Ga naar de inhoud

Elon Musk heeft Twitter overgenomen, 5 opvallende veranderingen (tot nu toe)

Update:

Twitter is in oktober overgenomen door Elon Musk en kort daarna bracht hij al veranderingen aan. Er wordt gespeculeerd dat Twitter dit niet gaat overleven. Wat is er allemaal aan de hand en om welke wijzigingen gaat het precies?

Deze 5 opvallende veranderingen heeft Elon Musk al aangebracht op Twitter:

Duizenden medewerkers ontslagen, wat zijn de gevolgen van de overname?

Sinds Twitter door Elon Musk is overgenomen, zijn er duizenden medewerkers ontslagen. Er zijn ook een hoop medewerkers die hun dienstverband zelf beëindigd hebben. Door onvrede over de nieuwe besluiten en aanpassingen, die de miljardair heeft doorgevoerd. Wat er precies allemaal anders is, lees je in dit artikel. 

1. Verschillende storingen

Het lijkt wel of verschillende cyber-organisaties sinds de overname zich gemunt hebben op Twitter. Zo werkt de  automatische copyright-controle niet meer, waardoor er veel afbeeldingen, teksten en films geplaatst konden worden met auteursrecht. Het was een tijdje mogelijk om volledige films op Twitter te plaatsen. Normaliter is het alleen mogelijk om kleine stukjes te plaatsen, omdat films auteursrechtelijk beschermd zijn. Experts vermoeden dat deze verschillende storingen een gevolg zijn van het vertrokken personeel. 

2. Een poll met de vraag of Trump terug mocht komen op Twitter

Het vorige bestuur van Twitter besloot het Twitteraccount van Trump te verwijderen. De oud-president zou de rellen in het Amerikaanse Congres hebben aangemoedigd, in plaats van te stoppen. Dat Elon Musk het niet helemaal eens was met dit besluit, werd al snel duidelijk. Er werd deze maand een poll op Twitter gelanceerd, waar men kon stemmen of Trump weer op Twitter mocht. Een grote meerderheid van de gebruikers stemde ja, dus is het account van Trump weer beschikbaar. Echter is Trump nog niet van plan om te gaan Twitteren. Volgens hem heeft het platform een hoop problemen, waardoor hij liever op zijn eigen alternatief Truth Social actief blijft. Musk vond het maar vreemd en plaatste een zeer aparte meme.

3. Apple en Google willen Twitter misschien verbannen 

Aangezien Elon Musk nog meer accounts heeft aangemaakt van gebruikers die eerder van het platform werden verbannen, is de kans aanwezig dat Apple en Google de app verbannen. Twitter zal dan niet meer te downloaden zijn in hun app stores. Als dat ooit gaat gebeuren, gaat Musk zijn eigen telefoon bouwen met een eigen app store. Musk zegt in een interview dat hij hoopt dat het nooit gaat gebeuren, maar hij zich niet laat tegenhouden als er geen andere keuze is. 

4. Kanye West is geblokkeerd van Twitter

Elon Musk kon zich niet helemaal vinden in de aanstootgevende tweets van Kayne West. Daarom is de Amerikaanse rapper geblokkeerd van het platform. Het begon allemaal met de vraag van een gebruiker, die Musk vroeg om Kayne te ‘repareren’, vanwege een hoop radicale tweets. Kayne plaatste namelijk tweets over Hitler, pornografie en de duivel. Reden genoeg om de rapper te blokkeren. Elon Musk is trouwens niet de enige die zich tegen de veelbesproken rapper keert, ook adidas heeft zijn banden met Kayne verbroken.

5. Twitter dreigt misschien te verdwijnen in Nederland 

Als het zo verder gaat, is de kans groot dat Twitter verdwijnt in Nederland, net als de rest van de Europese Unie. Online platformen moeten namelijk snel misinformatie verwijderen wanneer dit de kop opsteekt. Sinds Twitter in de handen is van Elon Musk, wordt dit niet gedaan. Als hier geen verandering in komt, krijgt Twitter een ban of kan Musk een fikse boete verwachten. Daarnaast moet Musk met duidelijke en strengere regels komen met betrekking tot advertenties. Tot slot moet Twitter inzage geven in de boeken en laten zien hoeveel mensen er actief en verbannen zijn. Dit staat allemaal in de Digital Services Act, een wet die een wereldwijde standaard voor social media platformen aangeeft. Aangezien deze pas in de zomer van 2023 ingaat, heeft Musk nog even. Maar of dat gaat lukken, is nog maar de vraag. Veel mensen vragen zich dit af vanwege het personeelstekort. 

Wat kunnen we nog meer verwachten?

In een zeer korte tijd is er een hoop gebeurd. Wat voor bijzonders staat ons nog meer te wachten? Daar kunnen we helaas geen antwoord op geven. Recent in het nieuws was wèl te lezen dat Musk een chip in de hersenen van zijn kinderen wilde planten. Nou, wij zijn benieuwd naar zijn volgende stappen.

Auteur: Ilse Bloemendal

Meer over: