Draai voor klassieke weergave

Duurzame cadeautips voor de feestdagen

December: de maand van de geur van dennentakken, brandend kaarslicht, de stem van Bruce Springsteen op de achtergrond en een huiskamer vol ingepakte cadeaus. Met die ingepakte cadeaus kunnen wij een handje helpen. Of je nu een cadeau voor iemand zoekt die bewust bezig is met duurzaamheid, of niet: deze duurzame cadeautips zijn voor iedereen geschikt.

Wat is een 'duurzaam' cadeau?

Bij het woord ‘duurzaam’ wordt vaak gedacht aan groene energie en milieuvriendelijke producten. Maar wat houdt het nou echt in? Er is een hoop onduidelijkheid over de betekenis van duurzaamheid, en toch geeft maar liefst 85% van de Nederlandse consumenten een voorkeur te hebben voor duurzame artikelen. Duurzaamheid omvat eigenlijk alles wat goed is voor de huidige generatie, zonder tekort te doen voor toekomstige generaties. Daar hoort dus van alles bij. Van een schoon milieu en een gezonde bevolking tot aan het kopen van producten die lang meegaan en niet worden verspild. En dat is precies waar jij met de feestdagen op kan inspringen met de volgende cadeau-ideeën.

1. Geef een ervaring cadeau

Cadeaus hoeven niet altijd tastbaar te zijn. Je kunt ook een ervaring cadeau geven, zoals een bezoek aan het theater, cabaret of de film. Of een tegoedbon voor een diner bij jou thuis, waarbij jij je kookkunsten tijdens een driegangendiner mag laten zien. Ben je op zoek naar een kleinigheidje? Schrijf een persoonlijke boodschap op een zelfgemaakte kaart. Verzamel oude foto’s van jou en de ontvanger van het cadeau en zet een bijschrift op de achterkant die jullie herinnert aan het moment. Of maak een gedicht. Grote kans dat deze persoonlijke ervaringen meer voor de ontvanger betekenen dan iets materialistisch.

2. Een cadeau uit de verlanglijst

Is er een product waarvan je weet dat de ontvanger dit graag wilt hebben? Dan is dat een stuk duurzamer om te geven dan een cadeau waarvan je niet zeker weet of de ontvanger het ook daadwerkelijk gaat gebruiken. Een veelgemaakte fout bij het inslaan van cadeaus is dat de gever iets uitkiest dat hij of zij zelf leuk vindt om te geven. Om ervoor te zorgen dat het cadeau voor een langere tijd gebruikt zal worden, is het goed om vanuit de ontvanger te denken. “Zou hij of zij dit echt gebruiken? Heeft hij of zij dit nodig? En is dit zijn of haar smaak?”

3. Herbruikbare cadeaus

Ben je op zoek naar een cadeau voor iemand die zelf al bezig is met een duurzame levensstijl? Ga er dan in mee en geef een cadeau dat de ontvanger regelmatig kan hergebruiken. Denk aan een herbruikbare drinkfles, stalen rietjes om het plasticgebruik te verminderen of een katoenen boodschappentas. Je hebt dan een ietwat praktischer cadeau te pakken, maar een minimalist maak je hier zeker blij mee.

4. Een boek cadeau

Een boek cadeau geven is altijd goed. En het is ook nog eens duurzaam. Voornamelijk omdat de levensduur van een boek lang is, en hij tientallen keren kan worden doorgegeven. Het hoeft niet per se een boek over duurzaamheid te zijn, ga voor een bestseller of de favoriete schrijver van jouw ontvanger. Denk hierbij weer terug aan de tweede tip: ga voor een boek dat bij de ontvanger past, niet voor een boek dat jou leuk lijkt om te lezen.

5. Een cadeau(bon) van een duurzaam merk

Er zijn tegenwoordig eindeloos veel merken die duurzame producten verkopen, of beweren te verkopen. Het is daarom goed om je hierin te verdiepen, voordat je de stad induikt om te winkelen. Waaraan je een duurzaam merk kunt herkennen? De Keurmerkenwijzer heeft per categorie alle keurmerken en logo’s verzameld waaraan je een duurzaam merk kunt herkennen. Daarnaast kun je bij veel grote webshops zoeken en filteren op duurzame producten. Zodra je er eenmaal uit bent bij welke duurzame winkel je een cadeau wilt kopen, is het slim om voor een cadeaubon te kiezen. Naast dat de ontvanger er een duurzaam product van koopt, kan diegene ook nog eens zelf kiezen. Zo weet je zeker dat het geen miskoop is.

6. Tweedehands cadeaus

Ten slotte hoef je niet altijd iets nieuws te geven, je kunt ook gaan voor een tweedehands cadeau. Hoe leuk het is ook is om iets uit te pakken waarvan je weet dat je de eerste gebruiker bent, kan het net zo leuk zijn om een doorgegeven cadeau te ontvangen. Duik je eigen kasten in en haal de spullen of kledingstukken eruit die je niet of te weinig gebruikt. Misschien kom je bijvoorbeeld een gloednieuw sieraad tegen, dat eigenlijk veel beter bij de ontvanger past. Of een kledingstuk dat je net te klein hebt gekocht, en een ander veel beter zou staan. Of bezoek een kringloopwinkel. Soms tik je unieke producten op de kop voor weinig geld, zoals een paar mooie wijnglazen of kandelaars.

Ben je benieuwd naar meer cadeautips en ideeën? Bekijk dan hier originele cadeaus voor een man en ontdek hier bijzondere cadeaus voor een vrouw.

Auteur: Anouk Bruel