Ga naar de inhoud

Is ei van hobbykippen wel zo gezond?

Update:
Ei hobbykip

Hobbykippen kunnen eieren leggen die zoveel PFAS bevatten, dat ze schadelijk zijn als je ze vaak en langdurig eet. Het Voedingscentrum adviseert om deze eieren te mijden en liever eieren uit de supermarkt, speciaalzaken of de markt te eten. In deze eieren zijn namelijk geen hoge PFAS-waarden gevonden.

Kies voor veiligheid

Veel mensen hebben hobbykippen en genieten van de eieren die deze kippen leggen. Maar wat blijkt? Deze zelfgelegde eieren vormen een gezondheidsrisico vanwege de hoge PFAS-concentraties. PFAS staat bekend om zijn schadelijke effecten op de gezondheid. Het Voedingscentrum benadrukt het belang van veiligheid bij de keuze van je eieren. Door te kiezen voor eieren uit gecontroleerde bronnen vermijd je het risico op PFAS-blootstelling.

Bekijk onderstaande video over PFAS bij hobbykippen. De tekst gaat onder de video verder >>

Wat te doen als je toch eieren van je kippen wilt eten

Natuurlijk is het moeilijk om nee te zeggen tegen eieren van je eigen kippen. Ze zijn vers, en je weet precies waar ze vandaan komen. Maar om gezondheidsrisico’s te vermijden, adviseert het Voedingscentrum deze eieren af te wisselen met eieren uit de winkel. Op deze manier verminder je het risico op te veel PFAS-inname. Zo kun je nog steeds genieten van de eieren van je hobbykippen, maar op een veiligere manier.

Bron: ND. Foto: Danaibe12 voor Canva

Meer over: