Draai voor klassieke weergave

6 duurzame cadeautips

Als jij iemand bent die graag minimalistisch en duurzaam leeft, kan december een lastige maand voor je zijn. Deze feestmaand staat namelijk in het teken van geven en krijgen. Duik je liever niet de stad in om allerlei hebbedingetjes aan te schaffen die niemand écht nodig heeft? Dan zijn deze duurzame cadeautips iets voor jou. 

1. Geef een ervaring cadeau

Cadeaus hoeven niet altijd spullen te zijn. Ga juist iets met iemand doen. Denk aan het theater, een film of cabaret. Of organiseer een diner bij jou thuis. Een ervaring kan ook in iets kleins zitten. Schrijf een mooie boodschap op een zelf geknutseld kaartje. Verzamel wat oude foto’s van jullie samen en schrijf er een verhaal of gedichtje bij. Of als je muzikaal bent: schrijf een lied. Grote kans dat deze ervaringen meer voor de ontvanger betekenen, dan iets materialistisch.  

2. Cadeau wensenlijst

Wil je niet met lege handen aankomen en wel graag iets fysieks geven? Geef dan iets cadeau dat de ontvanger al jaren wil. Niet zomaar iets grappigs dat jij tijdens het shoppen tegen komt. Een veel gemaakte fout bij cadeautjes kopen is dat de gever vaak iets koopt wat hij of zij zelf leuk vindt om te geven. Om ervoor te zorgen dat het cadeau écht goed en lang gebruikt zal worden, kun je daarom het beste iets geven wat de ontvanger heel graag wil hebben of goed kan gebruiken. 

3. Cadeau's hergebruiken

Is degene voor wie je een cadeautje wilt kopen echt bezig met een ‘zo duurzaam mogelijke leefstijl’? Geef dan iets dat de ontvanger kan hergebruiken. Denk aan een herbruikbare drinkfles of –beker, ijzeren rietjes, herbruikbare wattenschijfjes en herbruikbare boterhamzakjes. Het is misschien een wat praktischer cadeau, maar een echte minimalist is daar juist erg blij mee. 

4. Boekcadeau geven (over duurzaamheid)

Een boek is altijd een mooi cadeau. Vooral omdat de levensduur van een boek lang is. Hij kan immers tientallen keren doorgeven worden. Natuurlijk kun je kiezen voor een mooie roman, maar een boek over duurzaamheid of minimalisme is ook een perfect cadeau. Denk hierbij vooral aan tip 2: ga voor een boek dat bij de ontvanger past, niet voor een boek dat jij leuk vond om te lezen. 

5. Cadeaubon van een duurzaam merk

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel merken die duurzame producten verkopen. Het is goed om je hier eens in te verdiepen, voor je de stad in gaat om te winkelen. Een cadeaubon kopen van zo’n duurzaam merk is dubbel zo slim. Bijenkorf duurzamerNaast dat de ontvanger er een mooi duurzaam product van koopt, kan hij of zij ook nog eens zelf kiezen. Zo weet je zeker dat het geen miskoop is.

TIP: De Bijenkorf heeft een handig trucje in het leven geroepen.
Op de webshop van de Bijenkorf kun je online shoppen met een speciaal filter voor duurzame producten. Deze producten herken je aan de groene bij. 

6. Tweedehands cadeaus

Als laatste willen we je graag meegeven dat je niet altijd iets nieuws hoeft aan te schaffen om cadeau te doen. Je kunt ook iets doorgeven. Duik eens je eigen kasten in. Heb jij niet nog ergens een miskoop liggen, wat nog gloednieuw is en eigenlijk perfect voor die ene vriendin? Het hoeft niet per se uit je eigen inventaris te komen. Bezoek eens een markt of winkel waar ze tweedehandsspullen verkopen. Wie weet tik je daar wel een uniek pareltje op de kop. 

Auteur: Tara Stokdijk