Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Eurovisie Songfestival 2022: programmaoverzicht en kanshebbers

Je bent er dol op óf je vindt het vreselijk: het Eurovisie Songfestival. Het is mei, en dat betekent dat het feest weer gaat beginnen. Van het programma tot aan de kanshebbers: dit is alles wat je moet weten over het Songfestival 2022.

Wij hebben er in ieder geval al een paar favorieten tussen zitten. 

Tekst gaat onder de advertentie verder.

Over het Songfestival

Je weet ongetwijfeld wat het Songfestival is, maar weet je ook wanneer het ontstaan is? De eerste editie vond plaats in 1956 en is een liedjeswedstrijd voor alle landen die lid zijn van de Europese Radio-unie (EBU). Inmiddels doen er ook landen mee die geen lid zijn van de EBU, zoals Australië sinds 2015.

De eerste editie begon met een klein clubje: slechts 7 landen deden mee. Inmiddels zijn dat er maar liefst 40. In totaal mogen er 44 landen deelnemen. Dit jaar heeft de organisatie van het Songfestival besloten om Wit-Rusland uit te sluiten van deelname aan het Songfestival als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

In principe doen alle landen mee aan de halve finales en de grote finale, behalve de ‘Grote Vijf’. Frankrijk, Duitsland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Italië komen automatisch in de finale te staan.

Eurovisie Songfestival 2022

De grote winnaar van de editie van vorig jaar, dat in Rotterdam plaatsvond, was de Italiaanse rockband Måneskin. Dat betekent dat het Songfestival dit jaar in Italië plaatsvindt. Uiteindelijk is er voor de stad Turijn gekozen. De deelnemers zijn daar inmiddels gearriveerd voor repetities, zodat zij klaar zijn voor de show. Op 10 en 12 mei vinden de halve finales plaats, en op 14 mei is de grote finale. Het thema van dit jaar is ‘The Sound of Beauty’.

Nederlandse inzending

Stien den Hollander (S10) doet namens Nederland mee aan het Songfestival. Opvallend is dat zij in het Nederlands gaat zingen, iets dat al jaren niet is gedaan. Dat hoeft absoluut niet negatief te zijn. In de top 5 van vorig jaar stonden maar liefst 4 nummers die niet in het Engels werden gezonden, waaronder die van winnaars Måneskin.

Het nummer dat S10 heeft ingezonden heet ‘De Diepte’ en is hier te beluisteren. De reacties op het nummer zijn tot nu toe overwegend positief, ook uit het buitenland. Volgens de bookmakers staat S10 op plek nummer 8 in de top 10 van favoriete kanshebbers. 

Grote kanshebbers

Wie kunnen we dan tot onze concurrentie rekenen? De overduidelijke favoriet is Oekraïne. Dit heeft uiteraard te maken met de hartverscheurende situatie waarin het land verkeert, en het Songfestival is nooit ongevoelig geweest voor de politieke situatie in de wereld. Naar verwachting zal het land dan ook veel ‘steunstemmen’ krijgen uit andere landen, wat hen wel eens tot de winnaar zou kunnen maken. Het nummer van Oekraïne is hier te beluisteren

Op nummer 2 staat Italië, waar Mahmood en BLANCO samen een duet zingen. Mahmood deed in 2019 al eens alleen mee aan het Songfestival met het nummer Soldi, dat toen ook enorm populair was. Verder staan in de top 10 van grootste kanshebbers Zweden, Griekenland, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Polen en Spanje.

Zender en tijden

Ben jij er klaar voor? Je kunt het Eurovisie Songfestival 2022 op de volgende data en zenders bekijken:

  • De halve finale van 10 mei is vanaf 21.00 uur op NPO 1 te zien.
  • De halve finale van 12 mei is vanaf 21.00 uur op NPO 1 te zien.
  • De grote finale van 14 mei is vanaf 21.00 uur op NPO 1 te zien.

Lees ook:

Auteur: Quirine Brouwer