Ga naar de inhoud

Egels komen weer tevoorschijn: zó help je ze

Update:
Egels

In 10 jaar tijd is maar liefst 50 procent van alle egels in Nederland verdwenen. Met de temperatuur die in de lente weer omhoog gaat, komen de meeste egels rond april weer uit hun winterverblijf. De dieren hebben onze hulp dan extra hard nodig.

Help de egelpopulatie aansterken en op peil te brengen met de volgende tips.

Steeds minder leefruimte voor egels in Nederland

Het kleine stekelige zoogdiertje heeft het moeilijk omdat er steeds minder leefruimte voor ze. Egels gaan ook veel dood door vergiftiging en komen vaak om in het verkeer. Om de egel te helpen overleven in een steeds meer verstedelijkt gebied hebben ze onze hulp echt nodig. Dit doe je door je tuin voor ze open te stellen of door in de buurt actie te ondernemen.

Maak van jouw tuin een thuis voor egels

De beste plek om egels te helpen is in je eigen tuin. Maak daarom van je tuin een egelvriendelijke leefomgeving, een plek waar ze zich thuis voelen. Dit kan je doen door bij te voeren of een rommelhoekje te creëren waar ze in kunnen schuilen. Egels die jouw tuin bezoeken zijn op zoek naar slakken, regenwormen en spinnen. Dode vogeltjes zijn ook voedsel voor egels. Egels bijvoeren mag altijd. Vooral als je weinig slakken in de tuin hebt. Kattenbrokjes, rozijnen of meelwormen vinden ze lekker. Strooi ze op een plek waar ze veilig kunnen eten.

Hou de omgeving veilig

Zorg er wel voor dat je bij het egelvriendelijk maken van je tuin blijft letten op de veiligheid van de egels. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om geen gif te gebruiken. Zorg er ook voor dat er een ruimte in de omheining van je tuin zit, geen dichte hekken. Ze verplaatsen zich graag van tuin naar tuin. Zorg dus voor een ‘recht van overpad’ naar de buren.

De egel helpen kan ook zonder eigen tuin

Heb je zelf geen tuin en wil je toch helpen? Steun dan bijvoorbeeld een egelopvang of help mee met het onderhouden van openbaar groen in jouw buurt.

Het egelhuispakket van Natuurmonumenten ook is een hulpmiddel om direct aan de slag te gaan met het helpen van egels. Het pakket is gratis aan te vragen en je ontvangt het direct per e-mail. In het pakket vind je tips en een bouwtekening om zelf een egelhuis te bouwen. Ook staan er handige tips in zodat egels zich veilig voelen in jouw buurt. Help de egels en maak van jouw tuin een thuis voor deze schattige dieren. 

Je kunt het jezelf ook heel gemakkelijk maken door een paar egelhuisjes in je buurt te verstoppen onder struiken in je tuin of het plantsoen aan de overkant van de straat. En tot slot, niet alleen egels houden van wormen en spinnen, vogels zijn er ook dol op. Met deze tips wordt het een gezellige drukte in je tuin.

Bronnen: Natuurmonumenten, Wikipedia.

Meer over: