvrouw, een cadeautje voor je (klein)dochter. Al die kleine bedragen geef je makkelijk uit en lopen al snel op. 

Zorg dat je een bepaald budget hebt voor cadeautjes per maand. Ook leuk om persoonlijke cadeaus te geven – deze zijn vaak uniek en kosten veel minder. Kijk het hele jaar door naar unieke aanbiedingen die geschikt zijn voor een dame of heer, zodat je én een bijzondere attentie hebt én een stuk voordeliger uit bent. 

Dankzij deze tips kun je honderden euro’s per jaar besparen op geldslurpers.

Meer over: