Ga naar de inhoud

Doorbraken in behandeling van uitgezaaide blaaskanker

Update:
onderzoek blaaskanker

Bij de behandeling van uitgezaaide blaaskanker is er recentelijk goed nieuws te melden. 2 onderzoeken hebben innovatieve benaderingen onthuld die de kansen voor patiënten aanzienlijk verbeteren. Dit betekent nieuwe hoop voor degenen die met deze ziekte te maken hebben.

Dit houden deze doorbraken in:

Antoni van Leeuwenhoek instituut

In de wereld van de oncologie heeft recentelijk een doorbraak plaatsgevonden in de behandeling van uitgezaaide blaaskanker. 2 internationale studies hebben 2 veelbelovende benaderingen onthuld die de effectiviteit van de behandeling aanzienlijk verbeteren. Deze baanbrekende bevindingen, die onlangs werden gepresenteerd tijdens een Europees oncologie congres in Madrid, zijn afkomstig van onderzoekers van het Nederlandse Antoni van Leeuwenhoek instituut. 

Combinatie van chemotherapie en immuuntherapie

Traditioneel krijgen patiënten met uitgezaaide blaaskanker vaak chemotherapie voorgeschreven als de eerste behandelingskeuze. Echter, de resultaten waren teleurstellend. Onderzoekers wilden weten of het samenvoegen van chemotherapie met immuuntherapie, waarbij het lichaamseigen afweersysteem wordt gestimuleerd om kankercellen aan te vallen, de uitkomst kon verbeteren.

Wat ze ontdekten was veelbelovend. De combinatiebehandeling verminderde het risico op overlijden met maar liefst 22 procent vergeleken met patiënten die alleen chemotherapie kregen. Bovendien bleek de groei van tumoren beter onder controle te zijn.

Immuuntherapie en een ander medicijn

Het 2e onderzoek richtte zich op immuuntherapie in combinatie met een ander medicijn. Ook hier waren de bevindingen indrukwekkend. Deze aanpak leidde tot aanzienlijke verbeteringen in de algehele overleving en de periode waarin tumoren niet groeiden. Het risico op overlijden daalde zelfs sterker dan in het eerste onderzoek.

Veelbelovend

Dr. Michiel van der Heijden, een medisch oncoloog bij het Antoni van Leeuwenhoek instituut, benadrukte de betekenis van deze ontdekkingen. “Dit opent nieuwe mogelijkheden voor blaaskankerbehandeling. Het toont de inzet van onderzoekers, maar nog belangrijker, de moed en veerkracht van de patiënten die aan deze studies hebben deelgenomen.”

Beide studies waren in hun 3e en laatste fase, waarin medicijnen op grote aantallen patiënten worden getest voordat ze op de markt kunnen komen. De eerste studie betrof 608 patiënten uit 29 verschillende landen en onderzocht de combinatie van chemotherapie en immuuntherapie. De tweede studie omvatte 886 patiënten uit diverse, niet-gespecificeerde landen.

Wachten op goedkeuring

Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, moeten beide behandelingen nog officieel worden goedgekeurd in Nederland voordat ze door zorgverzekeringen worden vergoed. Deze nieuwe ontwikkelingen geven echter hoop voor de toekomst van blaaskankerbehandelingen.

10 feiten en cijfers over blaaskanker

In Nederland is blaaskanker helaas een veelvoorkomende vorm van kanker. Hier zijn 10 feiten en cijfers met betrekking tot blaaskanker in Nederland:

  1. Incidentie van blaaskanker: Jaarlijks worden in Nederland meer dan 6.000 nieuwe gevallen van blaaskanker vastgesteld.
  2. Geslachtsverschillen: Blaaskanker komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Ongeveer 4 op de 5 patiënten met blaaskanker zijn mannen.
  3. Leeftijd en blaaskanker: De meerderheid van de mensen die gediagnosticeerd worden met blaaskanker is ouder dan 60 jaar. De ziekte komt zelden voor bij jongere mensen.
  4. Risicofactoren: Roken is een van de belangrijkste risicofactoren voor blaaskanker. Mensen die roken, hebben een veel hoger risico op het ontwikkelen van de ziekte. Ook blootstelling aan bepaalde chemicaliën en industriële stoffen verhoogt het risico.
  5. Vroege symptomen: Veel mensen met blaaskanker ervaren aanvankelijk geen symptomen. Wanneer symptomen optreden, kunnen deze bestaan ​​uit bloed in de urine, frequent urineren, pijn bij het plassen en onverklaarbaar gewichtsverlies.
  6. Behandelingsmogelijkheden: Naast de recente doorbraken in combinatietherapieën, omvatten behandelingsopties voor blaaskanker chirurgie, chemotherapie, bestralingstherapie en immunotherapie. De keuze van behandeling hangt af van het stadium en de ernst van de ziekte.
  7. Overlevingskansen: De overlevingskansen voor blaaskanker variëren afhankelijk van het stadium waarin de ziekte wordt gediagnosticeerd. Vroege diagnose en behandeling verbeteren de prognose.
  8. Blaaskankeronderzoek in Nederland: Nederland heeft toonaangevende onderzoeksinstellingen, waaronder het Antoni van Leeuwenhoek instituut, die zich richten op het begrijpen en behandelen van blaaskanker. Deze recente doorbraken zijn een illustratie van de vooruitgang die wordt geboekt.
  9. Bewustwording en preventie: Bewustwording van de risicofactoren en vroege tekenen van blaaskanker is cruciaal. Stoppen met roken en het vermijden van blootstelling aan schadelijke stoffen op de werkplek zijn preventieve maatregelen die kunnen helpen het risico op blaaskanker te verminderen.
  10. Ondersteuning voor patiënten: Blaaskanker is zowel fysiek als emotioneel uitdagend. In Nederland zijn er verschillende organisaties en ondersteuningsgroepen die patiënten en hun families helpen om te gaan met de ziekte.

Deze feiten en cijfers benadrukken de omvang van het probleem en de noodzaak van voortdurend onderzoek en verbeteringen in de behandeling van blaaskanker, zoals de recente doorbraken.

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Meer over: