Draai voor klassieke weergave

Veilig op je e-bike in de winter doe je zo! 8 tips

Een beetje regen of kou weerhoudt ons er niet van om te fietsen. Toch kan het fietsen in de winter best lastig zijn. Je moet extra alert zijn als er een dik pak sneeuw ligt, de wegen glad zijn en het buiten vriest. Daarnaast ben je minder goed zichtbaar, heb je minder grip op de weg en is de accu van je e-bike gevoelig voor kou. Houd met deze 8 tips rekening en stap met een veilig gevoel op je e-bike.

1. Zorg voor goede verlichting

In de winter is het vroeg donker en kan het erg grauw zijn. Hierdoor is het voor een automobilist vaak lastig om (elektrische) fietsers te zien. Goed zichtbaar zijn, is heel belangrijk. Controleer voor vertrek altijd je voor- en achterlampen, zet extra reflectoren op je fiets of draag reflecterende kleding. Zorg er tot slot voor dat je altijd een extra paar batterijen of losse fietsverlichting bij je hebt.

2. Maak je e-bike regelmatig schoon 

Super fijn, dat de fietspaden sneeuwvrij worden gemaakt en er zout wordt gestrooid. Helaas kan je fiets hier niet goed tegen. Maak daarom je e-bike regelmatig schoon met een sopje. Gebruik voor moeilijk bereikbare plekjes een oude tandenborstel en vet de onderdelen die kunnen roesten, wat vaker in met olie of vaseline. Vergeet alle bouten en moeren niet! 

Ook je fietsketting kan roesten. Zorg dat hij goed vet is. Hiervoor kan je speciale kettingolie gebruiken. Kom je moeilijk bij je fietsketting? Breng hem dan voor een beurt naar de fietsenmaker. Voor hen is dit een fluitje van een cent! 

3. Controleer je remmen 

Wanneer het glad op de weg is, heb je een langere remweg. Het is daarom in de winter extra belangrijk dat je controleert of je remmen goed werken. Kijk of de remblokken van je electrische fiets niet versleten zijn. Als dit het geval is, moet je ze vervangen. Controleer ook of er geen vocht meer in de remkabels komt; als deze vastvriezen doen je remmen het niet. Vet tot slot je remmen ook goed in met olie, vet bevriest namelijk niet zo snel als water. Haal je remblokjes van je e-bike en smeer ze in met kettingolie, daarna kun je ze weer terugzetten. 

4. Zet je zadel wat lager 

Het is altijd fijn om met je voeten de grond te kunnen raken als je op de fiets zit. Met name in de winter is dit extra belangrijk. Vanwege de gladheid die kan optreden is het verstandig om je zadel wat lager te zetten, zodat je je beide voeten volledig op de grond kan zetten. Zo kun je sneller bij de grond mocht er onverhoopt iets gebeuren.

5. Zorg voor goede banden 

Het profiel van de banden van je e-bike is erg belangrijk in de winter. Een goed profiel zorgt er namelijk voor dat je meer grip hebt. Zorg er daarom voor dat je banden een goed profiel hebben of laat, als je veel fietst, winterbanden op je fiets zetten. Zijn je banden wat zacht? In de winter is dit juist goed. Fietsenmakers adviseren vaak om in de winter wat lucht uit je fietsbanden te halen. Zachte banden zijn namelijk wat breder aan de onderkant en bieden wat meer grip op het gladde wegdek.

6. Let op: de kou heeft een negatief effect op de accu 

De accu van je elektrische fiets kan door de kou sneller leeglopen. Wanneer het koud is, stroomt de energie moeilijker door het systeem. Hierdoor is de actieradius (de afstand die je e-bike kan afleggen zonder dat hij tussentijds opgeladen moet worden) in de winter lager. Laad daarom altijd je accu goed op en neem een (snel)lader mee. 

Neem je even een fietspauze om op te warmen met een kopje thee? Neem dan je accu mee naar binnen. Een accu is krachtiger als hij een beetje warm is. Wanneer je klaar bent met fietsen, berg hem dan in een droge en geventileerde ruimte op. Als je fiets in de schuur staat, adviseren wij om de accu mee naar binnen te nemen. 

Gebruik je je e-bike helemaal niet in de winter? Controleer dan regelmatig je accu en zorg dat je accu altijd voor meer dan de helft is opgeladen. Dit is goed voor de batterij van je e-bike!

De accu van je e-bike onderhouden

 • Accu droog bewaren
 • Bij een temperatuur van minimaal 10 graden Celsius
 • Accu losgekoppeld van lader bewaren
 • ION accu niet loskoppelen
 • Accu minimaal half opgeladen bewaren
 • Bij niet gebruiken om de maand opladen

7. Fiets voorzichtig 

Is het spekglad op de weg? Ga dan niet met je elektrische fiets de weg op. Wil je het toch proberen? Fiets dan voorzichtig en ga heel langzaam door de bochten. Kijk goed voor je uit. Als de weg glinstert, is de kans groot dat er een laagje ijs ligt en dat het daar extra glad is. Fiets ook niet te dicht bij de stoeprand, hier ligt vaak ijs of vastgevroren sneeuw. 

8. Verzekeren

Zorg tot slot voor een goede fietsverzekering. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Wanneer je de bovenstaande tips opvolgt en je fietsverzekering goed geregeld is, kan je met een veilig en gerust gevoel de weg op.

Stappenplan e-bike winterklaar maken

 • E-bike afspoelen en drogen
 • Controleer je fietsverlichting
 • Remblokjes nakijken
 • Remmen invetten met olie
 • Zadel wat lager zetten
 • Siliconenspray of kettingolie gebruiken
 • Accu goed opladen
 • Bekijk alle kleine onderdelen en vet ze in
 • Profiel banden controleren
 • Eventueel winterbanden aanbrengen

Lees ook:

Bronnen: Stella.nl, ANWB 
Auteur: Ilse Bloemendal